THE GOLDBERG VARIATION


Η ένταση γεμίζει το δωμάτιο στο Σικάγο όπου παίζεται ένα παιχνίδι πόκερ. Οι παίκτες στοιχηματίζουν μεγάλα ποσά. Ο Χένρι Γουίμς δεν ανήκει σ' αυτή την ομάδα των κακοποιών. Ο Χένρι ζητά πέντε νέα χαρτιά και τα ανοίγει όλα με τη σειρά, κερδίζοντας όλο το ποσό του στοιχήματος, δηλαδή 100.000 $. Ο αρχηγός της ομάδας, ο Τζίμι Κουτρόνα, κάνει νόημα στους μπράβους του κι ο Χένρι μεταφέρεται στην ταράτσα. Οι μπράβοι τον ρίχνουν κάτω, κι εκείνος πέφτει από τριάντα ορόφους ύψος μέσα σ' ένα ανοιχτό ασανσέρ. Ως εκ θαύματος, ο Χένρι σηκώνεται όρθιος κι αρχίζει να τρέχει στο δρόμο σώος κι αβλαβής.

Την επόμενη ημέρα η Σκάλλυ φτάνει στο Σικάγο για να βρει τον Μώλντερ. Οι πράκτορες που παρακολουθούσαν τον Κουτρόνα λένε πως είδαν κάποιον άγνωστο άντρα να πέφτει απ' την ταράτσα και να φεύγει τρέχοντας. Ο Μώλντερ πιστεύει ότι ο άντρας ίσως να έχει κάποιο είδος θεραπευτικής ικανότητας. Η Σκάλλυ πιστεύει πως απλώς στάθηκε τυχερός. Κατεβαίνουν με το ασανσέρ στο υπόγειο, όπου βρίσκουν ένα σπασμένο καρότσι με ρούχα, σαν να έχει πέσει κάτι βαρύ πάνω του. Ανάμεσα στις πετσέτες στο καρότσι υπάρχει ένα τεχνητό μάτι. Ο Μώλντερ κι η Σκάλλυ εντοπίζουν τον ύποπτο μέσω ενός ραντεβού που έκλεισε για να του φτιάξουν καινούργιο μάτι. Καθώς μπαίνουν στην πολυκατοικία του Χένρι Γουίμς, τους πλησιάζει η Μάγκι Λουπόν που ζητά βοήθεια. Ο νιπτήρας της έχει σπάσει και δεν μπορεί να βρει τον Χένρι, τον επιστάτη του κτιρίου. Λέει στον μικρό της γιό, τον Ρίτσι, να γυρίσει στο κρεββάτι του. Προσπαθώντας να τη βοηθήσει, ο Μώλντερ σπάει τη βάνα και περισσότερο νερό ξεπηδά απ' το νιπτήρα. Ξαφνικά το πάτωμα υποχωρεί απ' το βάρος του νερού κι ο Μώλντερ πέφτει στο κάτω διαμέρισμα - εκεί όπου κρύβεται ο Χένρι Γουίμς.

Ο Μώλντερ του επιστρέφει το τεχνητό του μάτι, κι ο Χένρι εξιστορεί τη δραματική του πτώση. Λέει ότι γλύτωσε από τύχη. Το χόμπι του Χένρι είναι η κατασκευή πολύπλοκων, περίεργων μηχανών που εκτελούν απλές κινήσεις κι ο Μώλντερ θαυμάζει τη δουλειά του. Ο Χένρι παραδέχεται πως έχασε όλα τα κέρδη του απ' το πόκερ μα αρνείται να καταθέσει εναντίον του Κουτρόνα. Η Σκάλλυ προσπαθεί να τον πείσει πως ο Κουτρόνα θα τον κυνηγήσει. "Θα το ρισκάρω" λέει εκείνος. Οι πράκτορες φεύγουν και διασταυρώνονται στην είσοδο μ' έναν απ' τους άντρες του Κουτρόνα. Ο Μώλντερ συνειδητοποιεί πως έχει ξεχάσει τα κλειδιά του κι επιστρέφει. Όταν ακούν πυροβολισμούς, ο Μώλντερ κι η Σκάλλυ τρέχουν στο διαμέρισμα του Χένρι. Ο Χένρι έχει εξαφανιστεί μα ο άντρας είνα νεκρός, μπλεγμένος στον ανεμιστήρα στο ταβάνι.

Ο Μώλντερ έχει μία περίπλοκη θεωρία για το πώς σκοτώθηκε ο δολοφόνος από μία σειρά γεγονότων που έλαβαν χώρα στο διαμέρισμα, κάτι πολύ όμοιο με τις συσκευές του Χένρι. Η Σκάλλυ λέει ότι ήταν καθαρή τύχη, μα τότε προσέχει τον Ρίτσι που στέκει στην πόρτα. Βλέποντας ότι είναι άρρωστος, τον πηγαίνει πάλι στο δωμάτιό του. Ο Ρίτσι δείχνει στη Σκάλλυ την συσκευή που του έφτιαξε ο Χένρι όταν ήταν άρρωστος με το συκώτι του στο νοσοκομείο. Της λέει ότι ο Χένρι λέει πάντα πως τα πάντα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Η Σκάλλυ λέει στον Μώλντερ ότι το αγόρι δεν ξέρει πολλά πράγματα για τον Χένρι. Υποθέτει πως αν ο Χένρι ήταν στ' αλήθεια υπερφυσικά τυχερός, τότε θ' αγόραζε λαχεία. Κρυμμένος στον αεραγωγό, ο Χένρι ακούει την συζήτησή τους. Όταν οι πράκτορες φεύγουν, βγαίνει για να επισκεφτεί τον Ρίτσι.

