THE SIXTH EXTINCTION II: AMOR FATI


Ο Μώλντερ ονειρεύεται ένα νεαρό ζευγάρι στην παραλία που μαθαίνουν στο γιό τους να περπατά. Στην πραγματικότητα, ο Μώλντερ είναι στο νοσοκομείο, βυθισμένος σε κώμα. Η μητέρα του προσπαθεί να του μιλήσει μα δεν παίρνει απάντηση. Η κυρία Μώλντερ δεν ακούει τον γιό της που την φωνάζει μέσα στο κεφάλι του. Μα ο Καπνιστής ξέρει πως ο Μώλντερ μπορεί να διαβάζει τις σκέψεις. Του κάνει μία ένεση που του επιτρέπει να μιλά και να κινείται. Ο Καπνιστής του δίνει το χέρι του. Ο Μώλντερ ξαναβλέπει το παιδάκι στην παραλία ενώ τα λόγια του Καπνιστή τον τυλίγουν: "Πιάσε το χέρι μου γιατί εγώ είμαι ο πατέρας σου".

Η Σκάλλυ δουλεύει πυρετωδώς για να βρει την αιτία της αρρώστειας του Μώλντερ όταν ο Κρίτσγκαου μπαίνει κρυφά στο γραφείο της. Της εξηγεί πως η έκθεση στην ενέργεια του σκάφους ενεργοποίησε τον εξωγήινο ιό που είχε τοποθετηθεί στο σώμα του Μώλντερ πριν δύο χρόνια. Ο Κρίτσγκαου θέλει να μάθει για την έρευνα της Σκάλλυ, μα τους διακόπτει ένα τηλεφώνημα του Σκίνερ : ο Μώλντερ έφυγε απ' το νοσοκομείο. Η Σκάλλυ τρέχει εκεί και μαθαίνει πως ήταν η μητέρα του αυτή που τον έβγαλε. Ο Σκίνερ λέει στη Σκάλλυ πως πρέπει να σταματήσει τη συμμετοχή του στην υπόθεση και πως δεν πρέπει να γνωρίζει τίποτα για τις πράξεις των πρακτόρων. Η θέση του είναι πολύ επικίνδυνη. Ο Μώλντερ βλέπει ξανά το αγόρι στην παραλία και ξυπνά μέσα στο αυτοκίνητο του Καπνιστή. Ο Καπνιστής του λέει πως οι γιατροί τον εξέτασαν προσεκτικά και ο μόνος τρόπος για να σωθεί είναι να εξαφανιστεί σε κάποιο είδος προγράμματος προστασίας μαρτύρων. Ο Καπνιστής σταματά σ' έναν δρόμο και δείχνει στον Μώλντερ τη νέα του ζωή. Ο Καπνιστής του προσφέρει την δυνατότητα να επσιτρέψει στην δράση του με τους φακέλους Χ, μα ο Μώλντερ είναι περίεργος να δει το νέο του σπίτι. Ευχαριστιέται πολύ όταν βλέπει ότι το ψυγείο είναι γεμάτο με τους αγαπημένους του ηλιόσπορους. Καθώς αρχίζει να μασουλάει, βλέπει ξαφνικά κάποιον παλιό του συνεργάτη - τον Deep Throat (που σκοτώθηκε στον πρώτο κύκλο, στο "The Erlenmeyer Flask"). Ο Deep Throat καυχιέται για την ήρεμη ζωή του σ' εκείνη τη γειτονιά κι ενθαρρύνει τον Μώλντερ να πάει κι αυτός. Μα ο Μώλντερ νιώθει τύψεις που προκάλεσε τον υποτιθέμενο θάνατό του. Ο Deep Throat του λέει να μην νιώθει υπεύθυνος για το θάνατό του και για του πατέρα του, της αδελφής της Σκάλλυ και του Ντουέιν Μπάρι. Ο Deep Throat εξηγεί πως οι δυό τους είναι απλά πιόνια σ' ένα μεγαλύτερο σχέδιο. Προσκαλεί τον Μώλντερ να χαλαρώσει και ν' απολαύσει τη νέα του ζωή.

