PAPER HEARTS


Ο ΜΩΛΝΤΕΡ ΒΛΕΠΕΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ

Ο Μώλντερ βλέπει μία σειρά ολοζώντανων ονείρων, ποτ τον οδηγούν στην ανακάλυψη ενός θαμμένου από καιρό σκελετού δολοφονημένου παιδιού. Ο Μώλντερ συγκλονίζεται, όταν αναγνωρίζει τα σημάδια του κατά συροή δολοφόνου Τζον Λι Ρος, ενός από τους πρώτους δολοφόνους το ψυχολογικό προφίλ των οποίων είχε σκιαγραφήσει. Από το 1979 έως το 1990,ο Ρος απήγαγε κορίτσια 8-10 ετών από τα σπίτια τους, τα στραγγάλιζε και έκοβε ως τρόπαιο από τα ρούχα τους ένα κομμάτι ύφασμα σε σχήμα καρδιάς. Όταν συνελήφθη, ομολόγησε 13 φόνους. Η ανακάλυψη του Μώλντερ σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν και άλλα παιδιά, πέρα από τα όσα είχε παραδεχθεί. Όταν εξακριβώνεται η ταυτότητα του κοριτσιού, αποδεικνύεται ότι ο Ρος ξεκίνησε τα εγκλήματά του το 1975. Άλλο ένα στοιχείο που βλέπει σε όνειρο, βοηθά το Μώλντερ να εντοπίσει το μέρος όπου ο δολοφόνος έκρυβε τα τρόπαιά του. Βρίσκει συνολικά 16 καρδιές, και συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν άλλα δύο άγνωστα θύματα.

Η Σκάλλυ και ο Μώλντερ ανακρίνουν το Ρος στη φυλακή. Δεν τους λέει για τα άλλα δύο παιδιά, και παίζει με τις ερωτήσεις τους. Περιέργως, σχολιάζει ότι ο Μώλντερ παίρνει την υπόθεση προσωπικά. Η σημασία της φράσης του αποκαλύπτεται όταν ο Μώλντερ βλέπει το επόμενο όνειρο. Πηγαίνει πίσω στο χρόνο, στην τρομακτική βραδιά του 1973 που απήχθη η αδελφή του Σαμάνθα. Όμως το πλάσμα που εισβάλλει στο δωμάτιο δεν είναι εξωγήινος, αλλά... ο Ρος.

Είναι δυνατόν ο Ρος να είχε απαγάγει και σκοτώσει τη Σαμάνθα; Ο Μώλντερ προσπαθεί να του αποσπάσει την αλήθεια. Εκείνος ισχυρίζεται ότι είχε πουλήσει μία ηλεκτρική σκούπα στον πατέρα του Μώλντερ, πριν την εξαφάνιση της Σαμάνθα. Όλες οι νεφελώδεις παρατηρήσεις του, αφήνουν να εννοηθεί ότι πράγματι είχε απαγάγει τη Σαμάνθα. Δεν απαντά, όμως, ευθέως στο Μώλντερ, και αυτός χάνει την ψυχραιμία του και τον χτυπά

Η Σκάλλυ, που βλέπει την απώλεια ελέγχου του Μώλντερ, ανυσηχεί για αυτόν και προσπαθεί να τον πείσει ότι τα όνειρα δεν είναι παρά εικόνες από το υποσυνείδητό του. Είναι βέβαιη ότι ο Ρος δεν είχε σχέση με την απαγωγή της Σαμάνθα, και απλώς χειραγωγεί τα συναισθηματα του Μώλντερ. Ο Μώλντερ πάντα πίστευε ότι η Σμάνθα είχε απαχθεί από εξωγήινους. Τώρα, δεν ξέρει τι να πιστέψει, και πρέπει να ανακαλύψει την αλήθεια. Οι φόβοι του φαίνεται να επιβεβαιώνονται, όταν στο υπόγειο του πατρικού του σπιτιού, βρίσκει το ίδιο μοντέλο ηλεκτικής σκούπας που ο Ρος ισχυριχζόταν ότι είχε αγοράσει ο πατέρας του Μώλντερ για τη μητέρα του.

Όταν ο Σκίνερ μαθαίνει ότι ο Μώλντερ χτύπησε το Ρος, αρνείται να επιτρέψει στο Μώλντερ να τον ξαναδεί. Δείχνει κατανόηση όταν ο Μώλντερ του εξομολογείται την ανησυχία του γαι τη Σαμάνθα, και στο τέλος επιτρέπει στο Μώλντερ να ανακρίνει ξανά το Ρος, με τον όρο να παρίσταται και η Σκάλλυ.

