REDUX II


ΕΝΩ Ο ΜΩΛΝΤΕΡ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΗΣ ΣΚΑΛΛΥ -ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ FBI- ΔΕΧΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΠΙΘΑΝΗ ΠΗΓΗ.

Ένας έξαλλος Μώλντερ μπαίνει σ'ένα νοσοκομείο αναζητώντας τη Σκάλλυ, η οποία κατέρρευσε ξαφνικά κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίασης του FBI (βλέπε προηγούμενο επεισόδιο). Την βρίσκει αναίσθητη σ' ένα κρεβάτι, με την αναπνοή της να υποστηρίζεται από αναπνευστήρα. Ο Σκίνερ εξηγεί ότι η Σκάλλυ έπαθε σοκ και είναι ετοιμοθάνατη. Όταν ο Μώλντερ αρνείται να συνεργαστεί με τον Σκίνερ, οδηγείται στο κυρίως κτίριο του FBI, όπου και ανακρίνεται από τον Αρχηγό του Τμήματος Σκοτ Μπλέβινς και έναν Ηλικιωμένο Πράκτορα. Όμως ο Μώλντερ δεν καταφέρνει να συνεργαστεί με τους ανακριτές του και φεύγει από το δωμάτιο.

Ο Καπνιστής συναντά τον Ηλικιωμένο και ένα ακόμη μέλος του Συνδικάτου, τον Ήσυχο Γουίλι. Ο Ηλικιωμένος κατηγορεί τον Καπνιστή επειδή επέτρεψε στον Μώλντερ να διαφύγει από τις ερευνητικές εγκαταστάσεις, αφήνοντας το σχέδιό τους απροστάτευτο. Μα ο Καπνιστής απαντά ότι ο Μώλντερ είναι πολύ πιό χρήσιμος ζωντανός, και υπόσχεται να τους αποδείξει την πίστη του. Όταν ο Καπνιστής φεύγει από το δωμάτιο, ο Ηλικιωμένος λέει στον Ήσυχο Γουίλι ότι μπορεί να "προχωρήσει". Η Σκάλλυ αποκτά ξανά τις αισθήσεις της. Λέει στον Μώλντερ ότι ο κατάσκοπος που δουλεύει από το εσωτερικό είναι ο Σκίνερ. Μα ο Μώλντερ απαντά ότι ο Σκίνερ κρύβει στοιχεία του Όστελχοφ για την υπόθεση, και προκαλεί προβληματισμούς. Η συζήτησή τους διακόπτεται από την κα. Σκάλλυ και τον αδελφό της Ντέινα, τον Μπιλ το Νεότερο. Ο Μπιλ κατηγορεί τον Μώλντερ - και τις πεποιθήσεις του - για την κατάσταση της αδελφής του. Μετά από λίγο, ο Καπνιστής πλησιάζει τον Μώλντερ. Τον ενημερώνει ότι η μεταλλική φιάλη περιέχει ένα μικροτσίπ που θα θεραπεύσει την ασθένεια της Σκάλλυ. Αργότερα, ο Μπιλ ο Νεότερος εκφράζει τις ανησυχίες του για το τσιπ. Μα η Σκάλλυ λέει στον Δρ. Ζούκερμαν ότι θέλει να προσπαθήσει. Εν τω μεταξύ, ο Κρίτσγκάου καταθέτει στην επιτροπή του FBI. Αρνείται ότι γνωρίζει την ταυτότητα του δολοφόνου του 'Οστελχορ, καταθέτει ότι ο γιος του πέθανε το πρωί εκείνης της ημέρας και αποκαλύπτει ότι τμήμα των χρηματοδοτήσεων που λαμβάνει προέρχεται από μία εταιρεία υποστηριζόμενη από το Κογκρέσο ονόματι Roush.

