SCHIZOGENY


ΕΝΑΣ ΕΦΗΒΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΟΥ ΤΟΥ.

Στο Κόατς Γκρόουβ, στο Μίσιγκαν, ο Μπόμπι Ριτς, ένα δεκαεξάχρονο αγόρι, δέχεται προσβολές από τον πατριό του, τον Φιλ, επειδή δεν τελείωσε το κούρεμα του γκαζόν έξω από το σπίτι. Ο Μπόμπι αρπάζει ένα τσαπί και λέει στον πατριό του να μείνει μακριά του. Καθώς η διαμάχη εντείνεται, ο Μπόμπι ρίχνει κάτω το τσαπί και τρέχει προς τον κοντινό δεντρόκηπο. Ο Φιλ τον καταδιώκει. Ξαφνικά, τα πόδια του Φιλ δέχονται ένα χτύπημα από κάτω. Λίγα λεπτά αργότερα, η σύζυγος του Φιλ, η Πάτι, προχωρά προς τον σκοτεινό δεντρόκηπο. Ανακαλύπτει το σώμα του Φιλ θαμμένο στη λάσπη ως τους ώμους, με λάσπη να ξεχύνεται από τη μύτη και το στόμα του. Γονατισμένος πλάι του είναι ο Μπόμπι, με τα μάτια του γεμάτα τρόμο.

Η Σκάλλυ κάνει αυτοψία στο πτώμα του Φιλ. Ανακαλύπτει πάνω από έξι κιλά λάσπη στο στομάχι του. Το συμπέρασμά της : το κεφάλι του Φιλ κρατήθηκε μέσα στη λάσπη, το πιθανότερο από τον γιό του, τον Μπόμπι. Υποθέτει πως ο Μπόμπι ίσως να έσκαψε το λάκκο που παγίδευσε τον Φιλ, και, βλέποντας ένα σημάδι σαν από θηλειά γύρω από τον αστράγαλο του Φιλ, υποθέτει πως ο Μπόμπι ίσως να είχε συνεργό. Ο Μώλντερ ανακρίνει τον Μπόμπι, ο οποίος ισχυρίζεται πως ο πατριός του ευχαριστιόταν να τον κακοποιεί σωματικά. Αργότερα, η Πάτι λέει στη Σκάλλυ ότι, από τη δική της άποψη, της φάνηκε λες και ο Μπόμπι προσπάθησε να βοηθήσει τον Φιλ να βγει από τον λασπωμένο λάκκο στον δεντρόκηπο, όχι να τον σπρώξει μέσα. Επίσης αποκαλύπτει ότι ο γιός της παρακολουθεί ψυχολόγο για το θυμό του από το 1995. Αργότερα, οι πράκτορες συναντούν τη γιατρό του Μπόμπι, την Κάρεν Μάθιους. Περιγράφει τον Μπόμπι ως το θύμα σωματικής κακοποίησης. Μα ο Μώλντερ εκφράζει την άποψή του ότι ο Μπόμπι ίσως να μην φταίει για το θάνατο του πατριού του.

Ο Μπόμπι λέει σε μία όμορφη συμμαθήτριά του, τη Λίζα Μπαϊόκι, ότι πρέπει να αντισταθεί στον πατέρα της με τον ίδιο τρόπο που έκανε κι αυτός με τον Φιλ. 'Οταν η Λίζα επιστρέφει στο σπίτι, ο θυμωμένος πατέρας της απαιτεί να σταματήσει να βλέπει τον Μπόμπι. Η θυμωμένη Λίζα τρέχει στο δωμάτιό της. Μετά από λίγο, ένα παράθυρο σπάει κι ένα μακρύ, μαύρο πράγμα σαν χέρι αρπάζει τον κ. Μπαϊόκι από το λαιμό. Το άψυχο σώμα του βρίσκεται στο έδαφος κάτω από το σπίτι. Αν και η Σκάλλυ καταλήγει ότι ο κ. Μπαϊόκι πέθανε επειδή κάποιος τον έσπρωξε από το παράθυρο, ο Μώλντερ ανακαλύπτει στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τον τράβηξαν από το παράθυρο του δευτέρου ορόφου. Αργότερα, οι πράκτορες μαθαίνουν πως η Λίζα είναι κι αυτή μία από τους ασθενείς της Κάριν Μάθιους. Η Κάριν λέει στον Μώλντερ ότι η προσέγγισή της στα θύματα κακομεταχείρισης είναι πως πρέπει να αποκτούν εσωτερική δύναμη για ν' αντιμετωπίζουν και να αντιστέκονται σ' όποιον τους κακομεταχειρίζεται.

