FOLIE A DEUX


Ο Γκάρι Λάμπερτ δουλεύει ως τηλεφωνητής σε μία εταιρεία μονώσεων στο Όακ Μπρουκς, στο Ιλινόις. Επιφανειακά ο Γκάρι μοιάζει με έναν εντελώς συνηθισμένο μεσήλικα. Μα χωρίς να το ξέρουν οι συνάδελφοί του, ο Γκάρι είναι πεπεισμένος πως το αφεντικό του είναι ένα σατανικό τέρας που τρέφεται από το προσωπικό του, μετατρέποντάς τους όλους σε ζωντανούς νεκρούς. Ένα πρωί, ο Σκίνερ καλεί τον Μώλντερ και την Σκάλλυ στο γραφείο του. Εξηγεί πως η εταιρεία στην οποία δουλεύει ο Γκάρι, η Βίνιλ Ράιτ, έλαβε ένα ανώνυμο ηχογραφημένο μανιφέστο, στο οποίο ένας άντρας απειλεί πως θα πράξει βίαια. Σαν αποτέλεσμα, η εταιρεία θέλει να ερευνηθεί η απειλή. Ο Μώλντερ δεν καταλαβαίνει γιατί ο Σκίνερ τους στέλνει να ερευνήσουν. Ο Σκίνερ τότε τους εξηγεί πως ο δημιουργός της κασέτας μιλά για ένα τέρας που απειλεί τους εργαζομένους. Τότε, ο Μώλντερ λέει στην Σκάλλυ πως θα χειριστεί μόνος την υπόθεση, ονομάζοντας τον εαυτό του Τέρας.

Όταν ο Μώλντερ φτάνει στην εταιρεία συναντά τον υπεύθυνο Γκρεγκ Πίνκους, που τον βάζει ν' ακούσει το μήνυμα. Το ενδιαφέρον του Μώλντερ κεντρίζεται με την φράση "κρύβεται στο φως". Τηλεφωνεί στην Σκάλλυ και της ζητά να ερευνήσει προηγούμενες υποθέσεις φακέλων Χ για παρόμοιες φράσεις. Εν τω μεταξύ, ο Γκάρι ενοχλείται πολύ όταν μία συνάδελφος, η Νάνσυ ’αρονσον, καλείται στο γραφείο του Γκρεγκ. Όταν η Νάνσυ επιστρέφει στη θέση της, ο Γκάρι βλέπει πως, από τη δική του άποψη, είναι νεκρή.

Η Σκάλλυ τηλεφωνεί στον Μώλντερ όταν τελειώνει την έρευνα των φακέλων. Η φράση "κρύβεται στο φως" είχε χρησιμοποιηθεί από έναν ιερέα στο Λέικλαντ, στη Φλόριντα. Ο ιερέας ήταν πεπεισμένος πως ένας από τους πιστούς του ήταν σατανική παρουσία. Μία Κυριακή μπήκε στην εκκλησία για λειτουργία κι άνοιξε πυρ στο ποίμνιό του. Όταν ο Μώλντερ επιστρέφει στην Βίνιλ Ράιτ, βρίσκει μόνο άδεια καθίσματα. Το κεφάλι της Νάνσυ προβάλλει πίσω από έναν τοίχο και προειδοποεί τον Μώλντερ να καλυφθεί. Πριν προλάβει ν' αντιδράσει, εμφανίζεται ο Γκάρι κρατώντας ένα πολυβόλο. Ο Μώλντερ σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Η Σκάλλυ πηγαίνει στο Ιλινόις και συναντά την ομάδα του FBI που έχει περικυκλώσει το κτίριο. Μέσα, ο Γκάρι χρησιμοποιεί τους συναδέλφους του για να φτιάξει ένα ανθρώπινο φράγμα. Ο αρχηγός μίας ομάδας κρούσης αγνοεί την Σκάλλυ και τηλεφωνεί στον Μώλντερ. Ο Γκάρι ανοίγει το σακκάκι του Μώλντερ και βλέπει το όπλο του. Ο Γκάρι κλωτσά τον Μώλντερ στο κεφάλι ρίχνοντάς τον στο έδαφος. Τότε ένας όμηρος επιτίθεται στον Γκάρι, μα εκείνος στρίβει και τον πυροβολεί, σκοτώνοντάς τον. Τότε ο Γκάρι μιλά με έναν πράκτορα κα ζητά να σταλεί τηλεοπτικό συνεργείο στο κτίριο έτσι ώστε να μπορέσει να εκφράσει τους φόβους του στο κοινό. Χρησιμοποιώντας κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, το FBI κάνει τον Γκάρι να πιστέψει ότι η εικόνα μεταδίδεται σ' όλη την πόλη. Κοιτώντας την κάμερα, ο Γκάρι σηκώνει το όπλο του και δείχνει τον Γκρεγκ. Λέει σε όλους να τον κοιτάξουν, να "το" κοιτάξουν. Ο Μώλντερ κοιτάζει πίσω... και βλέπει ένα τέρας στη θέση του Πίνκους. Ξαφνικά, ένα θωρακισμένο όχημα σπάει τον τοίχο. Μία ομάδα κρούσης ανοίγει πυρ, χτυπώντας τον Γκάρι.

