MILLENNIUM


Σε μία κηδεία στο Ταλάχασι, στην Φλόριντα, μία χήρα παραπονιέται πως ο σύζυγός της, ο Ρέιμοντ Κράουτς, δεν της άφησε κανένα σημείωμα όταν αυτοκτόνησε. Την παρηγορεί ο Μαρκ Τζόνσον που της λέει πως δούλευε με τον μακαρίτη. Καθώς το πλήθος φεύγει από το νεκροταφείο, ο Τζόνσον ξετρυπώνει απ' τις σκιές. Αρχίζει να γδύνει το πτώμα και να επαναλαμβάνει συνεχώς ένα απόσπασμα απ' την Βίβλο σαν να ήταν "μάντρα". Ο Τζόνσον ανοίγει ένα κινητό τηλέφωνο και το βάζει στο χέρι του νεκρού, τοποθετώντας τον αντίχειρα του άντρα πάνω στο κουμπί "Talk". Οκτώ μέρες αργότερα, στις 29 Δεκεμβρίου 1999, ο Τζόνσον περιμένει έξω από ένα νεκροταφείο. Η βροχή πέφτει με δύναμη πάνω στο φορτηγό του καθώς κοιτάζει έναν φρέσκο τάφο. Το κινητό του τηλέφωνο χτυπά και, χωρίς να το απαντήσει, ο Τζόνσον παίρνει ένα φτυάρι και προχωρά προς τον τάφο.

Την επόμενη μέρα ο Μώλντερ κι η Σκάλλυ βρίσκονται στον τόπο του εγκλήματος, εξετάζοντας τον σκαμμένο τάφο. Το σώμα του Ρέιμοντ Κράουτς λείπει. Η Σκάλλυ βλέπει την σκισμένη επένδυση μέσα στο άδειο φέρετρο και λέει ότι μοιάζει λες και κάποιος προσπάθησε να βγει έξω. Ο Μώλντερ το επιβεβαιώνει λέγοντας πως τα δακτυλικά αποτυπώματα γύρω απ' τον τάφο ανήκουν στον Κράουτς. Η Σκάλλυ καταλήγει πως τα στοιχεία είναι πλαστά κι ότι είναι μία υπόθεση ληστείας, μα ενοχλούνται και οι δύο από έναν κύκλο ξερού αίματος στο χορτάρι. Ο Μώλντερ και η Σκάλλυ έχουν μία συνάντηση υπό την επίβλεψη του Σκίνερ. Οι άλλοι πράκτορες αναφέρουν πως δεν υπάρχουν κίνητρα για την αυτοκτονία του Κράουτς ή για την ληστεία του τάφου. Ο Μώλτερ λέει ότι η όλη ιστορία είναι νεκρομαντεία - κάποιος ξυπνά τους νεκρούς. Περιγράφει τον κύκλο από αίμα ως έναν μαγικό κύκλο που τραβήχτηκε από τον νεκρομάντη για να προστατευτεί από τα πνεύματα : ο Μώλντερ πιστεύει επίσης ότι ο νεκρομάντης ίσως να πήρε τα ρούχα του νεκρού προσπαθώντας να δημιουργήσει κάποιο δεσμό με μαζί του. Περιέργως, ο Σκίνερ ικανοποιείται με την θεωρία του Μώλντερ και διώχνει τους υπόλοιπους πράκτορες. Δείχνει στον Μώλντερ και τη Σκάλλυ τα αρχεία τριών ακόμη αντρών, όλοι πρώην πράκτορες του F.B.I. όπως κι ο Κράουτς, που επίσης αυτοκτόνησαν κι έπειτα ξεθάφτηκαν. Ο Σκίνερ πιστεύει ότι αυτοί οι άντρες ήταν μέλη της Ομάδας της Χιλιετίας, μία συμβουλευτική ομάδα πρώην πρακτόρων του F.B.I. που επικεντρώνονταν στον ερχομό της επόμενης χιλιετίας. Τους συμβουλεύει να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς ερευνούν αυτή την Ομάδα.

Η πρώτη στάση του Μώλντερ και της Σκάλλυ είναι σ' ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο, όπου συναντούν τον Φρανκ Μπλακ, τον profiler που κάποτε ήταν σύμβουλος της Ομάδας της Χιλιετίας. Ο Φρανκ προφανώς είχε μπει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Οι πράκτορες τον ρωτούν για την Ομάδα, μα ο Φρανκ δεν τους βοηθά καθόλου και συνεχίζει να παρακολουθεί ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου στην τηλεόραση. Αναφέρεται στην τηλεόραση λέγοντας ότι το παιχνίδι είναι στο 1.18". Ο Μώλντερ τον διορθώνει και του λέει ότι είναι στο 3.10". Μα ο Φρανκ δεν απαντά. Εκνευρισμένοι, ο Μώλντερ και η Σκάλλυ τον αφήνουν.

