FIELD TRIP


Ένα μυστήριο που περιλαμβάνει δύο σκελετούς οδηγεί τους πράκτορες σε κάτι που δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Ένα νεαρό ζευγάρι, η Άντζι κι ο Γουάλας Σκιφ, επιστρέφουν στο δωμάτιό τους μετά από μία μέρα περιπλάνησης στο δάσος. Κουρασμένη κι έχοντας πονοκέφαλο, η Άντζι αποφασίζει να κάνει ντους. Ξαφνικά, το λευκό τζάμι του ντους αρχίζει να βγάζει κιτρινωπή γλίτσα. Το ίδιο ξαφνικά, το τζάμι γίνεται και πάλι φυσιολογικό. Η Άντζι ερμηνεύει το γεγονός ως εξάντληση. Δευτερόλεπτα αργότερα βρίσκεται σ' ένα σκοτεινό μέρος, με γλίτσα να καλύπτει τα μάτια και το στόμα της. Η Άντζι τελειώνει το ντους της και κάθεται πλάι στον σύζυγό της. Σοκαρισμένη από το όραμα, του ζητά να την αγκαλιάσει. Αργότερα, οι σκελετοί του ζευγαριού βρίσκονται σ' ένα έρημο χωράφι.

Ο Μώλντερ με την Σκάλλυ εξετάζουν την υπόθεση του θανάτου των Σκιφ. Σημειώνει πως οι σκελετοί βρέθηκαν τρεις ημέρες μετά την εξαφάνισή τους από το μοτέλ. Η Σκάλλυ υποθέτει πως οι Σκιφ έπεσαν θύματα ενός διεστραμμένου τελετουργικού δολοφόνου, κάποιου που τοποθέτησε τα σώματα σε οξύ κι έλιωσε τη σάρκα, αφήνοντας μόνο τα οστά. Επειδή τα πτώματα βρέθηκαν στην περιοχή Brown Mountain της Βόρειας Καρολίνα, ο Μώλντερ υποψιάζεται κάποια σχέση μεταξύ των θανάτων και των περίεργων ανεξήγητων λάμψεων που εμφανίζονται εδώ κι επτακόσια χρόνια στην κορυφή του βουνού. Η Σκάλλυ αναρωτιέται γιατί ο συνεργάτης της δεν δέχεται έστω και για μία μόνο φορά την απλούστερη ερμηνεία. Ο Μώλντερ της υπενθυμίζει πως κατά ενενήντα τοις εκατό οι θεωρίες του είναι σωστές.

Οι πράκτορες ταξιδεύουν στο Άσβιλ, στην Βόρεια Καρολίνα, όπου και βλέπουν τα απομεινάρια των Σκιφ. Η Σκάλλυ ρωτά τον υπεύθυνο για μία περίεργη κολλώδη ουσία που καλύπτει τα κόκκαλα. Ο υπεύθυνος πιστεύει πως η ουσία είναι οργανικό υλικό από την ελώδη περιοχή όπου βρέθηκαν τα οστά. Ο Μώλντερ αφήνει την Σκάλλυ στο νεκροτομείο και πηγαίνει εκεί για να ερευνήσει την περιοχή. Ενώ το αυτοκίνητο του Μώλντερ διασχίζει το χωράφι, τα λάστιχα λιώνουν κάποια στρογγυλά μανιτάρια τα οποία τινάζουν μικρά σπόρια στον αέρα. Μόλις βγαίνει από το αυτοκίνητό του, ο Μώλντερ βλέπει τον Γουάλας, πολύ ζωντανό, λίγο πιό μακριά. Ο Σκιφ το βάζει στα πόδια. Ο Μώλντερ τον ακολουθεί σε μία σπηλιά και σύντομα τον χάνει απ' τα μάτια του. Όταν ο Μώλντερ γυρίζει πίσω, η είσοδος της σπηλιάς έχει χαθεί και στη θέση της υπάρχει μόνο βράχος. Μπερδεμένος, ο Μώλντερ ψάχνει για την έξοδο. Η ανάλυση του εργαστηρίου δείχνει πως η κολλώδης ουσία που βρέθηκε στα οστά των Σκιφ είναι τα πεπτικά υγρά ενός φυτού. Η Σκάλλυ δανείζεται το φορτηγό ενός αστυνομικού και ξεκινά να βρει τον Μώλντερ. Καθώς διασχίζει το χωράφι πατάει τα μανιτάρια, τα οποία βγάζουν κι άλλους σπόρους. Εν τω μεταξύ, ενώ ο Μώλντερ ψάχνει να βρει την έξοδο της σπηλιάς συναντά ξανά τον Γουάλας. Αυτός ισχυρίζεται πως οι σκελετοί είναι ψεύτικοι και πως τους τοποθέτησαν στο χωράφι οι εξωγήινοι. Μετά από λίγο, ο Γουάλας δείχνει την έξοδο της σπηλιάς, η οποία πριν απο λίγο ήταν σκέτος βράχος. Ξαφνικά, βλέπουν μία ακτίνα φωτός να κινείται. Σίγουρος πως έρχονται οι εξωγήινοι, ο Γουάλας εξαφανίζεται στο βάθος της σπηλιάς. Ο Μώλντερ τον ακολουθεί. Στην πραγματικότητα η πηγή του φωτός είναι ο φακός της Σκάλλυ. Η Σκάλλυ φωνάζει τον συνεργάτη της μα δεν παίρνει απάντηση. Ο Μώλντερ και ο Γουάλας συναντούν την Άντζι, ξαπλωμένη στο έδαφος της σπηλιάς. Ισχυρίζεται πως την απήγαγαν οι εξωγήινοι και της έκαναν διάφορα τεστ. Μετά από λίγο, το φως επιστρέφει. Αυτή τη φορά ο Μώλντερ το πλησιάζει.

