MEMENTO MORI


ΟΤΑΝ Η ΣΚΑΛΛΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ, Ο ΜΩΛΝΤΕΡ ΑΝΑΖΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ-ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΑΓΩΓΗΣ, ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ.

Η Σκάλλυ δείχνει στο Μώλντερ μια ακτινογραφία που δείχνει ότι ανιχνεύτηκε καρκινικός όγκος στο τοίχωμα ανάμεσα στο ιγμόρειο άνδρο και τον εγκέφαλό της. Η θέση του όγκου, καθιστά αδύνατη την εγχείριση. Αντί να ζητήσει άδεια, η Σκάλλυ επιλέγει να ακολουθήσει άλλη μέθοδο έρευνας: έρχεται σε επαφή με μία ομάδα γυναικών-υποτιθέμενων θυμάτων απαγωγής από εξωγήνινους, που παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, μετά την αφαίρεση του εμφυτεύματος από τη βάση του λαιμού τους.

Οι πράκτορες επισκέπτονται το σπίτι της Μπέτσυ Αγκόπιαν, στην πόλη Άλλεταουν της Πενσυλβάνια. Ένας μεσίτης τους ενημερώνει ότι η Αγκόπιαν (που ήταν μία από τις απαχθείσες), πέθανε πριν από δύο εβδομάδες. Ενώ ψάχνουν το σπίτι της, οι πράκτορες συνειδητοποιούν ότι κάποιος κατεβάζει αρχεία από τον υπολογιστή της μέσω μόντεμ. Παρακολουθούν τη γραμμή, εντοπίζουν την προέλευση της κλήσης, και συλλαμβάνουν τον Κερτ Κρώφορντ, που κατέβαζε τα αρχεία. Ο Κρώφορντ εξηγεί ότι αυτός και η Αγκόπιαν ήταν μέλη στην ίδια οργάνωση ΑΤΙΑ. Ισχυρίζεται ότι κατέβασε τα αρχεία επειδή η Κυβέρνηση προσπαθεί να τα καταστρέψει. Αποκαλύπτει, επίσης, ότι όλες οι γυναίκες που ισχυρίζονταν ότι είχαν απαχθεί από εξωγήινους πέθαναν από παρόμοιους όγκους - εξαιρουμένης της Πένυ Νόρθερν, που είναι κατάκοιτη σε νοσοκομείο.

Η Σκάλλυ την επισκέπτεται στο νοσοκομείο. Η Νόρθερν αποκαλύπτει ότι κάποιος Δρ. Σκάνλον, που θεράπευε τον καρκίνο της, ίσως έχει απομονώσει τα αίτια που τον προκαλούν. Ο Δρ. Σκάνλον αναλαμβάνει τη θεραπεία του καρκίνου της Σκάλλυ. Στο μεταξύ, ο Μώλντερ και ο Κρώφορντ ψάχνουν το υπόγειο της Αγκόπιαν. Ανακαλύπτουν ότι όλες οι απαχθείσες –συμπεριλαμβανομένης της Νόρθερν- είχαν εισαχθεί στο ίδιο κέντρο γονιμοποίησης της Πενσυλβάνια. Ο Μώλντερ αφήνει τον Κρώφορντ στο υπόγειο, και προστρέχει στη Σκάλλυ, που αποφασίζει να εισαχθεί σε νοσοκομείο. Αργότερα το ίδιο βράδυ, ο Άνθρωπος Με τα Γκρίζα Μαλλιά (αυτός που είχε σκοτώσει τον Χ), κάνει πάλι την εμφάνισή του και σκοτώνει τον Κρώφορντ, το σώμα του οποίου λιώνει σε μία λίμνη πράσινου υγρού.

Στο μεταξύ ο Μώλντερ κάνει διάρρηξη στο κέντρο γονιμοποίησης, και βρίσκει μέσα τον Κερτ Κρώφορντ (χωρίς να γνωρίζει ότι ο αληθινός Κρώφορντ δολοφονήθηκε). Αποκτούν πρόσβαση σε ένα τερματικό, και κατεβάζουν ένα φάκελο που περιέχει το όνομα της Σκάλλυ. Στη συνέχεια, ο Μώλντερ απευθύνεται στο Σκίνερ και προσπαθεί να κανονίσει συνάντηση με τον Cigarette-Smoking Man. Αλλά ο Σκίνερ αρνείται, επιμένοντας ότι ο Cigarette-Smoking Man είναι καλός μόνο στα ψέματα. Παρόλα αυτά, ζητά μυστικά τη βοήθεια του.

Ο Μώλντερ έρχεται σε επαφή με τους Μοναχικούς Πιστολάδες. Οι τέσσερις εισβάλουν στη μονάδα ερευνών, μέσω ενός υπογείου τούνελ. Όταν μπαίνουν μέσα, ο Μώλντερ συνειδητοποιεί ότι ο Δρ. Σκάνλον είναι μέλος του προσωπικού. Δίνει οδηγίες στον Μπάιερς να βρει τη Σκάλλυ και να σταματήσει τη θεραπεία της αμέσως. Καθώς συνεχίζει να περιφέρεται στους διαδρόμους του κτιρίου, ο Μώλντερ συναντά και άλλους ανθρώπους με την εμφάνιση του Κρώφορντ, και συνειδητοποιεί ότι ο Κερτ είναι κλώνος. Βρίσκει πολλούς «Κρώφορντ» με ενδυμασία ιατρού, μέσα σε ένα δωμάτιο-θερμοκοιτίδα γεμάτο με δοχεία που περιέχουν ανθρώπινες μορφές, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Σαμάνθα. Ένας από τους «Κρώφορντ» δείχνει στο Μώλντερ ένα δωμάτιο ψυχρής διατήρησης, που περιέχει φιαλίδια με ανθρώπινα ωάρια. Τα ωάρια συνελέγησαν από γυναίκες κατά την απαγωγή τους, και χρησιμοποιήθηκαν αργότερα για αναπαραγωγή. Ο Μώλντερ συνειδητοποιεί ότι οι γυναίκες είναι μητέρες των «Κερτ» –και ότι οι κλώνοι στην πραγματικότητα εργάζονται για να σώσουν τις μητέρες τους.

Ο Άνθρωπος Με τα Γκρίζα Μαλλιά φτάνει στην κλινική και παγιδεύει το Μώλντερ ανάμεσα σε δύο πόρτες ασφαλείας, σε μία πτέρυγα καραντίνας. Ανοίγει πυρ, ραγίζοντας σιγά-σιγά το αλεξίσφαιρο γυαλί που τον χωρίζει από το θύμα του. Ο Φρόχαικ, εργαζόμενος πυρετωδώς, σπάει έναν κωδικό του υπολογιστή εξ αποστάσεως, επιτρέποντας στο Μώλντερ να ανοίξει την εξώπορτα και να σωθεί.

Όταν ο Μώλντερ επιστρέφει στο νοσοκομείο, βρίσκει τη Σκάλλυ στο προσκέφαλο της Πένυ. Ο Μπάιερς έφτασε εγκαίρως ώστε να αποτρέψει τη θεραπεία της Σκάλλυ, αλλά η Πένυ Νόρθερν πέθανε, και ο Δρ. Σκάνλον εξαφανίστηκε. Η Σκάλλυ εξηγεί στο συνεργάτη της ότι αποφάσισε να πολεμήσει την ασθένεια και να συνεχίσει τη δουλειά της.


Video
Το τρέιλερ του επεισοδίου σε RealVideo