SIGNS AND WONDERS


Ο Τζάρεντ Τσιρπ διαβάζει κάποιες ιατρικές εξετάσεις και, αηδιασμένος, τις πετάει στα σκουπίδια. Μαζεύει βιαστικά τη βαλίτσα του ενώ μουρμουρίζει διάφορες προσευχές. Μία αόρατη μορφή τον κοιτάζει απ' το παράθυρο ενώ η βροχή πέφτει καταρρακτωδώς έξω απ' το σπίτι, στην Κομητεία ΜακΜίν, στο Τενεσί. Ο Τζάρεντ παίρνει ένα τελευταίο πράγμα - ένα περίστροφο - και τρέχει προς το αυτοκίνητό του. Μόλις μπαίνει μέσα, του πέφτουν τα κλειδιά και όταν σκύβει να τα πιάσει βλέπει έναν κροταλία έτοιμο για επίθεση. Αρπάζει το όπλο, μα βλέπει και δεύτερο κροταλία. Ξαφνικά, ο Τζάρεντ δέχεται επίθεση από δεκάδες φίδια. Πυροβολεί προς το μέρος του και σπαταλά και τις έξι σφαίρες του. Τα φίδια ορμούν και τον σκοτώνουν.

Στο γραφείο του, ο Μώλντερ διαβάζει στην αναφορά για τις 116 διαφορετικές δαγκωματιές από 50 διαφορετικά φίδια. Αν και το αυτοκίνητο του Τζάρεντ ήταν κλειδωμένο, δεν υπήρχε ίχνος απ' τα φίδια. Ενημερώνει τη Σκάλλυ ότι συνήθως οι κροταλίες πέφτουν σε νάρκη το χειμώνα. Αυτή επισημαίνει πως τα ερπετά είναι σύμβολα της θρησκείας. Ταξιδεύουν μέχρι την Εκκλησία της Ευλογημένης Κοινότητας στο Τενεσί για να μιλήσουν με τον Αιδεσιμότατο Μάκεϊ σχετικά με το θάνατο του Τζάρεντ. Η έγκυος φίλη του Τζάρεντ, η Γκρέισι, κρυφακούει τη συζήτηση. Ο Μάκεϊ είναι καχύποπτος για την τραγωδία και τους στέλνει στην πρώην εκκλησία του Τζάρεντ και της Γκρέισι. Εκείνη η εκκλησία ασχολείται με τα φίδια. Κατονομάζει τον Αιδεσιμότατο Ενώχ Ο'Κόνορ ως τον κυρίως ύποπτο. Η Εκκλησία Των Θαυμάτων του Ο'Κόνορ είναι ένα παλιό ερειπωμένο κτίριο χωρίς φώτα. Οι πράκτορες προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους στο σκοτάδι και μένουν έκπληκτοι όταν βλέπουν φίδια να κυκλοφορούν ελεύθερα παντού. Πριν προλάβουν να κινηθούν, ο Ο'Κόνορ ανάβει τα φώτα και βλέπουν όχι ένα μα δεκάδες φίδια στο πάτωμα της εκκλησίας. Εκείνος, απόλυτα ήρεμος, τα βάζει σ' ένα σάκκο και λέει στον Μώλντερ και τη Σκάλλυ ότι ο θάνατος ήταν μία δοκιμασία της πίστης του Τζάρεντ.

Η Άιρις, εθελόντρια στην εκκλησία του Μάκεϊ και ιδιοκτήτρια του σπιτιού όπου ζει η Γκρέισι, λέει στον Μάκεϊ ότι ο Τζάρεντ είχε τηλεφωνήσει τη νύχτα που πέθανε και ζητούσε την Γκρέισι. Το είχε κρατήσει μυστικό. Ο Μάκεϊ τη διαβεβαιώνει ότι θα την βοηθήσει αργότερα γι' αυτό το θέμα και η Άιρις πηγαίνει σ' ένα γραφείο για να ετοιμάσει εκκλησιαστικά έντυπα. Ξαφνικά το αποσυρραπτικό της μεταμορφώνεται σε κεφάλι φιδιού και της δαγκώνει το χέρι. Πλένει την πληγή στην τουαλέτα και βλέπει φίδια να ξεφυτρώνουν απ' το πουθενά. Ουρλιάζει. Αργότερα, το σώμα της Άιρις μεταφέρεται ενώ ο Μώλντερ με τη Σκάλλυ μιλούν στον Μάκεϊ. Τους λέει ότι ο Τζάρεντ τηλεφώνησε κι έψαχνε την Γκρέισι, κι είπε ότι πρέπει να πληρώσει για τις αμαρτίες του. Ανακρίνουν την Γκρέισι, μα εκείνη δεν πιστεύει πως ο Ο'Κόνορ είναι υπεύθυνος για τους φόνους διότι είναι ο πατέρας της. Όταν έμεινε έγκυος, ο Ο'Κόνορ την έδιωξε απ' το σπίτι κι απ' την εκκλησία. Ο Μώλντερ με τη Σκάλλυ επιστρέφουν στην Εκκλησία των Θαυμάτων και χωρίζονται για να ερευνήσουν. Η Σκάλλυ μπαίνει σ' ένα δωμάτιο με φίδια κι ο Ο'Κόνορ εμφανίζεται. Πιάνει το χέρι της και προσπαθεί να το βάλει μέσα σ' ένα κουτί με ερπετά, λέγοντας ότι πρέπει να την κρίνει ο Θεός. Πριν την δαγκώσουν, ο Μώλντερ εμφανίζεται κρατώντας το περίστροφό του. Ο Ο'Κόνορ συλλαμβάνεται. Λέει στον Μώλντερ ότι ο Σατανάς πλησιάζει. Στο κελί του, το βράδυ, ο Ο'Κόνορ γονατίζει για να προσευχηθεί. Δεκάδες φίδια γλιστρούν ανάμεσα απ' τα κάγκελα και μπαίνουν στο κελί.

