THE END


Μέσα σε ένα ρινγκ, δύο εξπέρ στο σκάκι, ένας Ρώσος άντρας κι ένα παράξενο στην όψη 12χρονο αγόρι που ονομάζεται Γκίμπσον Πρέιζ, παίζουν μία παρτίδα σκάκι ενώ το κοινό παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον. Ψηλά, πάνω από το πλήθος, ένας ελεύθερος σκοπευτής σημαδεύει το πίσω μέρος του κεφαλιού του παιδιού. Καθώς ο σκοπευτής πιέζει τη σκανδάλη, ο μικρός λέει "ματ" και κάθεται χαμηλότερα στην καρέκλα του. Ακούγεται ένας πυροβολισμός, κι ο Ρώσος πέφτει νεκρός στο πάτωμα. Εν τω μεταξύ, δύο οπλισμένοι μασκοφόροι πλησιάζουν στο σπιτάκι όπου κατοικεί ο Καπνιστής. Ένας ανιχνευτής τον προειδοποιεί για την παρουσία τους και κατορθώνει να σκοτώσει τον έναν. Ο δεύτερος εγκαταλείπει την καταδίωξη... και αποκαλύπτει πως είναι ο Άλεξ Κράιτσεκ.

Ο Σκίνερ ενημερώνει τον Μώλντερ για το θάνατο του Ρώσου σκακιστή. Αποκαλύπτεται πως ο σκοπευτής ήταν στο παρελθόν μέλος της Οργάνωσης ΕΘνικής Ασφάλειας. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο Πράκτωρ Σπέντερ, ο οποίος τονίζει πως ο Μώλντερ θα πρέπει να μην ασχοληθεί με το θέμα. Αγνοώντας τον, ο Μώλντερ και ο Σκίνερ παίρνουν κάποια στοιχεία από τον Σπέντερ. Ενώ βλέπουν την βιντεοκασέτα της δολοφονίας, ο Μώλντερ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο στόχος του σκοπευτή ήταν ο Γκίμπσον - όχι ο Ρώσος - μιάς και το αγόρι αντέδρασε δευτερόλεπτα πριν τον πυροβολισμό, σαν να ήξερε. Ο Σπέντερ διαφωνεί με τη θεωρία. Η πράκτωρ Νταϊάνα Φόλεϊ, μία όμορφη τριαντάρα, συμφωνεί με τον Μώλντερ. Ο Σπέντερ ξαναβλέπει την κασέτα... και συμφωνεί.

Ο Καπνιστής συναντιέται με τα μέλη του Συνδικάτου. Κατονομάζοντας τον Γκίμπσον ως απειλή, ζητούν από τον Καπνιστή να οργανώσει την εξόντωσή του.

Ο Μώλντερ, η Σκάλλυ κι η Νταϊάνα Φόλεϊ επισκέπτονται τον Γκίμπσον σ' ένα ψυχιατρείο. Το αγόρι αρνείται την πρόσκληση του Μώλντερ να παίξει σκάκι με υπολογιστή... δίνοντας βάση στην υποψία του Μώλντερ πως το αγόρι δεν είναι εξπέρ στο σκάκι αλλά μάντης. Εξετάσεις του εγκεφάλου του παιδιού δείχνουν ότι ο Γκίμπσον είναι πράγματι μάντης. Αργότερα, ο Μώλντερ επισκέπτεται τον σκοπευτή στο κελί του. Του προσφέρει ασυλία με αντάλλαγμα τη συνεργασία του.

