THE SIXTH EXTINCTION


Στην Ακτή Ελεφαντοστού, στην Αφρική, η Σκάλλυ προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικιστικά σύμβολα στην επιφάνεια του σκάφους που βρίσκεται στην ακτή, ελπίζοντας να βρει κάποιες απαντήσεις για να σώσει τη ζωή του συνεργάτη της. Ο Μώλντερ αρρώστησε όταν ήρθε σ' επαφή με ένα μικρό κομμάτι του σκάφους. Ενώ δουλεύει αργά κάποια νύχτα δεν βλέπει έναν πρωτόγονο Αφρικανό πολεμιστή που εμφανίζεται και μετά εξαφανίζεται. Εκατοντάδες σκαθάρια μπαίνουν μέσα στη σκηνή. Το επόμενο πρωί, μία Αφρικανή βιολόγος καθηγήτρια που ονομάζεται Αμίνα Νγκέμπε φτάνει στην κατασκήνωση για να βοηθήσει την έρευνα της Σκάλλυ. Η Αμίνα προειδοποιεί τη Σκάλλυ να μην πει τίποτα για τα σκαθάρια στους Αφρικανούς που προσέλαβε για να ανασύρουν το σκάφος, διότι θα το ερμήνευαν σαν προφητεία. Μετά απ' αυτό, ένας απ' τους εργάτες μέσα στη θάλασσα ουρλιάζει απ' τους πόνους. Το νερό βράζει, και όταν η Αμίνα βλέπει το δέρμα του που έχει γεμίσει φουσκάλες, λέει στη Σκάλλυ πως αυτό είναι προειδοποίηση.

Ο Σκίνερ επισκέπτεται τον Μώλντερ στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου στην Ουάσιγκτον. Προσπαθεί να του μιλησει μα ο Μώλντερ του επιτίθεται και τελικά τον δένουν. Έξω απ' το δωμάτιο ο Σκίνερ συνειδητοποιεί ότι έχει ένα σημείωμα στην τσέπη του : ένα σκισμένο κομμάτι υφάσματος που γράφει "βοήθησέ με" με αίμα. Βλέπει ξανά τον Μώλντερ και καταφέρνει να καταλάβει ένα όνομα. Αν και στην αρχή διστάζει, ο Μάικλ Κρίτσγκαου (στο Redux & Redux II) πείθεται απ' τον Σκίνερ να δει τον Μώλντερ. ο Κρίτσγκαου εξηγεί πως έχει ξαναδεί αυτή την περίπτωση σε μία έρευνα της CIA. Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις στον εγκέφαλο του Μώλντερ είναι πολύ πιό δυνατές απ' όσο μπορεί ν' αντέξει το σώμα του. Ο Κρίτσγκαου βάζει τον Σκίνερ να κάνει ένεση στον Μώλντερ με Φενιτοϊν, κάτι που κάνει τον Μώλντερ να συνέλθει άμεσα. Η Νταϊάνα Φόλει προσπαθεί να παρέμβει, μα ο Σκίνερ, προσπαθώντας να μην αποκαλύψει τη συνεργασία του με τον Κρίτσγκαου, την διώχνει. Ο Κρίτσγκαου βάζει τον Μώλντερ, που έχει συνέλθει αρκετά, σε μία σειρά από τεστ για να επιβεβαιώσει τις εγκεφαλικές του λειτουργίες και τις μεταφυσικές του ικανότητες.