Ο Αιδεσιμότατος Ο'Κόνορ βρίσκεται στο νοσοκομείο με σοβαρές δαγκωματιές φιδιών. Όμως η Γκρέισι έχει απαγορεύσει την όποια χρήση αντίδοτου λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων. Η Σκάλλυ υποθέτει πως ίσως η Γκρέισι να είναι η δολοφόνος. Οι πράκτορες ερευνούν το δωμάτιο του Τζάρεντ και βρίσκουν τις εξετάσεις. Ο Τζάρεντ δεν θα μπορούσε να είναι ο πατέρας του παιδιού της Γκρέισι, διότι ήταν στείρος. Αναρωτιούνται αν ο Τζάρεντ σκοτώθηκε διότι έμαθε την αλήθεια. Στο νοσοκομείο, ο Μάκεϊ πείθει την Γκρέισι να χρησιμοποιήσει φάρμακα για να σώσει τον πατέρα της. Την αφήνει μόνη με τον αναίσθητο Ο'Κόνορ. Ο Μώλντερ και η Σκάλλυ φτάνουν και βλέπουν πως ο Ο'Κόνορ έχει φύγει με την Γκρέισι. Ο Μάκεϊ λέει πως ο Ο'Κόνορ είναι ο πατέρας του παιδιού και πως αυτός ήταν ο λόγος που η Γκρέισι έφυγε απ' την εκκλησία του πατέρα της.

Αργά τη νύχτα, ο Ο'Κόνορ πηγαίνει την Γκρέισι στην εκκλησία του όπου τον περιμένουν τα υπόλοιπα μέλη της. Η Γκρέισι αντιστέκεται μα καταφέρνουν να την κρατήσουν. Ο Ο'Κόνορ της λέει να "αντισταθεί στον Διάβολο κι εκείνος θα φύγει". Η κοιλιά της Γκρέισι πάλλεται και ξαφνικά γεννά μικρούς κροταλίες αντί για παιδί. Ο Ο'Κόνορ και οι υπόλοιποι σοκάρονται. Το επόμενο πρωί, ο Μώλντερ και η Σκάλλυ φτάνουν στην Εκκλησία των Θαυμάτων ενώ η Γκρέισι μεταφέρεται με ασθενοφόρο. Έχει υποστεί ισχυρό σοκ κι έχει χάσει πολύ αίμα, αλλά δεν βρέθηκε μωρό κοντά της. Ο Ο'Κόνορ έχει επίσης εξαφανιστεί. Βλέπουν τα ίχνη των φιδιών στο αμνιακό υγρό, και μία ηλικιωμένη γυναίκαι στην εκκλησία λέει ότι "ο Διάβολος αποβλήθηκε". Η Σκάλλυ μπαίνει στο ασθενοφόρο κι ο Μώλντερ πηγαίνει να σώσει τον Μάκεϊ απ' τον Ο'Κόνορ.

Ο Ο'Κόνορ αντιμετωπίζει τον Μάκεϊ μ' ένα μαχαίρι αλλά ο Μώλντερ ορμά και πυροβολεί τον Ο'Κόνορ. Στο ασθενοφόρο, η Γκρέισι λέει στη Σκάλλυ πως ο πατέρας της δεν την πείραξε. Ήταν εκείνος που την έσωσε. Εν τω μεταξύ, ο Ο'Κόνορ κείτεται αιμορραγώντας στο πάτωμα. Λέει στον Μώλντερ ότι δεν έχει καταλάβει σε ποιά πλευρά είναι και, δείχνοντας την καρδιά του Μώλντερ, του λέει "να είσαι έξυπνος εκεί κάτω". Ο Μώλντερ το σκέφτεται αυτό και πλησιάζει τον Μάκεϊ στο γραφείο της εκκλησίας. Ο Μώλντερ κατηγορεί τον Μάκεϊ πως είνια ο πατέρας του παιδιού της Γκρέισι και πως θέλει να καταστρέψει τον Ο'Κόνορ. Τραβά το όπλο του, μα ο Μάκεϊ τον ρωτά αν θα μπορούσε να πετύχει στη δοκιμή. Ξαφνικά εμφανίζονται φίδια και ορμούν στον Μώλντερ. Πέφτει κάτω ενώ τα φίδια τρυπώνουν στα ρούχα του και τον δαγκώνουν. Η Σκάλλυ τρέχει στην εκκλησία κι ακούει τον Μώλντερ να φωνάζει. Μπαίνει μέσα τη στιγμή που το τελευταίο φίδι εξαφανίζεται. Αργότερα στο νοσοκομείο, ο Μώλντερ αναρρώνει ενώ η Σκάλλυ του λέει ότι η αστυνομία δεν έχει ακόμη εντοπίσει τον Αιδεσιμότατο Μάκεϊ.

Σε μία εκκλησία στο Κονέκτικατ, μία γυναίκα καλωσορίζει τον Αιδεσιμότατο Γουέλς στο ναό. Ο Γουέλς είναι στην πραγματικότητα ο Αιδεσιμότατος Μάκεϊ. Βγάζει ένα φίδι απ' το συρτάρι του γραφείου του. Ανοίγει το στόμα του σαν να θέλει να το φάει, μα ένα φίδι βγαίνει απ' το στόμα του Μάκεϊ. Το φίδι καταπίνει το ποντίκι με μία μπουκιά και ξαναγλιστρά μέσα στο λαιμό του Μάκεϊ.