Κεντρική σελίδα
Το επόμενο επεισόδιο
Αξιολόγηση επεισοδίων
Αποτελέσματα ψηφοφορίας
Κυκλοφορίες σε βίντεο
X-Files Skin για το WinAmp
The X-Files - Η Ταινία
Τα βραβεία της σειράς
Τα επίσημα X-Files CD-ROM

Οδηγός επεισοδίων
Τα X-Files στην Ελλάδα

Επικοινωνία
Πληροφορίες για το site

Ο David Duchovny μηνύει τη Fox

Αρθρο του Variety
Διανέμεται από το Reuters
Της Janet Shprintz
14 Αυγούστου 1999

Ο πρωταγωνιστής των X-Files David Duchovny κατέθεσε την Πέμπτη αγωγή κατά της 20th Century Fox Film Corp., ισχυριζόμενος ότι το στούντιο του στέρησε εκατομμύρια δολάρια από τα κέρδη της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς.

Στην αγωγή, που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του  Los Angeles, αναφέρεται ότι η Fox πούλησε διάφορα δικαιώματα της σειράς σε θυγατρικές ή συνδεδεμένες με αυτήν εταιρίες, σε υποτιμημένες τιμές, και επίσης προέβη σε άλλες ενέργειες που μείωσαν τα κέρδη της σειράς.

Περιπλέκοντας την υπόθεση, ο Duchovny ισχυρίζεται επίσης ότι ο δημιουργός και παραγωγός της σειράς Chris Carter, συνωμότησε με τη Fox, για να καλύψει τις «εσωτερικές» συναλλαγές, και για τη συνέργειά του αυτή πληρώθηκε κρυφά με ποσά που αθροίζονται σε εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ο Carter δεν περιλαμβάνεται στην αγωγή ως εναγόμενος.

Το ποσό της ζημίας δεν αναφέρεται στην αγωγή, αλλά πηγές αναφέρουν ότι ο  Duchovny ζητά τουλάχιστον 25 εκατομμύρια δολάρια. Ο Duchovny δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από τη σειρά, που μπαίνει στον έβδομο κύκλο της.

Εκπρόσωπος της Fox δήλωσε ότι "Είναι πολιτική της εταιρίας να μην σχολιάζει πιθανές ή πραγματικές νομικές διαδικασίες. Δεν έχουμε δεχθεί κλήτευση, ούτε έχουμε ακούσει ότι επίκειται κάτι τέτοιο. Αρκεί να πούμε πως είναι λυπηρό ότι ο κ. Duchovny και οι εκπρόσωποί του επέλεξαν να προσεγγίσουν αυτό το θέμα μέσω του τύπου, και όχι απευθείας με τη Fox."

Ο Carter δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί την Πέμπτη, για να σχολιάσει.

Η σειρά έχει αποδειχθεί τρομερά κερδοφόρος. Σύμφωνα με την αγωγή, η σειρά θα αποφέρει στη Fox κέρδη 1,4-1,5 δισ. δολαρίων καθ΄ όλη τη διάρκεια «ζωής» της, και με τις διάφορες μορφές προβολής της. Η σειρά αποτέλεσε επίσης τη βάση κινηματογραφικής ταινίας με παγκόσμιες εισπράξεις σχεδόν 185 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την αγωγή, ο Duchovny συμφώνησε το 1995 να ανανεώσει το συμβόλαιό του για δύο ακόμα χρόνια, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή του στα κέρδη, η οποία θα καθοριζόταν με τον ίδιο τρόπο που καθοριζόταν η συμμετοχή στα κέρδη του Chris Carter. 

Αλλά, εξαιτίας «επιχειρηματικής απληστίας» όπως αναφέρεται στην αγωγή, η Fox μείωσε επίτηδες τα κέρδη, πουλώντας τη σειρά σε θυγατρικές της, αντί να αναζητήσει την ανταγωνιστικότερη και πλέον συμφέρουσα προσφορά.

Η Fox πούλησε τη σειρά στο δική της τηλεοπτική εταιρεία (Fox Broadcasting Co.) και το δικό της καλωδιακό δίκτυο (FX Cable Network). Επίσης, πούλησε τα δικαιώματα επαναλήψεων στη δική της ομάδα σταθμών (Fox Television Stations).

Όσον αφορά το ρόλο του Carter στην υπόθεση, ο Duchovny ισχυρίζεται ότι η Fox "πλήρωσε στον Κάρτερ εκατομμύρια δολάρια σε «μαύρο» χρήμα, και του ενέκρινε μία νέα σειρά 13 επεισοδίων για λογαριασμό της Fox και της Fox Broadcasting, ώστε να εξαγοράσει τη σιωπή και τη συνεργασία του στην υπόθεση των «εσωτερικών» πωλήσεων σε θυγατρικές εταιρίες".

Συνημμένο στην αγωγή, κατατέθηκε ένα εσωτερικό έγγραφο της Fox, που δείχνει μία πληρωμή τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων στον Carter, και δέσμευση για μία πρόσθετη τηλεοπτική σειρά. Ο Duchovny ισχυρίζεται ότι η πληρωμή αυτή χρεώθηκε στα "X-Files" ως προκαταβολή για τον Carter, και αφαιρέθηκε από τα μεικτά έσοδα της σειράς. Μειώνοντας τα μικτά έσοδα, οι πληρωμές αυτές μείωναν και το μερίδιο του Duchovny στα κέρδη.

Ο Duchovny και η εταιρία του, King Baby, εκπροσωπούνται από τον Larry Stein του δικηγορικού γραφείου Alschuler Grossman Stein & Kahan. Σε παρόμοιες αγωγές, σχετιζόμενες με «εσωτερικές» αγοραπωλησίες, ο Stein είχε στο απρελθόν εκπροσωπήσει την εταιρία Wind Dancer (παραγωγό της σειράς "Home Improvement") κατά του ABC, και τον Alan Alda (που εδικαιούτο μερίδιο από τα κέρδη της σειράς "MASH") κατά της Fox. Και οι δύο υποθέσεις διευθετήθηκαν εξωδικαστικά, πριν φτάσουν στις αίθουσες.