Εν τω μεταξύ, η Σκάλλυ κατευθύνεται στο διαμέρισμα του Μώλντερ. Βρίσκοντάς τον εκεί, απαιτεί μία εξήγηση που την εγκατέλειψε στην Βόρεια Καρολίνα. Ο Μώλντερ της συστήνει τον Γουάλας και την Άντζελα. Της λέει ότι επιτέλους ανακάλυψε την "αλήθεια" που έψαχνε τόσα χρόνια. Μετά οδηγεί την Σκάλλυ στο δωμάτιό του, όπου ένας μικρός γκρίζος εξωγήινος κάθεται στο σκοτάδι. Η Σκάλλυ συγχαίρει τον συνεργάτη της επειδή είχε δίκιο από την αρχή. Ο Μώλντερ αντιδρά έκπληκτος. Δεν μπορεί να πιστέψει πως η Σκάλλυ δέχεται τα συμπεράσματά του. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Μώλντερ παρακολουθεί την Σκάλλυ να λιώνει. Στην πραγματικότητα ο Μώλντερ δεν βρίσκεται στο διαμέρισμα αλλά σε ένα σκοτεινό μέρος, και βλέπει όνειρα σε κωματώδη κατάσταση.

Η Σκάλλυ επιστρέφει στην σπηλιά, αυτή τη φορά με τον αστυνομικό που γνωρίζει καλά την γύρω περιοχή. Ανακαλύπτουν έναν ανθρώπινο σκελετό, ο οποίος υποψιάζονται πως ανήκει στον Μώλντερ. Ακτινογραφίες των δοντιών του επιβεβαιώνουν τις υποψίες τους. Η Σκάλλυ πιστεύει πως ο Μώλντερ ίσως έπεσε θύμα των πεπτικών εκκρίσεων. Κατευθύνεται στο διαμέρισμα του Μώλντερ όπου έχουν συγκεντρωθεί οι πενθούντες. Οι Μοναχικοί Πιστολάδες υπόσχονται στην Σκάλλυ πως θα εντοπίσουν τον υπεύθυνο της τελετουργικής δολοφονίας. Η Σκάλλυ τους κοιτάζει εξουθενωμένη. Επιμένει πως η δολοφονία δεν είναι η "ολοφάνερη απάντηση" για τον θάνατο του Μώλντερ. Η Σκάλλυ απαιτεί να μάθει πού βρίσκεται ο Μώλντερ. Με αυτά τα λόγια, ο Μώλντερ εμφανίζεται στην πόρτα και την ενημερώνει πως απήχθη από εξωγήινους και τηλεμεταφέρθηκε στο διαμέρισμά του. Η Σκάλλυ επισημαίνει το παράλογο αυτής της ιστορίας. Καταλήγει πως και οι δύο τους στην πραγματικότητα ζουν κάποιο είδος παραίσθησης, ίσως εξ' αιτίας των άγριων μανιταριών που φυτρώνουν στα χωράφια της Βόρειας Καρολίνα. Φοβάται πως, στην πραγματικότητα, και οι δύο τους είναι παγιδευμένοι στη σπηλιά και σαπίζουν. Με αυτά τα λόγια ο Μώλντερ ανακτά τις αισθήσεις του και σηκώνεται από το υγρό χώμα. Μετά βγάζει την Σκάλλυ από το δικό της κουκούλι. Οι πράκτορες συναντούν τον Σκίνερ για να συζητήσουν το θέμα. Ο Σκίνερ τονίζει πως είναι "σπάνια περίπτωση" που οι δύο πράκτορες συμφωνούν στην ίδια αναφορά. Αυτή η φράση ενοχλεί τον Μώλντερ. Αναρωτιέται πώς αυτός και η Σκάλλυ κατάφεραν να συνέλθουν και καταλήγει πως, στην πραγματικότητα, βρίσκονται ακόμη παγιδευμένοι στη σπηλιά. Για να αποδείξει την άποψή του, ο Μώλντερ πυροβολεί τον Σκίνερ. Από τις πληγές του βγαίνει γλίτσα. Μετά από λίγο, ο πραγματικός Σκίνερ εντοπίζει τους πράκτορες. Η Σκάλλυ κι ο Μώλντερ τοποθετούνται σε φορεία και μπαίνουν σε ασθενοφόρο. Ο Μώλντερ έχει δύναμη μόνο για να σφίξει το χέρι της Σκάλλυ. Η Σκάλλυ ανταποδίδει.