DETOUR


OI ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑ.

Σε μία απομονωμένη περιοχή της Βόρειας Φλόριντα, δύο παρατηρητές, ο Μάικλ Σλόαν και ο Μάρτι Φοξ, συναντούν ένα περίεργο πλάσμα με φωτεινά κόκκινα μάτια. Ο Σλόαν ξαφνικά τινάζεται προς τα εμπρός κι εξαφανίζεται κάτω από έναν πυκνό θάμνο. Μετά από λίγο, δέχεται επίθεση και ο Μάρτι. Ενώ κυνηγούν οπόσουμ, ο δωδεκάχρονος Λούις 'Ασεκοφ κι ο πατέρας του ανακαλύπτουν τα πράγματα του Μάρτι. Νιώθοντας ότι κάτι δεν πάει καλά, ο πατέρας στέλνει τον Λούις στο σπίτι μαζί με το σκύλο. Καθώς το αγόρι τρέχει προς το σπίτι, ακούγονται δύο πυροβολισμοί μέσα στο δάσος.

Εν τω μεταξύ, ο Μώλντερ κι η Σκάλλυ ταξιδεύουν μαζί με τους πράκτορες Μάικλ Κίνσλεϊ και Κάρλα Στόουνσάιφερ στην εθνική που διασχίζει τη αγροτική Φλόριντα. Ο προορισμός τους : Ένα ομαδικό δημιουργικό σεμινάριο του FBI, στο οποίο οι συμμετέχοντες πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους για να λύσουν ασκήσεις με μεθοδικό τρόπο (κάτι που ο Μώλντερ αντιμετωπίζει ως χάσιμο χρόνου). Το ταξίδι τους σταματά ξαφνικά όταν τους κλείνει το δρόμο η τοπική αστυνομία. Με τη διάθεσή του πολύ πιό θετική λόγω της ξαφνικής στάσης, ο Μώλντερ βγαίνει από το αυτοκίνητο για να δει τι συμβαίνει. Η αρχηγός της Ερευνητικής Ομάδας Μισέλ Φαζέκας λέει στον Μώλντερ ότι αγνοούνται αρκετά άτομα κι ότι κάποια ίχνη που βρέθηκαν στον τόπο της εξαφάνισης δεν ανήκουν ούτε σε άνθρωπο ούτε σε ζώο. Με μεγάλο ενδιαφέρον ο Μώλντερ κανονίζει να παραμείνει με τη Σκάλλυ σ' ένα κοντινό μοτέλ... γλιτώνοντας το βασανιστήριο του σεμιναρίου. Εκείνη τη νύχτα, κάτι εισβάλει στο σπίτι των 'Ασεκοφ. Ένας τρομοκρατημένος Λούις λέει στις αρχές ότι τον κατεδίωξε ένα αόρατο πλάσμα με κόκκινα φωτεινά μάτια. Αν και η ιστορία απορρίπτεται ως προϊόν της φαντασίας του μικρού, ο Μώλντερ ανακαλύπτει ίχνη έξω από το σπίτι. Ο Μώλντερ λέει στη Φαζέκας ότι το πλάσμα πρέπει να βρεθεί πριν προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Με τη βοήθεια του Τζεφ Γκλέιζερ, ενός "ειδικού" που έχει ένα μηχάνημα ανίχνευσης υπέρυθρων, η Φαζέκας, ο Μώλντερ και η Σκάλλυ ξεκινούν να βρουν το πλάσμα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Μώλντερ λέει ότι πιστεύει πως το πλάσμα επιτίθεται στους ανθρώπους επειδή δεν μπορεί πια να ζήσει στο περιβάλλον του.

Η συσκευή υπέρυθρων ανιχνεύει δύο πλάσματα μέσα στους πυκνούς θάμνους, το καθένα να κινείται προς διαφορετική κατεύθυνση. Η ομάδα χωρίζεται και ξεκινά η καταδίωξη. Ξαφνικά, η Φαζέκας πέφτει προς τα εμπρός και χάνεται μέσα στη βλάστηση. Ο Μώλντερ αντιλαμβάνεται ότι τα πλάσματα χώρισαν επίτηδες την ομάδα σε δύο μέρη, επιτρέποντας την πρόσβαση στον αρχηγό (τη Φαζέκας). Καθώς οι τρεις τους ξεκινούν για να βρουν την Φαζέκας, ο Μώλντερ θυμάται έναν φάκελο Χ από το 1950, όπου σε μία πόλη της Δυτικής Βιρτζίνια κυκλοφορούσαν πρωτόγονα ανθρωπόμορφα πλάσματα με κόκκινα μάτια. Εκείνα τα πλάσματα ονομάζονταν "νυχτάνθρωποι" από τους κατοίκους.