Ο Δρ. Μπάρνες (στο Biogenesis) φτάνει στην σκηνή της Σκάλλυ για να τη βοηθήσει να διαβάσει τα σύμβολα μα εκείνη δεν τον εμπιστεύεται. Το νερό γύρω απ' το σκάφος γίνεται αίμα - κι άλλη προφητεία - και πάλι η Σκάλλυ βλέπει τον πρωτόγονο Αφρικανό. Η Σκάλλυ κι η Αμίνα καταλήγουν ότι τα σύμβολα περιγράφουν ανθρώπινο γενετικό υλικό και αρχαία θρησκευτικά κείμενα. Σε μία κρίση παράνοιας, ο Μπάρνες ισχυρίζεται πως το σκάφος είναι η ανώτατη πηγή ενέργειας - η πηγή της ίδιας της ζωής - και παγιδεύει τις δύο γυναίκες στη σκηνή για να εξασφαλίσει πως θα πάρει αυτός όλη τη δόξα. Το σακίδιο του Μπάρνες κουνιέται κάτω απ' το τραπέζι. Τα ψάρια που είχε πιάσει ξαφνικά ζωντανεύουν, αλλά μόνο στο μυαλό του. Αυτό αποδεικνύει τη θεωρία του πως το σκάφος έχει τη δύναμη να δίνει ζωή. Η Σκάλλυ εκμεταλλεύεται την ευκαιρία, χτυπά τον Μπάρνες και δραπετεύει μαζί με την Αμίνα. Οι γυναίκες οδηγούν πολύ γρήγορα, μα στον έρημο δρόμο η Σκάλλυ βλέπει τον πρωτόγονο Αφρικανό. Φωνάζει στην Αμίνα να σταματήσει, μα ο άντρας έχει εξαφανιστεί. Ξαφνικά βλέπει τον άντρα στη θέση της Αμίνα, ο οποίος της λέει "Κάποιες αλήθειες δεν είναι για σένα". Την επόμενη στιγμή ο άντρας δίνει τη θέση του στην Αμίνα. Η Σκάλλυ της λέει πως πρέπει να γυρίσει στο σπίτι της.

Ο Σκίνερ κι ο Κρίτσγκαου κάνουν ένεση στον Μώλντερ με μεγαλύτερη δόση για να τον βγάλουν απ' το νοσοκομείο. Μα όταν η Νταϊάνα έρχεται μαζί με το γιατρό για ν' αντιμετωπίσουν τον Σκίνερ, ο Μώλντερ παθαίνει κρίση. Νωρίς το επόμενο πρωί η Νταϊάνα εξομολογείται την αγάπη της στον Μώλντερ. Ορκίζεται να τον βοηθήσει και να μην τον αφήσει να πεθάνει. Ενώ φεύγει, ο Μώλντερ την ακολουθεί με τα μάτια του - δεν μπορεί να μιλήσει μα έχει ακούσει όλα όσα του είπε. Στην ακτή, ο οδηγός του Μπάρνες μπαίνει στην φαινομενικά άδεια σκηνή κι ο Μπάρνες του κόβει το λαιμό μ' ένα μαχαίρι. Ο Μπάρνες βάζει το πτώμα του άντρα στο σημείο όπου τα ψάρια ζωντάνεψαν. Αργότερα, ο Μπάρνες βλέπει πως το πτώμα έχει εξαφανιστεί κι αρχίζει να περπατά στην ακτή για να τον βρει. Ο οδηγός ζωντάνεψε, και χτυπά τον Μπάρνες με το ίδιο μαχαίρι.

Η Σκάλλυ πηγαίνει στον Σκίνερ στην Ουάσιγκτον κι απαιτεί να δει τον Μώλντερ. Ο Σκίνερ προσπαθεί να κρύψει τον επερχόμενο θάνατό του. Η Σκάλλυ λέει πως ο Μώλντερ είναι πιό ζωντανός από ποτέ και του λέει πως η αιτία ίσως να είναι εξωγήινη. Ο Σκίνερ την προειδοποιεί πως η ασφάλεια του νοσοκομείου δεν θα της επιτρέψει την είσοδο. Η Σκάλλυ, συγκινημένοι, παρακαλεί τον Μώλντερ να κρατηθεί στη ζωή. Εκείνος δεν αντιδρά.

Η Αμίνα επιστρέφει στην ακτή μαζί με την αστυνομία. Βρίσκουν το σώμα του Μπάρνες, μα το σκάφος έχει εξαφανιστεί.

Συνεχίζεται...