KILL SWITCH


ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ.

Μερικοί βαριά οπλισμένοι έμποροι κρακ λαμβάνουν ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που τους δίνει πληροφορίες για την θέση ενός μισητού εχθρού. Οι άντρες συγκεντρώνονται σε ένα φτηνό εστιατόριο, μα δεν βρίσκουν το στόχο τους. Δύο αστυνομικοί λαμβάνουν μία παρόμοια ανώνυμη πληροφορία, που τους ειδοποιεί πως κάποιος Κολομβιανός φυγάς βρίσκεται στο ίδιο εστιατόριο. Οι αστυνομικοί εισβάλουν στο εστιατόριο και διατάζουν τους πάντες να πέσουν στο έδαφος. Οι έμποροι ναρκωτικών επιτίθονται, κι αρχίζει μία άγρια μάχη.

Καθώς οι πράκτορες ερευνούν ό,τι απέμεινε από τη μάχη, ο Μώλντερ αποκαλύπτει το πρόσωπο του Ντόναλντ Γκέλμαν, ενός από τους δημιουργούς του 'Ιντερνετ. Ο Γκέλμαν δούλευε στον φορητό υπολογιστή του μέσα στο εστιατόριο όταν ξέσπασε το πιστολίδι και βρέθηκε στη μέση των πυρών. Ο Μώλντερ κρύβει τον υπολογιστή του Γκέλμαν κάτω από το σακκάκι του και τον πηγαίνει στο αυτοκίνητο της Σκάλι. Βρίσκει ένα κενό CD μέσα στο drive, το οποίο, όταν το τοποθετούν στο player του αυτοκινήτου ακούγεται μουσική από το Twilight Time των Platters. Μπερδεμένος, ο Μώλντερ πηγαίνει το CD στους Μοναχικούς Πιστολάδες για να το αναλύσουν. 'Οταν δεν καταφέρνουν να σπάσουν τον κωδικό ασφαλείας του, η Σκάλλυ προτείνει να ελέγξουν το e-mail του Γκέλμαν. Βρίσκουν ένα μήνυμα που περιέχει τον αριθμό ενός κοντέινερ. Το μήνυμα το υπογράφει κάποιος Ινβίσιγκοθ.

Οι πράκτορες εντοπίζουν τον αριθμό σε ένα χώρο στάθμευσης κοντέινερ. Μία μορφή εμφανίζεται απ' το σκοτάδι, χτυπά τον Μώλντερ με ένα περίεργο όπλο και χάνεται στη νύχτα. Η Σκάλλυ συλλαμβάνει την ύποπτη, την Έσθερ Νέιρν, μία όμορφη νεαρή γυναίκα με σκουλαρίκι στη μύτη, και τη συνοδεύει στο κοντέινερ, το οποίο είναι γεμάτο με πανάκριβο και υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Η Έσθερ παρακολουθεί με προσοχή μία από τις οθόνες. Λέει στους πράκτορες ότι ένας οπλισμένος δορυφόρος του Υπουργείου 'Αμυνας έχει εντοπίσει τη θέση τους, και ετοιμάζεται να τους εξοντώσει. Παρά την απιθανότητα της ιστορίας, ο Μώλντερ πείθει την Σκάλλυ πως πρέπει να φύγουν άμεσα από εκεί. Μετά από λίγο, ένα παράξενο πράσινο φως κατεβαίνει απ' τον ουρανό και καταστρέφει το κοντέινερ.

Ο Μώλντερ καταλήγει πως ο Ντόναλντ Γκέλμαν πραγματοποίησε το όνειρο της ζωής του: την κατασκευή μίας εξεζητημένης τεχνητής νοημοσύνης, ενός προγράμματος για υπολογιστές με δική του οντότητα και συνείδηση. Η Έσθερ επιβεβαιώνει τις υποψίες του Μώλντερ, περιγράφοντας πώς ο Γκέλμαν απελευθέρωσε το πρόγραμμα στο Ίντερνετ έτσι ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί - με τον ίδιο περίπου τρόπο που εξελίχθηκε και ο άνθρωπος. Λέει στους πράκτορες πως το πρόγραμμα παρακολουθεί κάθε τηλεπικοινωνία και πως θα την καταστρέψει αμέσως μόλις την εντοπίσει. Η Έσθερ επίσης αποκαλύπτει πως ο Γκέλμαν σχεδίαζε έναν εξειδικευμένο ιό, με το όνομα Kill Switch, ο οποίος θα κυνηγούσε και θα κατέστρεφε το πρόγραμμα. Αντί να εξοντώσει τον Γκέλμαν με ένα λέιζερ απ' τον ουρανό, η Έσθερ είναι πεπεισμένη ότι σκότωσε το δημιουργό του μαζί με τους εμπόρους ναρκωτικών σε μία προσπάθεια ν' αποδείξει πως έχει αίσθηση του χιούμορ. Επίσης πιστεύει πως το πρόγραμμα έχει ως βάση του κάποιον υπολογιστή, και πως ο μόνος τρόπος να το εξοντώσουν είναι να βρουν και να καταστρέψουν τη βάση του.