Ο Μαρκ Τζόνσον, επαναλαμβάνοντας συνεχώς το "μάντρα", κατευθύνεται βόρεια με το πτώμα. Σταματά στο Μέριλαντ για να φτιάξει ένα σκασμένο λάστιχο κι ένας σερίφης τον βοηθά. Ο σερίφης παραξενεύεται απ' τη μυρωδιά που βγαίνει απ' το αυτοκίνητο του Τζόνσον κι ανοίγει την πόρτα. Ενώ ο σερίφης εξετάζει το αυτοκίνητο, ο Τζόνσον κάνει έναν κύκλο από αλάτι γύρω του κι αρχίζει πάλι την προσευχή του. Ο σερίφης ανοίγει το πίσω μέρος του οχήματος και αντικρίζει έντρομος το πτώμα του Ρέιμοντ Κράουτς. Μα ο Κράουτς δεν είναι νεκρος, και βγαίνει απ' το όχημα για να επιτεθεί στο σερίφη. Ο Τζόνσον κλείνει τα μάτια του.

Την επόμενη ημέρα η Σκάλλυ κι ο Μώλντερ ερευνούν τον τόπο του εγκλήματος. Η τοπική αστυνομία βρήκε το πτώμα του σερίφη θαμμένο προσεκτικά. Μέσα στο στόμα του υπάρχει αλάτι και ένα μήνυμα μ' ένα βιβλικό απόσπασμα απ' την Αποκάλυψη - κεφάλαιο πρώτο, ψαλμός δέκατος όγδοος. Ο Μώλντερ κάνει τη σύνδεση. Επιστρέφει στο ψυχιατρικό νοσοκομείο με τη Σκάλλυ και ρωτά τον Φρανκ Μπλακ γιατί, ενώ δεν ήθελε να εμπλακεί στην υπόθεση, τους έδωσε την πληροφορία για το απόσπασμα. Ο Φρανκ παραδέχεται πως προσπαθεί να πάρει πάλι την κηδεμονία της κόρης του και θέλει να διακόψει κάθε σύνδεσή του με το παρελθόν του. Αποφασίζει να τους βοηθήσει και εξηγεί ότι ένα σχίσμα της Ομάδας της Χιλιετίας πίστευε πως θα μπορούσαν να φέρουν τη συντέλεια του κόσμου αν αυτοκτονούσαν πριν την αυγή της νέας χιλιετίας. Ο Φρανκ περιγράφει το νεκρομάντη σαν έναν μοναχικό άνθρωπο που νιώθει άνετα με το θάνατο. Υποθέτει πως το σημείωμα και το αλάτι τοποθετήθηκαν στο στόμα του σερίφη για να τον εμποδίσουν να ξυπνήσει απ' τους νεκρούς. Ο Φρανκ πιστεύει ότι ο νεκρομάντης θα επιστρέψει για το σώμα όταν ακούσει πως ο σερίφης βρέθηκε. Η Σκάλλυ πηγαίνει στο νεκροτομείο για ν' αντιμετωπίσει το νεκρομάντη. Με το προφίλ που έφτιαξε ο Φρανκ, ο Μώλντερ ξεκινά να βρει τον Τζόνσον.

Ο ιατροδικαστής είναι πολύ απασχολημένος με το ν' αφαιρεί το αλάτι και δεν ακούει τις φωνές της Σκάλλυ. Όταν φτάνει εκεί η Σκάλλυ, ο ιατροδικαστής είναι σχεδόν νεκρός. Βλέπει τον Μαρκ Τζόνσον και σηκώνει το όπλο της, μα μένει έκπληκτη βλέποντας ότι ο νεκρός σερίφης προχωρά προς το μέρος της. Παρ' όλο που τον πυροβολεί τρεις φορές στο στήθος, αυτός προχωρά ακόμα και της επιτίθεται. Το όπλο της Σκάλλυ πέφτει κάτω. Ο Σκίνερ φτάνει αργότερα, και χαίρεται που βλέπει τη Σκάλλυ μόνο με μερικές γρατσουνιές στο σβέρκο της. Δεν μπορεί να εξηγήσει τι της συνέβη, μα λέει ότι ο νεκρομάντης την έσωσε χρησιμοποιώντας το όπλο της για να πυροβολήσει το σερίφη στο κεφάλι.

Εν τω μεταξύ, ο Μώλντερ σταματά έξω από ένα σπίτι στο Μέριλαντ. Έχει μία λίστα που ταιριάζει στις περιγραφές του Φρανκ κι ο Μαρκ Τζόνσον είναι το τελευταίο όνομα. Ο Μώλντερ βλέπει ένα άδειο σακκί από αλάτι στον σκουπιδοντενεκέ. Βάζει στις τσέπες του λίγο αλάτι και σκαρφαλώνει στο φράχτη, ψάχνοντας το σπίτι. Μία πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο είναι φραγμένη από μεγάλους κορμούς δέντρων. Την ανοίγει και κατεβαίνει στο σκοτάδι. Στην αρχή δεν βλέπει τα σώματα που βγαίνουν μέσα απ' το έδαφος, μα όταν τέσσερα νεκροζώντανα πλάσματα τον περιτριγυρίζουν, τρέχει προς τις σκάλες. Μόλις φτάνει στην πόρτα, εμφανίζεται ο Τζόνσον και την κλείνει. Ο Μώλντερ παγιδεύεται στο υπόγειο του νεκρομάντη κυκλωμένος από ζόμπι.

