REDUX


Ο ΜΩΛΝΤΕΡ ΑΠΟΚΤΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΝΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΗΣ ΣΚΑΛΛΥ. ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, Η ΣΚΑΛΛΥ ΚΑΝΕΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ Ν' ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ.

Είκοσι τέσσερις ώρες πριν η Πράκτωρ Σκάλλυ πει στη συνέλευση του FBI ότι ο συνεργάτης της είναι νεκρός (όπως είδαμε στο τελευταίο επεισόδιο του προηγούμενου κύκλου)... ο Μώλντερ λαμβάνει ένα σημείωμα από τον Κρίτσγκάου ότι οι συζητήσεις τους έχουν καταγραφεί. ο Μώλντερ κοιτάζει ψηλά - και διακρίνει μία μικροσκοπική τρύπα στο ταβάνι του διαμερίσματός του. Τρέχει στον επάνω όροφο, όπου και συναντά τον Σκότ Όστελχοφ, στο διαμέρισμα ακριβώς πάνω από το δικό του, να βάζει φωτιά σε φιλμ. Ξεκινά μία πάλη, και ξαφνικά ηχεί ένας πυροβολισμός.

Ο Μώλντερ λέει στη Σκάλλυ ότι σκότωσε τον Όστελχοφ. Επίσης την πληροφορεί ότι τα φιλμ που προσπάθησε να καταστρέψει ο Όστελχοφ περιέχουν πληροφορίες για δεκαεπτά τηλεφωνήματα που έγιναν στο τηλεφωνικό κέντρο του FBI. Οι πράκτορες καταλήγουν ότι πίσω απ' την πλεκτάνη κρύβεται και η δική τους υπηρεσία... κι ότι από την αρχή ήταν πιόνια σ' αυτό το παιχνίδι. Ο Μώλντερ προτείνει να δημιουργήσουν το δικό τους ψέμα ελπίζοντας να ξεσκεπάσουν την αλήθεια.

Μετά από λίγο, η Σκάλλυ πηγαίνει στο διαμέρισμα του Μώλντερ κι αναγνωρίζει το χωρίς πρόσωπο πτώμα του Όστελχοφ (αποτέλεσμα του πυροβολισμού) ως το σώμα του συνεργάτη της. Αργότερα, κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης με τον Μπλέβινς και τον Σκίνερ, παίρνει εντολή να καταθέσει ενώπιον μίας επιτροπής του FBI. Μετά από αυτό, η Σκάλλυ εντοπίζει ότι ο αριθμός τηλεφώνου που βρίσκεται στο φιλμ του Όστελχοφ ανήκει σ' ένα παράρτημα του FBI όπου βρίσκεται και ο Σκίνερ. Αυτό οδηγεί τη Σκάλλυ στο συμπέρασμα ότι ο Σκίνερ ίσως είναι προδότης. Εν τω μεταξύ, ο Καπνιστής λέει στο Συνδικάτο ότι θέλει πλήρη αναφορά για το θάνατο του Μώλντερ.

Ο Μώλντερ χρησιμοποιεί την ταυτότητα του Όστελχοφ για να μπει στο DAPRA, ένα μυστικό εργαστήριο ερευνών. Εκεί συναντά τον Κρίτσγκάου, ο οποίος του εξηγεί ότι η ταυτότητα του δίνει πρόσβαση σ' ολόκληρο το κτίριο. Έπειτα ο Κρίτσγκάου αναφέρει στον Μώλντερ γεγονότα που έλαβαν χώρα αμέσως μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μία εποχή όπου οι στρατιωτικοί ήθελαν απελπισμένα να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από το κράτος. Το 1947, ισχυρίζεται ο Κρίτσγκάου, η κυβέρνηση άρχισε να χρησιμοποιεί το περιστατικό στο Ρόσγουελ σαν κάλυψη για ν' αποφύγει την αποκάλυψη της αλήθειας, κι ενός άκρως απόρρητου προγράμματος σχετικά με το DNA. Λέει πως είχε κι ο ίδιος συμμετοχή του στο ψέμα... μέχρι που ο ίδιος του ο γιος εκτέθηκε σε βιοχημικά όπλα κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου. Μετά από λίγο, ο Κρίτσγκάου συλλαμβάνεται από την ασφάλεια. Ο Μώλντερ καταφέρνει ν' αποδράσει και συνεχίζει την έρευνά του στο κτίριο. Ανακαλύπτει ένα δωμάτιο που περιέχει δεκάδες εξωγήινα σώματα, ακριβώς ίδια με το σώμα που ανακάλυψε στην παγωμένη σπηλιά - και πιστεύει την ιστορία του Κρίτσγκάου.

Ο Δρ. Βιταλιάνο τελειώνει την ανάλυση του δείγματος πάγου που του έδωσε η Σκάλλυ. Συμπεραίνει πως τα κύτταρα που περιέχει είναι η αρχή μίας νέας μορφής ζωής. Η Σκάλλυ αποφασίζει να κάνει ένα τεστ που θα συγκρίνει τον παράξενο οργανισμό με το δικό της DNA. Πριν το κάνει, συναντά τον Σκίνερ, ο οποίος της αποκαλύπτει ότι ο ιστολογικός έλεγχος στο πτώμα που βρέθηκε στο διαμέρισμα του Μώλντερ δείχνει ότι το σώμα δεν είναι ο Μώλντερ. Αργότερα, το τεστ του DNA έχει ταυτόσημα αποτελέσματα. Η Σκάλλυ συμπεραίνει ότι ο καρκίνος της είναι αποτέλεσμα της έκθεσής της σ' αυτό τον οργανισμό.

Ενώ ο Μώλντερ συνεχίζει το ταξίδι του μέσα στις εγκαταστάσεις, ανακαλύπτει μία αποθήκη - ένα "ταμιευτήριο όλων των αντικειμένων και αποδεικτικών στοιχείων που ο Καπνιστής πήρε όλα αυτά τα χρόνια από τον Μώλντερ". Εκεί ανακαλύπτει ένα γιγαντιαίο σύστημα αρχειοθέτησης, το οποίο περιέχει καρτέλες για την Σκάλλυ, τον Κρίτσγκάου και μία κενή καρτέλα για τον Κρίτσγκάου το Νεότερο. Επίσης ανακαλύπτει μία μεταλλική φιάλη - η οποία ίσως να περιέχει τη θεραπεία για την ασθένεια της Σκάλλυ.

Η Σκάλλυ παρουσιάζεται στην επιτροπή του FBΙ κι ανακοινώνει ότι θ' αποκαλύψει τον "μηχανισμό διαφθοράς" που έσπρωξε το συνεργάτη της, και την ίδια, στα ψέματα της κυβέρνησης. Μετά πληροφορεί την επιτροπή ότι ο συνεργάτης της αυτοκτόνησε το προηγούμενο βράδυ με έναν πυροβολισμό στο κεφάλι. Καθώς αρχίζει να παρουσιάζει επιστημονικά στοιχεία τα οποία θα υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς της, καταρρέει. Εν τω μεταξύ, ο Καπνιστής, που δουλεύει στο σκοτάδι, κανονίζει την διαφυγή του Μώλντερ από τις εγκαταστάσεις. Οι Μοναχικοί Πιστολάδες αναλύουν το περιεχόμενο της φιάλης... και καταλήγουν ότι περιέχει απλώς απιονισμένο νερό.

Συνεχίζεται...