Ο Μώλντερ τελικώς συμφωνεί να δώσει στο Ρος αυτό που ζητούσε: Τα χάρτινα τρόπαια που έκοβε από τις πυτζάμες των θυμάτων του. Τώρα, ο Μώλντερ απαιτεί να μάθει την αλήθεια για τη Σαμάνθα. Η περιγραφή του Ρος για τη νύχτα που απήχθη η Σαμάνθα, ταυτίζεται ακριβώς με όσα θυμάται ο Μώλντερ. Ο Μώλντερ είναι πλέον εκστασιασμένος, αλλά ο Ρος παίζει ακόμα μαζί του. Αρνείται να του πει αν μία από τις υφασμάτινες καρδιές είναι από τα ρούχα της Σαμάνθα. Αντ'αυτού, βάζει το Μώλντερ να διαλέξει μία καρδιά στην τύχη, και του λέει πού να βρει το πτώμα. Όντως, ανακαλύπτεται άλλο ένα πτώμα, αλλά δεν είναι της Σαμάνθα.

Όταν ο Μώλντερ κια η Σκάλλυ επιστρέφουν, ο Ρος έχει τον πλήρη έλεγχο. Φαίνεται ότι γνωρίζει πόσο απεγνωσμένος είναι ο Μώλντερ να μάθει την αλήθεια για τη Σαμάνθα. Αρνείται να πει περισσότερα, εκτός αν τον μεταφέρουν εκεί που λέει ότι έγινε το έγκλημα, όπου θα τα ομολογήσει όλα. Η Σκάλλυ δεν αντέχει άλλο να τον ακούει, και φεύγοντας παίρνει μαζί της και το Μώλντερ. Επιμένει ότι ο Ρος εμπαίζει το Μώλντερ.

Ο Μώλντερ δυσκολεύεται να αποφασίσει, αλλά ενδίδει στην ανάγκη του να μάθει την αλήθεια. Χωρίς να ενημερώσει τη Σκάλλυ και το Σκίνερ, αποφυλακίζει το Ρος και τον οδηγεί στο σπίτι όπου μεγάλωσε, στο Martha's Vineyard. Μέσα στο σπίτι, ο Ρος περιγράφει τα πάντα με μεγάλη ακρίβεια. Τώρα ο Μώλντερ γνωρίζει την αλήθεια. Ξεγέλασε το Ρος, πηγαίνοντάς τον σε λάθος σπίτι. Ξέρει πλέον ότι ο Ρος έλεγε ψέμματα από την αρχή. Αλλά πώς κατάφερε ο Ρος να μπει στα όνειρα του Μώλντερ και να τα ελέγξει; Ο Μώλντερ συμπεραίνει: «Σκιαγράφησα το ψυχολογικό προφίλ σου... ίσως δημιουργήθηκε μεταξύ μας κάποιος σύνδεσμος. Και μέσω αυτού, έκλεψες τις αναμνήσεις μου σχετικά με τη Σαμάνθα.

Με το Σκίνερ και τη Σκάλλυ να τον αναζητούν έξαλλοι, ο Μώλντερ σχεδιάζει να επιστρέψει το Ρος στη φυλακή το επόμενο πρωί - αλλά ξυπνάει δεμένος με τις δικές του χειροπέδες. Ο Ρος έχει χαθεί, και μαζί του το όπλο και το σήμα του Μώλντερ. Με την ταυτότητα του Μώλντερ, ο Ρος εντοπίζει πού βρίσκεται η Καϊτλίν, ένα κοριτσάκι που εντόπισε στην πτήση τους προς Βοστόνη. Ο Μώλντερ αναλαμβάνει την πλήρως ευθύνη για την έκθεση της Καϊτλίν σε τόσο μεγάλο κίνδυνο. Και παραδέχεται ότι η Σκάλλυ είχε δίκιο. Ο Ρος απλώς έπαιζε μαζί του.

Η γνώσεις του Μώλντερ για το Ρος πραγματικά αποδίδουν όταν μαντέυει σωστά πού έχει πάει το κοριτσάκι ο Ρος. Για να σώσει την Καϊτλίν, πυροβολεί το Ρος... αλλά ακόμα βασανίζεται από τις αμφιβολίες που ο Ρος του δημιούργησε σχετικά με τη μοίρα της Σαμάνθα. Τώρα που ο Ρος είναι νεκρός, θα μάθει ποτέ ο Μώλντερ την αλήθεια;


Video
Το τρέιλερ του επεισοδίου σε RealVideo