Η Σκάλλυ δεν μπορεί να μην προσέξει τη χημεία μεταξύ του Μώλντερ και της Φόλεϊ. Επισκέπτεται τους Μοναχικούς Πιστολάδες και τους δίνει τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Γκίμπσον, ζητώντας να τα αναλύσουν. Η Σκάλλυ ζητά επίσης πληροφορίες σχετικά με την Νταϊάνα Φόλεϊ. Οι τρεις άντρες επιβεβαιώνουν πως αυτή κι ο Μώλντερ είχαν δεσμό όταν ο Μώλντερ αποφοίτησε από την Ακαδημία κι ανακάλυψαν μαζί την ύπαρξη των φακέλων Χ. Η Σκάλλυ επιστρέφει στο ψυχιατρείο θέλοντας να δώσει στον Μώλντερ τα στοιχεία που συγκέντρωσε. Μα όταν πλησιάζει το δωμάτιο βλέπει τον Μώλντερ και την Νταϊάνα να κρατιούνται από το χέρι. Η Σκάλλυ γεμάτη μπερδεμένα συναισθήματα, προσωπικά και επαγγελματικά, φεύγει. Όταν ο Μώλντερ μπαίνει στο πάρκινγκ για να πάρει το αυτοκίνητό του, βλέπει τον Σπέντερ να μιλά με τον Καπνιστή. Ο Μώλντερ απαιτεί να μάθει τι έλεγαν. Ο Σπέντερ εξηγεί πως δεν γνωρίζει τον άντρα. Ύστερα του αποκαλύπτει πως ο σκοπευτής θέλει να του μιλήσει.

Η Σκάλλυ συναντά τον Σκίνερ και τον Μώλντερ για να τους δώσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Αποδεικνύεται ότι μία περιοχή στο μυαλό του παιδιού, το "θεϊκό τμήμα" όπως το ονομάζουν οι νευρολόγοι, εμφανίζει ανεξήγητη δραστηριότητα. Ο Μώλντερ πιστεύει πως το παιδί κινδυνεύει λόγω του χαρίσματός του, γιατί ίσως μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των φακέλων Χ. Επίσης υποψιάζεται πως ο δολοφόνος γνωρίζει ποιοί κρύβονται πίσω του. Ο Σκίνερ τονίζει πως η ίδια η ύπαρξη των φακέλων Χ θα έμπαινε σε κίνδυνο αν ζητούσαν ασυλία για τον δολοφόνο. Αργότερα ο Μώλντερ πλησιάζει τον δολοφόνο και του ζητά πληροφορίες. Του αποκαλύπτει πως ο Γκίμπσον είναι ο κρίκος που λείπει - γενετική απόδειξη της σχέσης του ανθρώπου με τους εξωγήινους.

Ο Καπνιστής αρχίζει τις κινήσεις του. Δολοφονεί τον σκοπευτή στο κελί του. Μετά από λίγο μία σφαίρα χτυπά την Φόλεϊ την ώρα που προσέχει τον Γκίμπσον. Ο Καπνιστής παραδίδει το παιδί στον Well Manicured Man και τον Κράιτσεκ.

Όταν ο Μώλντερ βλέπει τον Σπέντερ, τον σπρώχνει στον τοίχο. Εξοργισμένος τον κατηγορεί πως συντόνισε την εξαφάνιση του Γκίμπσον μαζί με τον Καπνιστή. Μερικοί πράκτορες συγκρατούν τον Μώλντερ. Ο Σπέντερ δηλώνει πως οι μέρες του Μώλντερ είναι μετρημένες. Αργότερα, η Σκάλλυ πληροφορεί τον συνεργάτη της ότι υπάρχει περίπτωση να κλείσουν τους φακέλους Χ. Εκείνη τη νύχτα ο Καπνιστής μπαίνει κρυφά στο γραφείο του Μώλντερ και κλέβει τον φάκελο της Σαμάνθα Μώλντερ. Έπειτα συναντά τον Σπέντερ. Του λέει ότι είναι ο πατέρας του. Ξαφνικά ακούγεται συναγερμός φωτιάς και όλοι αρχίζουν να τρέχουν. Ο Καπνιστής εξαφανίζεται στο πλήθος. Αργότερα, ο Μώλντερ πηγαίνει στο γραφείο του, όπου και βρίσκει το αρχείο των φακέλων Χ καμμένο. Η Σκάλλυ τον αγκαλιάζει συμπονετικά.