Ερευνώντας κυβερνητικά αρχεία, ο Μώλντερ εντοπίζει μία ύποπτη γραμμή Τ3, μία γραμμή που θα χρησίμευε στο πρόγραμμα για να έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ. Ακολουθεί το καλώδιο σε ένα έρημο αγρόκτημα όπου και βρίσκει ένα τρέιλερ. Εν τω μεταξύ, η Έσθερ αφοπλίζει τη Σκάλλυ και την αναγκάζει να πάνε σε μία απομονωμένη τοποθεσία, όπου πιστεύει πως θα βρει έναν από τους συνεργάτες της, έναν άντρα ονόματι Ντέιβιντ Μάρκχαμ. Η Έσθερ βγαίνει από το αυτοκίνητο και αρχίζει να κλαίει στα ερείπεια ενός κατεδαφισμένου σπιτιού. 'Οσο λείπει, η Σκάλλυ καταφέρνει να λύσει τις χειροπέδες τις. Η Έσθερ δίνει στη Σκάλλυ το όπλο της και της ζητά να την "απαλλάξει από τη δυστυχία της". Τότε η Έσθερ παραδέχεται πως αυτή και ο Ντέιβιντ σχεδίαζαν να "φορτώσουν" την συνείδησή τους στο πρόγραμμα και να μπουν μέσα του. Μα ο Γκέλμαν τους το απαγόρευσε.

Ο Μώλντερ μπαίνει στο τρέιλερ όπου καταλήγει η γραμμή Τ3. Μέσα, ανακαλύπτει το σώμα του Ντέιβιντ Μάρκχαμ, με το πρόσωπό του κρυμμένο από μία μάσκα εικονικής πραγματικότητας. Ξαφνικά, κατασκευές όμοιες με καβούρια ξεπηδούν μέσα από την ζούγκλα των καλωδίων και παγιδεύουν τον Μώλντερ. Ο Μώλντερ βλέπει περίεργα οράματα με νοσοκόμες σ' ένα νοσοκομείο το 1940, οι οποίες απειλούν να τον ακρωτηριάσουν, κομμάτι - κομμάτι, μέχρι να τους αποκαλύψει τη θέση του Kill Switch. Εν τω μεταξύ, το πρόγραμμα εντοπίζει την Σκάλλυ και την Έσθερ στο αυτοκίνητό τους κοντά σε μία κινητή γέφυρα. Το ζευγάρι παγιδεύεται και, μετά από πίεση της Σκάλλυ, η Έσθερ ρίχνει τον φορητό υπολογιστή στο νερό. Λίγες στιγμές αργότερα, ένα πράσινο λέιζερ χτυπά στο νερό.

Η Σκάλλυ και η Έσθερ ανεβαίνουν στο τρέιλερ όπου βρίσκεται ο Μώλντερ, δεμένος από τα περίεργα μηχανήματα. Τα πλάσματα αυτά επιτίθονται, και η Σκάλλυ τα καταστρέφει πυροβολώντας τα. Η Σκάλλυ βρίσκει τον Μώλντερ, με το κεφάλι του μέσα σε μία μάσκα εικονικής πραγματικότητας (την πηγή των οραμάτων του). Η Έσθερ βγάζει το CD και η Σκάλλυ δίνει στο πρόγραμμα αυτό που του χρειάζεται, βάζοντάς του το CD. Το πρόγραμμα απελευθερώνει τον Μώλντερ και η Σκάλλυ τον τραβά έξω. Η Έσθερ πλησιάζει ένα πληκτρολόγιο και δίνει εντολή στον δορυφόρο να εστιάσει πάνω στο τρέιλερ. 'Οταν η Σκάλλυ ξαναμπαίνει στο τρέιλερ, βρίσκει την Έσθερ να φορά τη μάσκα εικονικής πραγματικότητας, με το σώμα του πολυαγαπημένου της Ντέιβιντ δίπλα της. Η Σκάλλυ βγαίνει τρέχοντας από το τρέιλερ, και η Έσθερ δίνει εντολή στο πρόγραμμα να τη "φορτώσει". Δευτερόλεπτα αργότερα, το πράσινο λέιζερ καταστρέφει το τρέιλερ. 'Οταν ο Μώλντερ συνέρχεται, λέει στη Σκάλλυ πως η οντότητα της Έσθερ ίσως να ενώθηκε με το πρόγραμμα.