KADDISH


Ο ΜΩΛΝΤΕΡ ΥΠΟΨΙΑΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΝΑ ΓΚΟΛΕΜ -ΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ- ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΜΕΡΙΚΩΝ ΦΑΝΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΕΝΑΝ ΕΒΡΑΙΟ.

Σε ένα νεκροταφείο του Μπρούκλυν, συγκεντρώνεται κόσμος, για να αποτίσει τον ύστατο φόρο τιμής στο Ισαάκ Λούρια, έναν εβραίο που δολοφονήθηκε βίαια από τρεις έφηβους φανατικούς. Μέσα στον κόσμο βρίσκεται η Άριελ Λούρια και ο πατέρας της Γιάκομπ Βάις. Όταν πέφτει το σκοτάδι, μία σκιώδης μορφή μπαίνει στο νεκροταφείο και σχηματίζει μία ανθρώπινη φιγούρα από λάσπη.

Ο Μώλντερ και η Σκάλλυ ερευνούν το θάνατο του Ισαάκ Λούρια. Ο Ισαάκ, που κατοικούσε σε γειτονιά με ιστορικό φυλετικών εντάσεων, υπέστη άγριο ξυλοδαρμό μέσα στο κατάστημά του. Οι αστυνομικοί απέκλεισαν το ενδεχόμενο ληστείας, καθώς δεν είχε κλαπεί τίποτα. Αργότερα, βρήκαν μία κασέτα από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του καταστήματος μέσα στο βίντεο του 16χρονου Τόνυ Όλιβερ, που συμμετείχε στη δολοφονία. Ο ίδιος ο Όλιβερ βρέθηκε στραγγαλισμένος από άγνωστο. Αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον του Μώλντερ είναι η ύπαρξη αποτυπωμάτων του νεκρού Ισαάκ Λούρια στο πτώμα του Όλιβερ.

Ο Βάις δείχνει στους πράκτορες ένα αντισημιτικό φυλλάδιο που βρήκε στην πόρτα του το πρωί. Ο Μώλντερ λέει στη συνεργάτιδά του ότι όποιος τύπωσε τα φυλλάδια μάλλον γνωρίζει ποιος σκότωσε τον Ισαάκ. Ανακρίνουν τον Κερτ Μπράντζες, που διατηρεί τυπογραφείο απέναντι από το κατάστημα του Ισαάκ. Όταν οι πράκτορες του δείχνουν φωτογραφίες των Μπανκς και Μαγκουάιρ (των εφήβων που υποψιάζονται ότι δολοφόνησαν τον Ισαάκ), ισχυρίζεται ότι τα πρόσωπά τους δεν του φαίνονται γνωστά. Εν αγνοία των πρακτόρων, ο Μπανκς ακούει τη συνομιλία από το κύκλωμα παρακολούθησης του καταστήματος. Η Σκάλλυ λέει στον Μπράντζες ότι κυκλοφορούν φήμες πως ο Ισαάκ σηκώθηκε από τον τάφο, ώστε να πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία του.

Φοβισμένοι, οι Μπανκς και Μαγκουάιρ ξεθάβουν το φέρετρο του Ισαάκ. Καθώς ο Μαγκουάιρ κατευθύνεται στο αυτοκίνητο για να φέρει κάποια εργαλεία, ο Μπανκς ανοίγει το φέρετρο και διαβεβαιώνεται ότι το πτώμα του Ισαάκ βρίσκεται μέσα. Αργότερα, βρίσκει το πτώμα του Μαγκουάιρ βυθισμένο στις λάσπες.

Ο Μώλντερ και η Σκάλλυ καταφθάνουν στην τοποθεσία του εγκλήματος. Ο Μώλντερ εντοπίζει ένα μικρό δερματόδετο βιβλίο κρυμμένο μέσα στο σάβανο του Ισαάκ. Αλλά όταν το αγγίζει, το βιβλίο αναφλέγεται. Οι πράκτορες καταφεύγουν στη βοήθεια του εβραίου λόγιου Κένεθ Άνγκερ, ο οποίος τους εξηγεί ότι αυτό που βρήκε ο Μώλντερ ήταν ένα βιβλίο σχετικά με τον ιουδαϊκό μυστικισμό. Επιμένει δε, ότι ποτέ δε θα το έθαβαν μαζί με νεκρό. Τέλος, αναφέρει ένα όνομα που βλέπει χαραγμένο πάνω στο δέρμα: Γιάκομπ Βάις.

Η Άριελ λέει στους πράκτορες ότι αν και εκείνη και ο σύζυγός της Ισαάκ έλαβαν την άδεια γάμου τους αρκετές εβδομάδες πριν από το φόνο, η τελετή δεν έγινε ποτέ.

Οι πράκτορες εντοπίζουν το Βάις στη σοφίτα μίας συναγωγής. Ανακαλύπτουν επίσης το πτώμα του νεκρού Μπανκς να κρέμεται από μία ξύλινη κολώνα. Ο Βάις συλλαμβάνεται και του απαγγέλλονται κατηγορίες για φόνο. Ομολογεί ότι διέπραξε και τους δύο φόνους, αλλά ο Μώλντερ πιστεύει ότι κάποιος –ή κάτι– βρισκόταν μαζί του στη σοφίτα.

Ο Άνγκερ μιλάει στο Μώλντερ για το Γκόλεμ, ένα πλάσμα που αναφέρεται σε μυστικιστικό κείμενο. Του εξηγεί ότι από πολύ παλιά οι Καβαλιστές πίστευαν πως ένας ευσεβής άνδρας μπορεί να δημιουργήσει ένα ζωντανό πλάσμα από απλό χώμα. Στο πίσω μέρος του χεριού του Γκόλεμ, είναι χαραγμένη η εβραϊκή λέξη «εμέτ». Για να καταστραφεί το Γκόλεμ, εξηγεί ο Άνγκερ, πρέπει να σβηστεί το πρώτο «ε».

Ο Μπράντζες βρίσκεται δολοφονημένος. Όταν οι πράκτορες εξετάζουν όσα κατέγραψε η κάμερα, ανακαλύπτουν ότι για το φόνο ευθύνεται ένα Γκόλεμ, με φυσικά χαρακτηριστικά που ταιριάζουν με αυτά του Ισαάκ. Ο Βάις επιστρέφει στη συναγωγή, αμέσως μετά την αποφυλάκισή του. Εκεί βρίσκει την Άριελ να προσεύχεται για τη γαμήλια τελετή της. Όταν ο Βάις προσπαθεί να σταματήσει την κόρη του, το Γκόλεμ του επιτίθεται, αλλά οι πράκτορες τον σώζουν. Καθώς η Σκάλλυ φροντίζει τα τραύματά του, ο Μώλντερ αναζητά την Άριελ. Το Γκόλεμ του επιτίθεται και τον ρίχνει κάτω, καθώς αυτός προσπαθεί να το απομακρύνει, αλλά η Άριελ μεσολαβεί και το Γκόλεμ σταματά. Ο γάμος συνεχίζεται, και το Γκόλεμ περνά δαχτυλίδι στο δάχτυλο της Άριελ. Εκείνη, εκφράζει την αγάπη της για τον Ισαάκ, και στη συνέχεια σβήνει το «ε» από το χέρι του Γκόλεμ. Το πλάσμα αποσυντίθεται σε σκόνη.


Video
Το τρέιλερ του επεισοδίου σε RealVideo