Με τη βοήθεια της γιατρού της πόλης, ο Μώλντερ αφαιρεί ένα μικρό κομμάτι φρέσκου ξύλου από τον λαιμό του κ. Μπαϊόκι. Ο Μώλντερ ταιριάζει αυτό το κομματάκι στο ζωντανό δέντρο έξω από το σπίτι των Μπαϊόκι. Λίγο αργότερα, οι πράκτορες συναντούν έναν άντρα ονόματι Ραμίρεζ, που κρατά ένα τσεκούρι στο πλευρό του. Λέει στους πράκτορες ότι όλα τα δέντρα πεθαίνουν εξ' αιτίας ενός "κακού ανθρώπου". Η Κάριν προσκαλεί τη Λίζα να μείνει στο σπίτι της μέχρι να έρθει να την πάρει η θεία της την επόμενη ημέρα. Καθώς η Λίζα είναι στο δωμάτιό της, ακούει έναν καβγά μεταξύ της Κάριν και μίας αντρικής φωνής. Η περίεργη Λίζα φτάνει μέχρι το υπόγειο κελάρι, όπου ανακαλύπτει το πτώμα ενός άντρα. Τρομοκρατημένη, η Λίζα προχωρά προς την πόρτα, μόνο για να την ακούσει να κλείνει με κρότο. Ακούει την άγνωστη αντρική φωνή να αναφέρεται σ' αυτήν ως "η κατάσκοπος". Η Κάριν λέει στην παγιδευμένη Λίζα πως πρέπει να μείνει ήσυχη γιατί ο άγνωστος θ' ακούσει τη φωνή της.

Ο Μώλντερ ανακαλύπτει ότι ο πατέρας της Κάριν είχε ανασυρθεί από τη λάσπη ενός δεντρόκηπου πριν από είκοσι χρόνια. Του φαίνεται περίεργο που η Κάριν ξέχασε ν' αναφέρει τη σύμπτωση. Ο Ραμίρεζ λέει στον Μώλντερ ότι ο θάνατος του πατέρα της Κάριν Μάθιους έφερε το τέλος σε μία σοβαρή ασθένεια που έπληττε τα δέντρα. Η Κάριν αποδίδει την ιστορία αυτή στην κοινωνική θέση του πατέρα της, πιστεύοντας ότι οι ισχυροί άντρες εμπνέουν την φαντασία. Αργότερα, ο Μώλντερ κάνει εκταφή του κ. Μάθιους... κι ανακαλύπτει το φέρετρο άδειο, γεμάτο ρίζες. Όταν η θεία της Λίζα, η Λίντα, φτάνει στο σπίτι της Κάριν, η Κάριν την πληροφορεί ότι η ανιψιά της έφυγε με το λεωφορείο. Πριν φύγει η Λίντα, η Λίζα σπάει το τζάμι από ένα παράθυρο στο υπόγειο. Η Λίντα τρέχει να βοηθήσει την ανιψιά της, μα της επιτίθεται μία αόρατη δύναμη και τη σκοτώνει, ενώ τα κλαδιά των δέντρων ανεμίζουν από πάνω της. Αργότερα, ο Μπόμπι λέει στον Μώλντερ ότι, σαν κομμάτι της θεραπείας, η Κάριν τον έβαζε να υποκρίνεται ότι ήταν ο Φιλ... και ότι, από την αρχή, ποτέ δεν ήταν πραγματικό θύμα.

Η Λίζα ακούει ν' ανοίγει η πόρτα του κελαριού. Σηκώνεται όρθια... κι ανακαλύπτει ότι η άγνωστη ανδρική φωνή προερχόταν από την αρχή από την Κάριν. Η Σκάλλυ κι ο Μώλντερ ψάχνουν το σπίτι της Κάριν, και βρίσκουν το πτώμα που ανακάλυψε νωρίτερα η Λίζα στο υπόγειο κελλάρι. Ο Μώλντερ καταλήγει ότι το πτώμα ανήκει στον πατέρα της Κάριν. Η Κάριν κλειδώνει τους πράκτορες στο υπόγειο κελλάρι, μα ο Μώλντερ ανοίγει την πόρτα. Βρίσκουν τη Λίζα τρομαγμένη μα σώα σε μία γωνία της κουζίνας. Ο Μώλντερ επιχειρεί να καταδιώξει την Κάριν που ξεφεύγει, μα το αυτοκίνητό του συγκρούεται σ' ένα τεράστιο δέντρο. Η Κάριν κατευθύνεται στην οικία Ριτς, όπου και καταδιώκει τον Μπόμπι μέσα στον δεντρόκηπο. Ξαφνικά, ο Μπόμπι πέφτει κάτω και σέρνεται μέσα στη λάσπη. Ενώ ο Μώλντερ προσπαθεί να σώσει τον έφηβο, προσπαθεί παράλληλα να πείσει την Κάριν να σπάσει τον κύκλο... να παλέψει με τη φωνή μέσα στο κεφάλι της. Μα η Κάριν δεν τα καταφέρνει. Μία τεράστια ρίζα σαν πλοκάμι τινάζεται από τη λάσπη και τραβά τον Μώλντερ προς τα κάτω. Ο Ραμίρεζ εμφανίζεται, με το τσεκούρι στο χέρι, και χτυπά την Κάριν, σκοτώνοντάς την. Ο Μώλντερ κι ο Μπόμπι αφήνονται ελεύθεροι από την αόρατη δύναμη.