Ο Μώλντερ, η Σκάλλυ κι ο Γκλέιζερ χάνουν κατά λάθος το δρόμο τους. Το ταξίδι τους διακόπτεται όταν τα παράξενα πλάσματα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους. Καθοδηγούμενος από τον Γκλέιζερ και την συσκευή υπέρυθρων, ο Μώλντερ προχωρά βαθύτερα μέσα στο δάσος. Ξαφνικά, ένα πλάσμα ξεπηδά απ' την κρυψώνα του. Ο Μώλντερ ανοίγει πυρ, μα το πλάσμα χάνεται. Μετά από λίγο ο Γκλέιζερ απομακρύνεται από την ομάδα και χάνεται κι αυτός.

Ενώ συζητά αυτό που του συνέβη με την Σκάλλυ, ο Μώλντερ ξαφνικά πέφτει εμπρός. Μόλις ξαναεμφανίζεται, σαν κουρδιστό παιχνίδι, η Σκάλλυ ανοίγει πυρ, πυροβολώντας τους κοντινούς θάμνους. Ο Μώλντερ παθαίνει σοκ κι η Σκάλλυ κάνει ό,τι μπορεί για να τον κρατήσει ζεστό καθώς πέφτει η νύχτα. Το επόμενο πρωί, ενώ η Σκάλλυ ψάχνει για φαγητό, εξαφανίζεται ξαφνικά. Ο Μώλντερ τρέχει να τη βρει κι ανακαλύπτει ότι έπεσε σε μία μικρή σπηλιά. Μέσα στο άνοιγμα η Σκάλλυ ανακαλύπτει την Φαζέκας και τον πατέρα του Λούις, δεμένους σε χοντρούς πασσάλους και μισοπεθαμένους. Μόλις η Σκάλλυ αντιλαμβάνεται ότι ένα από τα πλάσματα είναι κοντά της, ο Μώλντερ της ρίχνει το όπλο της. Λίγα λεπτά αργότερα, όταν το δεύτερο πλάσμα πλησιάζει, ο Μώλντερ πηδάει από ψηλά και προσγειώνεται πλάι στη Σκάλλυ. Ένα από τα πλάσματα τρέχει προς το μέρος τους. Η Σκάλλυ ανοίγει πυρ, χτυπώντας τον κυνηγό τους. Οι πράκτορες πλησιάζουν και βλέπουν ότι αυτό που τους επιτέθηκε ήταν ένας άντρας που ζούσε σαν ζώο. Ο Κίνσλει και η Στόουνσάιφερ φτάνουν και καλούν βοήθεια. Ο Μώλντερ βλέπει τις λέξεις "Ad Noctum" ή "μέσα στο σκοτάδι", σκαλισμένες πάνω σ' έναν πάσσαλο. Λέει ότι οι Ισπανοί κονκισταδόρες σκάλιζαν με τον ίδιο τρόπο προειδοποιήσεις σε πασσάλους... και μετά λέει ότι ο Πόνσε Ντε Λεόν έψαχνε για την Πηγή της Νεότητας σ' αυτή την περιοχή πριν από 450 χρόνια. Καταλήγει ότι οι κυνηγοί θεωρούσαν τους ανθρώπους απειλή για την περιοχή τους και δρούσαν ανάλογα. Η Στόουνσάιφερ λέει ότι τα πλάσματα θα κυνηγήσουν οποιονδήποτε έχει μπει στο δάσος. Φοβούμενος το χειρότερο, ο Μώλντερ τρέχει στο δωμάτιο της Σκάλλυ. Βρίσκει τη συνεργάτιδά του σώα κι ασφαλή, και φεύγουν μαζί. Κάτω από το κρεβάτι της Σκάλλυ όμως, βρίσκεται ένα ζευγάρι φωτεινά κόκκινα μάτια.