Ο Μώλντερ δεν μπορεί να ξεχάσει αυτό που είδε μέσα στα γραφεία. Αφού έκανε επιπλέον έρευνες, ο Μώλντερ καταλήγει πως πέντε παλαιότερες υποθέσεις περιέχουν τέρατα που δεν τα έβλεπε παρά μόνο ένας άνθρωπος. Η Σκάλλυ αντιδρά όταν ο Μώλντερ της λέει ότι ο Γκάρι δεν ήταν παρανοϊκός αλλά ότι έβλεπε στ' αλήθεια το πλάσμα που περιέγραφε. Η Σκάλλυ του λέει ότι πάσχει από folie a deux, ένα είδος τρέλας που προέρχεται σε έντονες καταστάσεις.

Εν τω μεταξύ, ο Μώλντερ ακολουθεί τον Γκρεγκ Πίνκους στο σπίτι της Γκρέτσεν Σταρνς, μίας υπαλλήλου του. Ενώ ο Μώλντερ στέκει έξω απ' το σπίτι και κοιτάζει μέσα από ένα παράθυρο, βλέπει το τέρας να πλησιάζει τη Γκρέτσεν, με το στόμα του να στοχεύει το σβέρκο της. Η γυναίκα ουρλιάζει, κι ο Μώλντερ σπάει το τζάμι. Το τέρας αψηφά τη βαρύτητα και σκαρφαλώνει στο σπίτι.

Η Γκρέτσεν καταθέτει μήνυση κατηγορώντας τον Μώλντερ ότι διέρρηξε το σπίτι της. Σε μία συνάντηση με τον Σκίνερ ο Μώλντερ βλέπει τον Πίνκους, σαν τέρας, να πλησιάζει. Ο Μώλντερ τραβά το όπλο του, μα ο Σκίνερ, πιστεύοντας πως ο Μώλντερ έχασε το μυαλό του, του το παίρνει. Ο Μώλντερ μεταφέρεται σε ψυχιατρείο. Αργότερα, η Σκάλλυ, μετά από εντολή του Μώλντερ, ψάχνει στο σβέρκο του νεκρού ομήρου. Εκεί βρίσκει μικρά σημάδια από τρύπημα. Στο νοσοκομείο, ο δεμένος Μώλντερ ακούει έντρομος το τέρας να σκαρφαλώνει στον τοίχο έξω απ' το δωμάτιό του. Ο Μώλντερ καλεί την νοσοκόμα... και βλέπει ότι κι αυτή είναι ζόμπι. Η Σκάλλυ πηγαίνει στο νοσοκομείο... και βλέπει την νοσοκόμα σαν ζωντανή νεκρή. Τρέχει στο δωμάτιο του Μώλντερ, όπου και βρίσκει το πλάσμα να κρέμεται από το ταβάνι. Ανοίγει πυρ μα το πλάσμα ξεφεύγει. Αργότερα, η Σκάλλυ συναντά τον Σκίνερ. Εκφράζει την πεποίθησή της ότι ο Μώλντερ είναι απόλυτα λογικός. Επισημαίνει ότι μία άγνωστη τοξίνη βρέθηκε στον νεκρό όμηρο, και ότι ο Πίνκους εξαφανίστηκε μαζί με τη νοσοκόμα κι αρκετούς υπαλλήλους της Βίνιλ Ράιτ. Αφού ξεπέρασε το πρόβλημα, ο Μώλντερ επιστρέφει στη δουλειά. Η Σκάλλυ τον ενημερώνει ότι είπε στον Σκίνερ πως το περιστατικό μπορεί να περιγραφεί μόνο ως folie a deux.