Πίσω στο νοσοκομείο, η Σκάλλυ παρακαλεί τον Φρανκ να τη βοηθήσει να βρει τον Μώλντερ. Του αναφέρει την επίθεση που δέχτηκε απ' τον σερίφη στο νεκροτομείο και ρωτά τον Φρανκ αν πιστεύει πως η Ομάδα μπορεί να δημιουργήσει τον Αρμαγεδδών. Ξανά, ο Φρανκ παραμένει σιωπηλός. Μα όταν η Σκάλλυ φεύγει, ο Φρανκ φεύγει απ' το νοσοκομείο και πηγαίνει στο σπίτι του Τζόνσον. Ο Τζόνσον χαίρεται που βλέπει τον Φρανκ γιατί ο Μώλντερ σκότωσε ένα απ' τα ζόμπι κι ο Τζόνσον χρειάζεται ένα τέταρτο μέλος. Ο Φρανκ λέει ότι δεν πίστευε πως ο Τζόνσον θα μπορούσε να ζωντανέψει τους νεκρούς, μα ήρθε όταν άκουσε πως τα κατάφερε. Το ρολόι σημαίνει 10:13 όταν ο Τζόνσον γεμίζει ένα περίστροφο κι αρχίζει να επαναλαμβάνει τη γνωστή προσευχή. Ο Φρανκ συμπληρώνει τα λόγια του και παίρνει το όπλο. Αλλά αντί να το στρέψει προς το κεφάλι του για ν' αυτοκτονήσει, ο Φρανκ στρέφει το όπλο στον Τζόνσον. Εν τω μεταξύ, η Σκάλλυ δέχεται τηλεφώνημα του Σκίνερ. Εντόπισαν τηλεφωνήματα απ' τον Φρανκ και τα άλλα μέλη της Ομάδας σε μία διεύθυνση στο Μέριλαντ. Ο Φρανκ δένει τον Τζόνσον κι ανοίγει την πόρτα του υπογείου. Φωνάζει τον Μώλντερ, ο οποίος στέκει μέσα σ' ένα κύκλο από αλάτι. Αν και το χέρι του αιμορραγεί, ο Μώλντερ προστατεύεται απ' τον κύκλο. Λέει στον Φρανκ να στοχεύσει τα κεφάλια τους διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν τα ζόμπι. Ο Φρανκ ψάχνει το υπόγειο. Ένα απ' τα ζόμπι επιτίθεται κι ο Φρανκ το σκοτώνει με μία σφαίρα στο κεφάλι. Άλλο ένα ζόμπι σηκώνεται, αρπάζει το Φρανκ και τον ρίχνει κάτω. Παλεύουν μέχρι που ο Μώλντερ πιάνει το περίστροφο και πυροβολεί το πλάσμα. Ο Μώλντερ τρέχει να βοηθήσει το Φρανκ όταν το τελευταίο ζόμπι αρχίζει να τους πλησιάζει. Ο Μώλντερ υψώνει το περίστροφο, αλλά είναι άδειο. Το πλάσμα πέφτει, χτυπημένο από πίσω απ' τη Σκάλλυ που εμφανίζεται στην κορυφή της σκάλας.

Λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, ο Φρανκ κάθεται μόνος σε μία αίθουσα αναμονής παρακολουθώντας τον Ντικ Κλαρκ στην τηλεόραση να γιορτάζει την νέα χιλιετία στο Times Square. Η Σκάλλυ μπαίνει στο δωμάτιο και του λέει ότι ο Μαρκ Τζόνσον είναι υπό ψυχιατρική παρακολούθηση. Μα χαμογελά και του λέει ότι έχει έναν επισκέπτη : την κόρη του τη Τζόρνταν, η οποία πηδά στην αγκαλιά του πατέρα της. Ο Μώλντερ έρχεται με το χέρι του δεμένο, μα ο Φρανκ κι η κόρη του φεύγουν λίγες στιγμές πριν τα μεσάνυχτα. Οι πράκτορες παραμένουν για να δουν την αλλαγή του χρόνου στην τηλεόραση και χαζεύουν τους ανθρώπους που φιλιούνται στην Times Square. Ο Μώλντερ λοξοκοιτάζει τη Σκάλλυ κι εκείνη τον βλέπει. Σκύβει και τη φιλάει, κι αυτό κρατάει λίγο περισσότερο από ένα φιλί μεταξύ φίλων. Τα χείλη τους χωρίζουν και χαμογελούν. "Ο κόσμος δεν χάθηκε" μουρμουρίζει ο Μώλντερ. "Όχι, δεν χάθηκε" του απαντά. Κι οι δύο συνεργάτες βγαίνουν απ' την αίθουσα για ν' αρχίσουν το νέο έτος.