POST-MODERN PROMETHEUS


ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΙΝΤΙΑΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΕΝΑ ΠΛΑΣΜΑ ΟΜΟΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΧΗ.

Σε μία αγροτική γειτονιά της Ιντιάνα, η Σέινε Μπέρκογουιτς παρακολουθεί ένα τοκ-σόου στην τηλεόραση. Είναι τόσο απορροφημένη από την συνέντευξη που δεν προσέχει πως κάποιος καλύπτει το πάτωμα με κομμάτια από φωλιές τερμιτών. Μία σκοτεινή μορφή μπαίνει στην κουζίνα και ρίχνει ένα λευκό αντικείμενο σ' ένα τηγάνι, το οποίο προκαλεί μία χημική αντίδραση και γεμίζει τον αέρα με λευκό καπνό. Νιώθοντας πως κάποιος είναι στο σπίτι της, η Σέινε αρχίζει να ψάχνει. Ξαφνικά, ένα φρικτά παραμορφωμένο κι όμοιο με τον Φράνκενστάιν πρόσωπο εμφανίζεται μέσα από τους καπνούς. Η Σέινε παγώνει από τον φόβο.

Αργότερα, καθώς οι πράκτορες οδηγούν σ' έναν αγροτικό δρόμο της Ιντιάνα, η Σκάλλυ διαβάζει δυνατά ένα γράμμα που απευθύνεται στον Μώλντερ. Στο γράμμα, η Σέινε περιγράφει πώς, πριν δεκαοκτώ χρόνια, ένα πλάσμα μπήκε στο γεμάτο καπνό υπνοδωμάτιό της και η φωνή της τραγουδίστριας Σερ απλώθηκε στον αέρα. Μετά από τρεις ημέρες ξύπνησε έγκυος στο γιο της, τον 'Ιζι. Η Σέινε εξηγεί ότι είδε τον Μώλντερ στην εκπομπή του Τζέρι Σπρίνγκερ κι ελπίζει πως θα διαλευκάνει την υπόθεσή της. Οι πράκτορες πραγματικά κατευθύνονται στο σπίτι της Σέινε. Εκεί ανακαλύπτουν ένα βιβλίο κόμικς που περιγράφει την ίδια ακριβώς μορφή που η Σέινε ισχυρίζεται πως της επιτέθηκε. Η Σέινε εξηγεί ότι το πλάσμα ονομάζεται Ο Μεγάλος Μεταλλαγμένος, ένα παράγωγο της πλούσιας φαντασίας του 'Ιζι. Ο 'Ιζι ισχυρίζεται, όπως και πολλοί άλλοι στην κοινότητα, πως έχει δει το πλάσμα - το οποίο προφανώς έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο. Ο 'Ιζι και οι φίλοι του οδηγούν τους πράκτορες σε μία δασωμένη περιοχή, και χρησιμοποιώντας σάντουιτς για δόλωμα, βγάζουν το πλάσμα από την κρυψώνα του. Η ομάδα το καταδιώκει, μα το πλάσμα χάνεται στο σκοτάδι. Τότε ο Μώλντερ συναντά έναν ηλικιωμένο άντρα, ο οποίος ισχυρίζεται πως το πραγματικό τέρας είναι ο γιος του, ο διάσημος καθηγητής δρ. Φράνσις Πολιντόρι. Οι πράκτορες επισκέπτονται τον Πολιντόρι, ο οποίος περιγράφει τα πειράματά του πάνω στις γενετικές τροποποιήσεις. Τους δείχνει φωτογραφίες του κεφαλιού μίας φρουτόμυγας... με πόδια να φυτρώνουν από το στόμα της. Αργότερα, ο Πολιντόρι χαιρετά τη γυναίκα του, την Ελίζαμπεθ, καθώς φεύγει για ένα ταξίδι εκτός πόλεως. Λίγα λεπτά μετά, κομμάτια από φωλιές τερμιτών περνούν μέσα από το παράθυρο της Ελίζαμπεθ.

Όταν οι πράκτορες σταματούν για φαγητό στο κέντρο του Μπλούμινγκτον, κατακλύζονται από τεράστια ποικιλία και ποσότητα φαγητού. Αποδεικνύεται ότι ολόκληρη η πόλη πιστεύει ότι ο Τζέρι Σπρίνγκερ θα κάνει ένα ρεπορτάζ για το πλάσμα... αποτέλεσμα ενός άρθρου στην εφημερίδα στο οποίο ο Μώλντερ υποτίθεται πως θα αποδείξει την ύπαρξη του πλάσματος. Οι πράκτορες συμπεραίνουν ότι ο 'Ιζι ηχογράφησε κρυφά τις συζητήσεις τους.

