EL MUNDO GIRA


Ο ΜΩΛΝΤΕΡ ΚΑΙ Η ΣΚΑΛΛΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΤΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥ Ο ΜΥΘΙΚΟΣ ΤΣΟΥΠΑΚΑΜΠΡΑ.

Σε μία πόλη μεταναστών, στην κοιλάδα Σαν Χοακίν της Καλιφόρνια, ο Ελάντιο Μπουέντε φλερτάρει την όμορφη Μαρία Ντοράντες, ενώ ο αδελφός του Σολεντάντ παρακολουθεί με ζήλεια. Η Φλακίτα, μία περίεργη γειτόνισσα, ψιθυρίζει την παμπάλαια ιστορία: "Δύο αδελφοί. Μία γυναίκα. Προβλήματα". Ψαφνικά, ακούγονται από το πουθενά τρεις υπόκωφες εκρήξεις, ακολουθούμενες από μία οδυνειρά φωτεινή λάμψη, και μία σύντομη αλλά καταρακτώδη καυτή κίτρινη βροχή. Αμέσως μετά, η Φλακίτα ανακαλύπτει τα παραμορφωμένα πτώματα της Μαρίας και μίας από τις κατσίκες της, με το πρόσωπό τους μερικώς φαγωμένο. Ο Ελάντιο έχει εξαφανιστεί.

Ο Μώλντερ και η Σκάλλυ εξετάζουν τους θανάτους. Σύμφωνα με το Μώλντερ, τα περίεργα συμβάντα που προηγήθηκαν του θανάτου τςη Μαρίας, ονομάζονται γεγονότα Fortean. Όπως λέει "ένα ασυνήθιστο ή πολύ σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο...τα γεγονότα Fortean έχουν σχετιστεί με επαφές με εξωγήινους, και παραμορφώσεις βοοειδών...". Η Σκάλλυ αντιμετωπίζει τις πληροφορίες του Μώλντερ με το συνήγθη της σκεπτικισμό. Δεν μπορεί να κρίνει από το πτώμα της κατσίκας, και το πτώμα της Μαρίας βρίσκεται στο νεκροτομείο.

Σύμφωνα με τη Φλακίτα, η Μαρία σκοτώθηκε από τον Τσουπακάμπρα (σημαίνει Κατσικοφονιάς): ένα γκρίζο άτριχο πλάσμα των μεξικανικών μύθων, με μικρό σώμα, μεγάλο κεφάλι και πεταχτά μάτια. Ο Σολεντάντ απορρίπτει με θυμό την ιστορία της Φλακίτα. Κατηγορεί τον αδελφό του Ελάντιο, ότι δολοφόνησε τη Μαρία από φθόνο. Αυτό το ερωτικό τρίγωνο πείθει τη Σκάλλυ ότι ο Ελάντιο είναι ο δολοφόνος, μέχρι τη στιγμή που ο Μώλντερ την πείθει να εξετάσει ό,τι έχει απομείνει από τη Μαρία. Η κατάσταση του πτώματός της σοκάρει ακόμα και τη Σκάλλυ. Μετά βίας είναι ορατό, κάτω από μεγάλη ποσότητα πράσινου μύκητα. Στο μεταξύ, ο Μώλντερ εντοπίζει τον Ελάντιο με τη βοήθεια ενός κυνικού πράκτορα μετανάστευσης, του Κόνραντ Λοζάνο. Ο Ελάντιο βρίσκεται υπό κράτηση, μακριά από τους υπόλοιπους κρατουμένους, που φοβούνται ότι είναι ο  Τσουπακάμπρα. Ο Ελάντιο αρνείται ότι σκότωσε τη Μαρία. Ισχυρίζεται ότι κάποιος ή κάτι άγνωστο παραμόρφωσε τη Μαρία, στη διάρκεια της κίτρινης βροχής. Ο Μώλντερ πιστεύει την ιστορία του, και η Σκάλλυ συμφωνεί. Η αυτοψία της Σκάλλυ αποκαλύπτει ότι η Μαρία υπέστη μεγάλη μυκητική μόλυνση.

Ο Ελάντιο δραπετεύει, αφήνοντας πίσω του άλλο ένα θύμα σκοτωμένο από μύκητα. Ο Μώλντερ νομίζει ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ του μύκητα και του εξαφανισμένου μετανάστη. Βασίζεται στη βοήθεια του απρόθυμου Λοζάνο, για να βρει τον Ελάντιο. Ο Λοζάνο βοηθά το Μώλντερ να εντοπίσει τον Ελάντιο σε ένα εργοτάξιο, όπου έχει βρει δουλειά, αλλά στα ίχνη του Ελάντιο βρίσκεται και ο Σολεντάντ, που αποζητά εκδίκηση. Τα δύο αδέλφια ξεφεύγουν, πριν ο Μώλντερ και ο Λοζάνο προλάβουν να τους συλλάβουν.  Ο υπεύθυνος του εργοταξίου βρίσκεται νεκρός, με το σώμα του κατεστραμμένο από τον μύκητα. Ακριβώς την κατάλληλη στιγμή, η Σκάλλυ προειδοποιεί το Μώλντερ να μην αγγίξει ή εισπνεύσει το θανατηφόρο μύκητα. Ένας καθηγητής μυκητολογίας έχει απομονώσει ένα ένζυμο που δρα ως καταλύτης, επιταχύνοντας την ανάπτυξη του μύκητα. Αν διαρρεύσει στο περιβάλλον, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε βιολογικό κίνδυνο τρομακτικών διαστάσεων.