Ψάχνοντας στο αρχείο του Χένρι, ο Μώλντερ διαπιστώνει πως η περίεργη τύχη του Χένρι άρχισε όταν ήταν ο μοναδικός επιζών ενός αεροπορικού δυστυχήματος, αλλά από τότε και στο εξής ζούσε αθόρυβα. Πρόσφατα μόνο θέλησε να χρησιμοποιήσει την τύχη του. Ο Χένρι βγαίνει για ν' αγοράσει ένα ξυστό λαχείο και κερδίζει 100.000 $. Όμως, όταν μαθαίνει πως τα χρήματα αυτά θα τα πάρει σε μηνιαίες δόσεις, το πετάει σ' ένα κάδο απορριμάτων. Ένας άλλος άντρας αρπάζει το λαχείο παρ' όλο που ο Χένρι τον εκλιπαρεί να το πετάξει. Αμέσως, ο άντρας παρασύρεται από ένα φορτηγό. Όταν ο Μώλντερ και η Σκάλλυ διεξάγουν την έρευνά τους, διαπιστώνουν ότι ο Χένρι άκουσε τη συζήτησή τους για το λαχείο. Χωρίζονται και ψάχνουν το κτίριο. Ο Μώλντερ βρίσκει τον Χένρι στον αεραγωγό και τον κρατά ενώ τηλεφωνεί στην Σκάλλυ. Ενώ τηλεφωνεί, ένας ακόμη άντρας του Κουτρόνα φτάνει και πυροβολεί τον Χένρι. Η σφαίρα προσπερνά τον Χένρι, γδέρνει το χέρι του Μώλντερ και εξοστρακίζεται τριγύρω πριν καταλήξει στο στήθος του άντρα. Η Σκάλλυ φτάνει στο δωμάτιο την ώρα που ο άντρας πέφτει νεκρός, μην μπορώντας να πιστέψει ότι βλέπει τον Χένρι σώο.

Αργότερα, ο Μώλντερ βρίσκεται στο νοσοκομείο για να του φροντίσουν το χέρι και δοκιμάζει τον Χένρι παίζοντας χαρτιά μαζί του. Ο Χένρι συνεχώς βγάζει το μεγαλύτερο άθροισμα, ομολογώντας τους ότι είναι υπερβολικά τυχερός και πως οι υπόλοιποι γύρω του υποφέρουν. Γι' αυτό και βρίσκεται στο περιθώριο. Λέει ότι προσπάθησε να κερδίσει 100.000 $ για να κάνει ο μικρός Ρίτσι μεταμόσχευση συκωτιού. Παρ' όλο που η ζωή του Χένρι κινδυνεύει, ο Μώλντερ πιστεύει ότι η τύχη του θα τον σώσει και του επιτρέπει να φύγει. Η Σκάλλυ τραβά ένα ακόμη χαρτί και το σύνολό της είναι κατά ένα μεγαλύτερο του Χένρι. Ο Μώλντερ ανησυχεί και τρέχει να βρει τον Χένρι, τον οποίο καταδιώκει ένας άντρας του Κουτρόνα. Ένα φορτηγό χτυπά τον Χένρι, μα επιζεί. Νιώθωντας ότι η τύχη του άρχισε να εξαντλείται, ο Χένρι συμφωνεί να καταθέσει εναντίον του Κουτρόνα. Η κατάσταση του Ρίτσι χειροτερεύει και τον μεταφέρουν στο ίδιο νοσοκομείο. Η μητέρα του, η Μάγκι, ακολουθεί το ασθενοφόρο μα την απαγάγουν οι άντρες του Κουτρόνα. Ο Χένρι ξέρει πως αυτό έγινε για να τον εμποδίσουν να καταθέσει. Έτσι, ξεκινά να μιλήσει ο ίδιος με τον Κουτρόνα. Ο Κουτρόνα τον πηγαίνει στο υπόγειο όπου κρατούν τη Μάγκι. Ενώ οι άντρες του δένουν τον Χένρι σ' ένα γερανό, μία σειρά περίεργων γεγονότων σκοτώνει τους κακοποιούς κι απελευθερώνει τον Χένρι. Ο Μώλντερ φτάνει με την αστυνομία και βρίσκει τον Κουτρόνα νεκρό, και την Μάγκι με τον Χένρι σώους. Τελικά αποδεικνύεται πως ο σπάνιος τύπος αίματος του Κουτρόνα ταιριάζει απόλυτα με του Ρίτσι, κι ο μικρός κάνει επιτέλους τη μεταμόσχευσή του. Ο Χένρι είχε δίκιο όταν έλεγε πως όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο.