MIND'S EYE


Ο ΜΩΛΝΤΕΡ ΥΠΟΨΙΑΖΕΤΑΙ ΠΩΣ ΜΙΑ ΤΥΦΛΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠ' ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ.

Καθώς η Μάρτι Γκλεν, μία γυναίκα γύρω στα τριάντα, βρίσκεται στο διαμέρισμά της, ξαφνικά βλέπει ένα όραμα. Καθώς παρακολουθεί έντρομη, βλέπει έναν δολοφόνο με μαχαίρι να πλησιάζει έναν άλλο άντρα που στέκεται δίπλα σ' ένα νιπτήρα. Μετά από λίγη ώρα, η αστυνομία καλείται σ' ένα μοτέλ, όπου και βρίσκουν το πτώμα του θύματος στο πάτωμα του μπάνιου. Η Μάρτι, μ' ένα ματωμένο σφουγγάρι στο χέρι της, βρίσκεται κρυμμένη στο ντους. Καθώς οι αστυνομικοί της φορούν χειροπέδες, διαπιστώνουν πως είναι τυφλή.

Η Σκάλλυ κι ο Μώλντερ συναντούν τον Λόιντ Πένοκ, τον υπεύθυνο ανθρωποκτονιών του Γουίλμιγκτον, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση του φόνου. Ο Πένοκ εξηγεί πως, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, η Μάρτι Γκλεν θα ήταν κατηγορούμενη για τον φόνο. Μα αφού η Μάρτι γεννήθηκε τυφλή, δεν μπορεί να καταλάβει πώς, ή γιατί, κατάφερε να σκοτώσει τον έμπορο ηρωίνης, τον Πάκο Ορντονέζ. Ο Πένοκ δηλώνει πως έχει 48 ώρες για ν' αποδείξει στον Εισαγγελέα πως η ύποπτη έχει κάποιο είδος "έκτης αίσθησης"... ή να περιμένει μέχρι να σκοτώσει κάποιον άλλο.

Οι πράκτορες συναντούν την Μάρτι στο κελί της. Κατά την ανάκριση, είναι φανερό πως η Μάρτι, η οποία έχει υιοθετήσει μία εντελώς αρνητική στάση, γνωρίζει πράγματα που μόνο ο δολοφόνος θα μπορούσε να γνωρίζει. Ενώ ο Μώλντερ παραμένει εκεί για το τεστ πολυγράφου της Μάρτι, η Σκάλλυ επισκέπτεται τη σκηνή του φόνου. Εκεί ανακαλύπτει ένα ματωμένο δερμάτινο γάντι πίσω απ' τον καθρέφτη του μπάνιου. Εν τω μεταξύ, ο Μώλντερ, εκφράζοντας μία ερώτηση με συγκεκριμένο τρόπο, καταλήγει πως η Μάρτι, με κάποιο τρόπο, ήταν μάρτυρας του φόνου.

Η Μάρτι έχει κι άλλο όραμα. Αυτή τη φορά ο δολοφόνος πλησιάζει μία σέξι γυναίκα, της Σούζαν Φόρεστερ, η οποία κάθεται σ' ένα μπαρ. Η Μάρτι βλέπει το όνομα του μπαρ μέσα σ' έναν καθρέφτη. Ζητά να κάνει ένα τηλεφώνημα. Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες καταλόγου, η Μάρτι τηλεφωνεί στο μπαρ και μιλά με τον δολοφόνο, έναν άντρα ονόματι Γκοτς. Τον προειδοποιεί ν' αφήσει τη γυναίκα ήσυχη.

Η Σκάλλυ πηγαίνει το ματωμένο γάντι στη φυλακή. Πληροφορεί την Μάρτι πως τα δακτυλικά της αποτυπώματα βρέθηκαν στο γάντι, και, ίσως το σημαντικότερο, το γάντι ταιριάζει τέλεια στο χέρι της. Ο Πένοκ καταλήγει πως η Μάρτι είναι η δολοφόνος. Ο Μώλντερ όμως αμφιβάλλει. Η Σκάλλυ δίνει μία πιθανή εξήγηση: 'Ισως η Μάρτι να μην είναι τυφλή. Η Σκάλλυ αναλύει τη θεωρία της, επισημαίνοντας διαταραχές που ίσως επιτρέπουν την μη συνειδητή όραση. Καθώς η Μάρτι υποβάλλεται σ' ένα τεστ όρασης, ξαφνικά έχει κι άλλο όραμα. Ο Μώλντερ βλέπει αντίδραση στην οθόνη μέτρησης που χρησιμοποιεί ο οφθαλμίατρος. Μα η Μάρτι αρνείται να εξηγήσει τι είδε. Αν και ο εξεταστής καταλήγει πως η Μάρτι είναι εντελώς τυφλή, ο Μώλντερ λέει στον Πένοκ και στον Εισαγγελέα πως υπάρχουν στοιχεία δραστηριότητας των νεύρων, η οποία και προκάλεσε τη διεύρυνση της κόρης των ματιών της, κάτι που είναι ίσως "η φυσική αντίδραση στις εικόνες που βλέπει το μυαλό της". Ο Εισαγγελέας καταλήγει πως δεν έχει τη δυνατότητα να καταδικάσει μία τυφλή γυναίκα μόνο από τα δακτυλικά της αποτυπώματα. Τελικά, η Μάρτι αφήνεται ελεύθερη.