Καθώς οι πράκτορες οδηγούν σ' έναν επαρχιακό δρόμο, ο Μώλντερ βλέπει το σκεπασμένο σπίτι του Πολιντόρι. Μπαίνουν μέσα και ανακαλύπτουν το αναίσθητο σώμα της Ελίζαμπεθ. Μετά από λίγο, οι πράκτορες χάνουν κι αυτοί τις αισθήσεις τους. Ο ηλικιωμένος, ο πατέρας του καθηγητή Πολιντόρι, εμφανίζεται μέσα απ' τους καπνούς φορώντας μία μάσκα αερίων. Όταν οι πράκτορες ανακτούν τις αισθήσεις τους, η Ελίζαμπεθ περιγράφει τον εισβολέα ως έναν φρικτά παραμορφωμένο άντρα με δύο στόματα.

Ο ηλικιωμένος δίνει στο Πλάσμα ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο, καθώς αυτό παρακολουθεί την ταινία Η Μάσκα, με πρωταγωνίστρια την Σερ, στην τηλεόραση. Ο Πολιντόρι λογομαχεί με τον πατέρα του και στο τέλος τον στραγγαλίζει.

Μία ομάδα κατοίκων συγκεντρώνεται γύρω από το τοπικό ταχυδρομείο καθώς ένας υπάλληλος ισχυρίζεται πως βρήκε το τέρας. Τραβάει κάποιον που φορά μία λαστιχένια μάσκα Μεταλλαγμένου, και μετά του την βγάζει, αποκαλύπτοντας τον 'Ιζι. Ο υπάλληλος έπειτα δείχνει στο πλήθος ένα κουτί που βρήκε, το οποίο είναι γεμάτο πανομοιότυπες μάσκες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα παράγωγα της λευκής ουσίας είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται για να αναισθητοποιήσουν κοπάδια ζώων. Η αγορά αυτής της ουσίας καταγράφεται, κι αυτό οδηγεί τους πράκτορες στην φάρμα του ηλικιωμένου. Όταν οι πράκτορες φτάνουν στο σημείο, μία φιλότιμη κοπέλα που δουλεύει για κάποια εφημερίδα και έχει σημειώσεις για την υπόθεση, περιγράφει πως είδε το πλάσμα να θάβει τον ηλικιωμένο. Μετά από λίγο, ένα θυμωμένο πλήθος φτάνει στην φάρμα. Οι πράκτορες συνειδητοποιούν ότι ο Πολιντόρι σκότωσε τον πατέρα του. Πλησιάζουν τον τρομαγμένο Μεταλλαγμένο και προσπαθούν να διαφύγουν μαζί, μα γίνονται αντιληπτοί από το πλήθος και μπαίνουν σ' ένα κελάρι. Ο Πολιντόρι και οι κάτοικοι της πόλης μπαίνουν μέσα. Εκεί, ο Πολιντόρι ισχυρίζεται ότι το Πλάσμα ήρθε στη ζωή από τον πατέρα του. Το Πλάσμα ισχυρίζεται πως ποτέ δεν πείραξε κανέναν. Εξηγεί πώς, πριν είκοσι πέντε χρόνια, ο ηλικιωμένος κατάλαβε πως ο γιος του έκανε μυστικά πειράματα, των οποίων αυτός (ο Μεταλλαγμένος) ήταν ένα ατυχές προϊόν. Ο ηλικιωμένος αγάπησε το Πλάσμα και προσπάθησε να του φτιάξει ένα ταίρι. Καθώς το Πλάσμα συνεχίζει τη ιστορία του, οι πράκτορες, καταλαβαίνοντας την ιστορία, κοιτάζουν τους ανθρώπους της πόλης γύρω τους... κάποιος απ' αυτούς μοιάζει με άλογο, ένας άλλος με κατσίκα και ούτω καθ' εξής. Το πλήθος καταλήγει πως ο Μεταλλαγμένος δεν είναι τέρας. Ένας αστυνομικός μεταφέρει τον Πολιντόρι από το κελάρι. Οι πράκτορες παίρνουν το Πλάσμα μαζί τους, αλλά αντί να τον πάνε στη φυλακή, κατευθύνονται σε ένα νυχτερινό κέντρο του Μέμφις, όπου η Σερ τραγουδά στον Μεταλλαγμένο, τον μεγαλύτερο οπαδό της.