Η Σκάλλυ βλέπει τον ηλικιωμένο Ναβάχο Άλμπερτ Χοστίν (ο οποίος πέθανε στο Biogenesis) στο διαμέρισμά της. ο Χοστίν της λέει ότι πρέπει να σώσει τον Μώλντερ για χάρη της ανθρωπότητας. Η Σκάλλυ επιστρέφει στο νοσοκομείο. Βλέπει την κασέτα παρακολούθησης απ' το δωμάτιο του Μώλντερ όπου μπορεί να διακρίνει εύκολα την μητέρα του Μώλντερ να μιλά με κάποιον που καπνίζει. Αυτό πείθει τη Σκάλλυ πως πίσω απ' την εξαφάνιση του Μώλντερ κρύβεται ο Καπνιστής. Στο FBI, η Σκάλλυ λαμβάνει έναν εσωτερικό φάκελο που περιέχει ένα βιβλίο για τους Ιθαγενείς Αμερικάνους. Τα σύμβολα στο βιβλίου είναι ίδια με τα σύμβολα που μελετούσε στο σκάφος στην Αφρική. Διαβάζει έναν μύθο που προβλέπει μία μαζική εξάλειψη κι έναν άντρα που μπορεί να σώσει τον κόσμο απ' αυτό. Τηλεφωνεί στον Σκίνερ για να τον ρωτήσει αν αυτός της έστειλε το βιβλίο. Η Σκάλλυ καταλήγει πως πήραν τον Μώλντερ διότι πιστεύουν πως η ασθένειά του μπορεί να τους προστατεύσει μόλις ξεσπάσει κάποιος λοιμός. Ο Σκίνερ της κλείνει το τηλέφωνο. Η Σκάλλυ τρέχει στο γραφείο του και βλέπει τον Σκίνερ να υποφέρει διπλωμένο στα δύο, κι έναν γενειοφόρο άντρα να φεύγει τρέχοντας. Η Σκάλλυ πηγαίνει στον Κρίτσγκαου και τον κατηγορεί ότι αποκάλυψε τα μυστικά της ασθένειας του Μώλντερ. Ο Κρίτσγκαου έχει ανοίξει τα αρχεία στον υπολογιστή της και της εξηγεί πως η έρευνά της θ' αποδείξει πως ο Μώλντερ έχει μετατραπεί σε εξωγήινο.

Ο Μώλντερ έχει κι άλλο όραμα. Το αγόρι είναι λυπημένο γιατί η παλίρροια του χάλασε αυτό που έχτιζε στην άμμο. Ο Μώλντερ το παρηγορεί και το ενθαρρύνει να ξαναπροσπαθήσει. Ο Μώλντερ ξυπνά και βλέπει την Νταϊάνα Φόλει που ξαπλώνει στο κρεββάτι του και του μιλά για τις χαρές του γάμου. Κάνουν έρωτα. Το επόμενο πρωί η Νταϊάνα προσπαθεί να πείσει τον Μώλντερ πως πρέπει να γίνει πατέρας. Τον πηγαίνει στο διπλανό σπίτι, στο σπίτι του Καπνιστή, και του δείχνει την κόρη του Καπνιστή, τη Σαμάνθα Μώλντερ. Ξαφνικά βρίσκονται σε μία αίθουσα χειρουργείου. Ο Καπνιστής λέει στην Νταϊάνα ότι οι άνθρωποι σαν τον Μώλντερ ονειρεύονται συχνά μία πιό απλή ζωή. Μιλά για τον πραγματικό Μώλντερ, που βρίσκεται ξαπλωμένος και δεμένος σ' ένα χειρουργικό κρεββάτι. Εκεί βρίσκεται στ' αλήθεια ο Μώλντερ. Η ψευδαίσθηση της οικογενειακής και χαρούμενης ζωής του είναι απλώς μέσα στο μυαλό του.