Η Σκάλλυ λέει στο Μώλντερ ότι ο Ελάντιο είναι υπεύθυνος για τους θανάτους, αφού μεταδίδει το ένζυμο που με κάποιον τρόπο μεταφέρει. Τώρα, ο Μώλντερ πιστεύει ότι τα γεγονότα Fortean μπορεί να προκαλούνται από κάτι που πέφτει απο το διάστημα... που θα σήμαινε ότι το ένζυμο είναι εξωγήινο. Η Σκάλλυ, έτοιμη να χάσει την υπομονή της με τις θεωρίες του Μώλντερ, επιθυμεί απλώς να βρεθεί ο άνδρας που φαίνεται ότι μεταδίδει το ένζυμο. 

Ο Ελάντιο, που φαίνεται πλέον αρκετά άρρωστος, εκλιπαρεί την εξαδέλφη του Γκαμπριέλ για βοήθεια, και εκείνη απρόθυμη συμφωνεί να του δανείσει χρήματα αργότερα το βράδυ. Η κουτσομπόλα του χωριού Φλακίτα, επανεμφανίζεται με μία προειδοποίηση: Ο Σολεντάντ σχεδιάζει να σκοτώσει τον Ελάντιο. Ο τελευταίος, τους ξεφεύγει και πάλι, αλλά ο Λοζάνο συλλαμβάνει τον Σολεντάντ. Όταν ο Ελάντιο βλέπει το πρόσωπό του, δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος πόσο τρομακτικό είναι. Δε μοιάζει πλέον με άνθρωπο. Έχει όντως μεταμορφωθεί σε Τσουπακάμπρα. Η Γκαμπριέλ λέει στο Μώλντερ και τη Σκάλλυ ότι ο Ελάντιο έχει διαφύγει στο Μεξικό, αλλά ο Μώλντερ αντιλαμβάνεται ότι λέει ψέμματα. Οδηγεί γρήγορα, και ειδοποιεί μία ειδική ομάδα να τον συναντήσει στην πόλη των μεταναστών... εκεί που ξεκίνησαν όλα. Εκεί όπου οι δύο αδελφοί θα λύσουν τις διαφορές τους για τη Μαρία. 

Τι συνέβη πράγματι εκείνο το βράδυ; Σύμφωνα με τη Φλακίτα, ο Λοζάνο φέρνει το Σολεντάντ στον καταυλισμό, και διατάζει τον Ελάντιο να τον αντιμετωπίσει ως άνδρα. Αλλά ο Ελάντιο δεν είναι πλέον άνδρας... είναι ο Τσουπακάμπρα. Η Φλακίτα κρύβεται, καθώς γκρίζοι εξωγήινοι -τους οποίους αποκαλεί Τσουπακάμπρα- προσγειώνονται στο χωριό. Σκοτώνουν το Λοζάνο, και παίρνουν μαζί τους στο ουρανό τον Σολεντάντ.

Η Γκαμπριέλ υφαίνει άλλο ένα παραμύθι: Ο Λοζάνο διατάζει τον Ελάντιο να κοιτάξει τον Σολεντάντ. Τρομοκρατημένος από τη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι ο αδελφός του είναι ο Τσουπακάμπρα, ο Σολεντάντ δεν μπορεί να πυροβολήσει. Παλεύει με τον Λοζάνο για το όπλο, και ο Λοζάνο δέχεται μία σφαίρα. Τα δύο αδέλφια, έχοντας πλέον γίνει και οι δύο Τσουπακάμπρα, διαφεύγουν στο Μεξικό.

Η αναφορά των Μώλντερ και Σκάλλυ προς το Σκίνερ, δεν είναι πιο σαφής. Γνωρίζουν μόνο ότι μέχρι να φτάσουν στο συνοικισμό, τα δύο αδέλφια είχαν εξαφανιστεί. Ο Λοζάνο ήταν νεκρός... από δύο σφαίρες και το μύκητα. Και οι Τσουπακάμπρα; Οι αδελφοί Μπουέντε, με τα πρόσωπά τους αποτρόπαια παραμορφωμένα, κάνουν ωτοστόπ μέσα στη μεξικάνικη νύχτα.


Video
Το τρέιλερ του επεισοδίου σε RealVideo