Καθώς η Μάρτι περπατά στην πόλη, βλέπει κι άλλο όραμα. Αυτή τη φορά, βλέπει τον Γκοτς να επιτίθεται στη σέξι γυναίκα του μπαρ. Με τη βοήθεια ενός περαστικού, η Μάρτι φτάνει στο δρομάκι όπου σημειώθηκε η επίθεση. Ανακαλύπτει το πτώμα της γυναίκας μέσα σ' ένα κάδο απορριμμάτων. Η Μάρτι επιστρέφει στο αστυνομικό τμήμα κι ομολογεί και τους δύο φόνους.

Η Μάρτι λέει στον Πένοκ πού βρίσκεται ένα ντουλάπι που περιέχει την γεμάτη ηρωίνη τσάντα του Γκοτς. Εν τω μεταξύ, ένα εργαστηριακό τεστ αποδεικνύει πως κανένας από τους λεκέδες πάνω στο δερμάτινο γάντι δεν ταιριάζει με την ομάδα αίματος της Μάρτι, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες του Μώλντερ για την αθωότητα της Μάρτι. Ο Μώλντερ είναι τόσο σίγουρος, που πλησιάζει την Μάρτι απ' ευθείας. Λέει πως ανακάλυψε την αναφορά της αστυνομίας που αφορούσε την δολοφονία της μητέρας της "μία και μόνη μαχαιριά στο δεξί νεφρό" η οποία είναι όμοια με τον τρόπο που δολοφονήθηκαν οι Ορντονέζ και Φόρεστερ. Ο Μώλντερ καταλήγει πως η Μάρτι απέκτησε αυτή τη μοναδική αίσθηση όταν η έγκυος μητέρα της πέθανε απ' τα χέρια του δολοφόνου.

Η Μάρτι αφήνεται ελεύθερη όταν η αστυνομία διαπιστώνει πως τα αποτυπώματα στην τσάντα ανήκουν στον Γκοτς... ο οποίος είναι ο πατέρας της Μάρτι. Η Μάρτι λέει στην αστυνομία πως ο Γκοτς, που πήρε πρόσφατα άδεια από τη φυλακή, βρίσκεται στην ταβέρνα του Μπλάρνι Στόουν. Ο Μώλντερ κι η Σκάλλυ πηγαίνουν στο μπαρ και περιμένουν τον Γκοτς. Εν τω μεταξύ, ο Πένοκ προσπαθεί να προστατεύσει την Μάρτι συνοδεύοντάς την στο διαμέρισμά της. Η Μάρτι βλέπει κι άλλο όραμα, αυτή τη φορά με τον Γκοτς να διαβάζει τα ονόματα στα ταχυδρομικά κουτιά στο διάδρομο. Χρησιμοποιώντας μία καφετιέρα, η Μάρτι χτυπά τον Πένοκ αναισθητοποιώντας τον. Παίρνει το όπλο του και περιμένει τον Γκοτς. Εν τω μεταξύ, ο Μώλντερ διαπιστώνει πως η τυφλή Μάρτι έβλεπε οράματα από το κελί του Γκοτς από τότε που γεννήθηκε. Λέει στη Σκάλλυ πως η Μάρτι τους έδωσε επίτηδες λάθος πληροφορίες... ώστε να μην επιστρέψει ο Γκοτς στη φυλακή. Επιστρέφουν άμεσα στο διαμέρισμα της Μάρτι, όπου και βρίσκουν τον Γκοτς νεκρό στο πάτωμα. Αργότερα, η Μάρτι δεν δέχεται ελαφρυντικά για την καταδίκη της, και την στέλνουν στη φυλακή, όπου, επιτέλους, είναι ελεύθερη από τον Γκοτς.