Στο FBI η Σκάλλυ προσπαθεί να ζητήσει τη βοήθεια της Νταϊάνα για να μάθει γιατί ο Καπνιστής διάλεξε τον Μώλντερ για τα πειράματα. Ο Άλμπερτ Χοστίν εμφανίζεται και πάλι στο διαμέρισμα της Σκάλλυ. Της λέει να κοιτάξει μέσα στην καρδιά της για τον Μώλντερ. Προσεύχονται και οι δύο μαζί.

Ακόμα μέσα σε όνειρο, η ζωή του Μώλντερ προχωρά μαζί με τη Νταϊάνα. Γερνάει καθώς βλέπει το γάμο τους, την εγκυμοσύνη τους και τα παιδιά τους, και μετά το θάνατό της. Ο Μώλντερ επιστρέφει στο υποσυνείδητο όπου το γλυπτό στην άμμο έχει πάρει τη μορφή ενός σκάφους. Το αγόρι αρχίζει να καταστρέφει το γλυπτό και του λέει ότι στην πραγματικότητα το σκάφος είναι του Μώλντερ και ότι το καταστρέφει ο ίδιος. Ο ηλικιωμένος πιά Μώλντερ ξυπνά και βλέπει τον Καπνιστή δίπλα του. Ο Καπνιστής του λέει πως είναι καιρός να παραιτηθεί. Καθώς ο Μώλντερ κλείνει τα μάτια του, ο κόσμος έξω καταστρέφεται. Όμως στην πραγματικότητα ο Μώλντερ κι ο Καπνιστής βρίσκονται πλάι-πλάι σ' ένα χειρουργείο ενώ με κάποια περίεργη διαδικασία μεταμοσχεύεται το εξωγήινο γενετικό υλικό του Μώλντερ στον Καπνιστή.

Ο γενειοφόρος άντρας απ' το γραφείο του Σκίνερ σκοτώνει τον Κρίτσγκαου και καίει όλα τα στοιχεία της έρευνάς του. Τώρα αποκαλύπτεται η ταυτότητά του : είναι ο Άλεξ Κράιτσεκ. Ένας φάκελος που περιέχει μία κάρτα γλυστρά κάτω απ' την πόρτα της Σκάλλυ, κι αυτό την οδηγεί στις εγκαταστάσεις όπου κρατείται ο Μώλντερ. Στ' όνειρό του, ο Μώλντερ είναι έτοιμος μα παραιτηθεί μα η Σκάλλυ τον πιέζει να επιμείνει στην αποστολή τους. Στην πραγματικότητα η Σκάλλυ μπαίνει στο χειρουργείο για να σώσει τον Μώλντερ. Τον ξυπνά κι εκείνος παίρνει δύναμη απ' την παρουσία της. Τον βοηθά να ξεφύγει.

Η Σκάλλυ εξετάζει τον αδύναμο Μώλντερ στο διαμέρισμά του. Εκείνος φορά επιδέσμους στο κεφάλι του. Την πληροφορεί πως ο Άλμπερτ Χοστίν πέθανε στο Νέο Μεξικό. Αυτό αναστατώνει τη Σκάλλυ. Δεν πιστεύει πως η εμπειρία της ήταν ψεύτικη. Έπειτα η Σκάλλυ ανακοινώνει στον Μώλντερ πως η Νταϊάνα δολοφονήθηκε διότι βοήθησε στη διάσωσή του. Ο Μώλντερ συγκινείται και της αποκαλύπτει τα όνειρά του για την ζωή χωρίς τους Φακέλους Χ. Παραδέχεται ότι η Σκάλλυ ήταν ο μόνος άνθρωπος που του είπε αλήθεια στα όνειρά του και πως "ακόμη κι αν ο κόσμος μου κατέρρεε, εσύ ήσουν το μοναδικό μου στήριγμα". Εκείντη του λέει πως νιώθει το ίδιο κι ύστερα φεύγει. Γι' άλλη μία φορά, ο Μώλντερ ονειρεύεται το αγόρι στην παραλία. Αυτή τη φορά χτίζουν μαζί ένα τεράστιο διαστημόπλοιο.