Σε μία προσπάθεια να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μώλντερ, ο Καπνιστής κανονίζει μία συνάντηση μεταξύ του Μώλντερ και της αδελφής του, της Σαμάνθα. Εκείνη του αποκαλύπτει ότι, λίγο καιρό μετά την απαγωγή της, την πήγαν σ' ένα δωμάτιο ξενοδοχείο και της είπαν ότι ο Καπνιστής είναι ο πατέρας της. Ο Μώλντερ λέει στη Σαμάνθα ότι η μητέρα τους είναι ακόμη ζωντανή... κι ότι της είπε ψέματα ο Καπνιστής. Με το κεφάλι της γεμάτο μπερδεμένα συναισθήματα, η Σαμάνθα επιστρέφει στο αυτοκίνητο του Καπνιστή κι εξαφανίζεται μέσα στη νύχτα. Αργότερα, ο Καπνιστής λέει στον Μώλντερ ότι ο Κρίτσγκάου τον γέμισε με ένα σωρό "όμορφα ψέματα". Ζητάει από τον Μώλντερ να παραιτηθεί από το FBI και να δουλέψει γι' αυτόν, μα ο Μώλντερ αρνείται.

Ενώ παρακολουθεί μία διάλεξη για τη βιοτεχνολογία, ο Ηλικιωμένος εντοπίζει τον Σκίνερ ανάμεσα στο ακροατήριο. Δίνει εντολές στους ανθρώπους του να "κανονίσουν" το πρόβλημα. Ο Μπλέβινς πληροφορεί τον Μώλντερ ότι η βαλλιστική έρευνα έδειξε πως η σφαίρα στο σώμα του Όστελχοφ προήλθε από το υπηρεσιακό περίστροφο του Μώλντερ. Ο Μπλέβινς ισχυρίζεται επίσης ότι ο Σκίνερ δουλεύει από το εσωτερικό κι έχει μυστικές πληροφορίες. Ο Μώλντερ αρνείται να πιστέψει την ιστορία... κι αρνείται να κατονομάσει τον Σκίνερ ως κατάσκοπο κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην επιτροπή του FBI (ακόμη κι αν αυτή η κατάθεση θα μπορούσε να τον απαλλάξει από τις κατηγορίες).

Ο Μώλντερ παίρνει τη θέση του μπροστά στην επιτροπή. Την ίδια στιγμή, ο Ήσυχος Γουίλι, με το όπλο στο χέρι, παίρνει θέση σ' ένα υπόγειο πάρκινγκ δίπλα στο διαμέρισμα του Καπνιστή. Πριν απαντήσει στις ερωτήσεις για την ενοχή του για το θάνατο του Όστελχοφ, ο Μώλντερ ανακοινώνει το όνομα του κατάσκοπου που βρίσκεται στο εσωτερικό του FBI : Αρχηγός Τμήματος Σκοτ Μπλέβινς. Την ίδια στιγμή ο Ήσυχος Γουίλι ανοίγει πυρ, πυροβολώντας τον Καπνιστή. Ο Μπλέβινς επιστρέφει στο γραφείο του. Εκεί συναντά τον Ηλικιωμένο, με το όπλο στο χέρι. Ακούγεται ένας πυροβολισμός κι ο Μπλέβινς πέφτει στο έδαφος. Ο Ηλικιωμένος βάζει το όπλο στο χέρι του Μπλέβινς. Μετά από λίγο, ο Σκίνερ λέει στον Μώλντερ ότι ο Καπνιστής είναι νεκρός. Αν και δεν βρέθηκε πτώμα, η μεγάλη ποσότητα αίματος που βρέθηκε στο διαμέρισμα δεν αφήνει άλλες εκδοχές. Ο Σκίνερ επιβεβαιώνει ότι ο Μπλέβινς εργαζόταν για μία εταιρεία βιοτεχνολογίας ονόματι Roush επί τέσσερα χρόνια. Ο Μώλντερ έπειτα λέει στον Σκίνερ ότι ο καρκίνος της Σκάλλυ είναι πια παρελθόν.