SEIN UND ZEIT


Η πεντάχρονη Άμπερ Λιν ΛαΠιέρ λέει την προσευχή της πριν οι γονείς της την βάλουν για ύπνο. Ο Μπαντ ΛαΠιέρ κάθεται να δει τηλεόραση, μα ακούει ένα θόρυβο στο σπίτι. Κοιτάζει στο δωμάτιο της Άμπερ Λιν και παθαίνει σοκ όταν βλέπει ότι το πρόσωπο του κοριτσιού έχει μελανιάσει από ασφυξία. Κάνει ένα βήμα πίσω. Όμως, όταν ξανακοιτάζει, η μικρή φαίνεται να κοιμάται ήσυχα. Εν τω μεταξύ, η σύζυγός του η Μπίλι είναι στο υπνοδωμάτιό τους. Είναι εντελώς απορροφημένη γράφοντας ένα περίεργο σημείωμα απαγωγής. Ο Μπαντ κατεβαίνει στο διάδρομο για να πει στη σύζυγό του για την περίεργη παραίσθηση που είχε όταν η πόρτα του δωματίου της Άμπερ Λιν κλείνει με κρότο. Ο Μπαντ προσπαθεί να την ανοίξει. Αίμα κυλά κάτω απ' την πόρτα. Ο Μπαντ μπαίνει μέσα και βλέπει ότι η Άμπερ Λιν έχει εξαφανιστεί.

Το ίδιο βράδυ, ο Σκίνερ συγκεντρώνει μία ομάδα πρακτόρων για να βρουν το κορίτσι. Ο Μώλντερ επιμένει ότι πρέπει να συμμετάσχει στην υπόθεση. Αν κι ο Σκίνερ δεν θεωρεί την υπόθεση X-file, δίνει διορία στον Μώλντερ μέχρι το μεσημέρι να φτιάξει αναφορά. Το επόμενο πρωί ο Μώλντερ φτάνει στον κλοιό των Μ.Μ.Ε. που έχουν κατασκηνώσει γύρω απ' το σπίτι των ΛαΠιέρ στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια. Ρωτά για το σημείωμα των απαγωγέων. Ο Μπαντ του λέει ότι το σημείωμα ήταν στο δωμάτιο της Άμπερ Λιν. Η Μπίλι λέει ψέμματα ότι ήταν ήδη στο κρεββάτι. Ο Μώλντερ δεν ξέρει τι να πιστέψει. Αργότερα η Σκάλλυ φτάνει στο μοτέλ και βρίσκει τον Μώλντερ βυθισμένο σε σκέψεις. Ο Σκίνερ την έστειλε να πάρει την αναφορά του Μώλντερ. Το κινητό του Μώλντερ διακόπτει τη συζήτησή τους. Είναι η κυρία Μώλντερ, που ρωτά το γιό της αν ερευνά την υπόθεση απαγωγής. Ακούγεται προβληματισμένη και του ζητά να της τηλεφωνήσει όταν επιστρέψει.

Ο Μώλντερ και η Σκάλλυ επιστρέφουν στην Ουάσιγκτον όπου ο Σκίνερ αναλύει το γράμμα με την ομάδα του. Η ανάλυση γραφικού χαρακτήρα δείχνει πως το σημείωμα το έγραψε η Μπίλι ΛαΠιέρ, μα δεν υπάρχει καμία απαίτηση για λύτρα ή χρήματα. Αν κι οι άλλοι πράκτορες πιστεύουν ότι εμπλέκονται οι γονείς, ο Μώλντερ ξέρει πως καμία απ' τις θεωρίες τους δεν εξηγεί το τι συνέβη στο κοριτσάκι. Η Σκάλλυ τον ακολουθεί στο γραφείο του και προσπαθεί να τον πείσει ότι ταυτίζει την υπόθεση με την εξαφάνιση της αδελφής του. Ο Μώλντερ ψάχνει σε παλιά αρχεία και βρίσκει ένα χαρτί από μία υπόθεση στο Άινταχο το 1987. Η τελευταία πρόταση απ' το σημείωμα απαγωγής ταιριάζει με το σημείωμα που βρέθηκε στο σπίτι των ΛαΠιέρ : "Κανείς δεν πυροβολεί τον Άγιο Βασίλη!" Οι πράκτορες επισκέπτονται τη γυναίκα που έγραψε το σημείωμα, την Κάθι Λι Τένκεϊτ, η οποία βρίσκεται στη φυλακή επειδή απήγαγε τον εξάχρονο γιό της. Αν και το αγόρι δεν βρέθηκε ποτέ, εκείνη παραδέχτηκε πως διέπραξε φόνο. Ο Μώλντερ επισημαίνει πως η υπόθεσή της μοιάζει με την ιστορία των ΛαΠιέρ και πιστεύει ότι είναι αθώα. Η Κάθι Λι αρνείται να συνεργαστεί, οπότε φεύγουν. Μόνη στο κελί της, η Κάθι Λι βλέπει ένα όραμα του γιού της και φωνάζει τους πράκτορες.

Η κυρία Μώλντερ τηλεφωνεί ξανά στο γιό της μα του αφήνει μήνυμα στον τηλεφωνητή, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά που δεν έχουν ειπωθεί μεταξύ τους και πως ελπίζει να την καταλάβει. Μετά καίει φωτογραφίες του Μώλντερ και της αδελφής του. Ο Μώλντερ επιστρέφει στο Σακραμέντο για να δείξει στους ΛαΠιέρ μία μαγνητοσκοπημένη εξομολόγηση της Κάθι Λι. Τους διαβεβαιώνει στην κασέτα πως η κόρη τους είναι ασφαλής. Το ζευγάρι συγκινείται. Οι ΛαΠιέρ αλλάζουν την κατάθεσή τους για το περιστατικό και η αστυνομία τους αφήνει ελεύθερους.

Πάλι στο γραφείο, ο Σκίνερ επιπλήττει τον Μώλντερ γιατί έμπλεξε τις μεταφυσικές του απόψεις στην υπόθεση. Η Σκάλλυ διακόπτε. Ενημερώνει τον Μώλντερ πως η μητέρα του είναι νεκρή. Ερευνούν το σπίτι της κυρίας Μώλντερ και βρίσκουν τον φούρνο αερίου ανοιχτό και ένα φιαλίδιο υπνωτικά χάπια. Ο Μώλντερ πιστεύει πως η μητέρα του προσπαθούσε να έρθει σ' επαφή μαζί του σχετικά με την υπόθεση των ΛαΠιέρ και πως όποιος πήρε την αδελφή του τώρα σκότωσε και τη μητέρα του, σκηνοθετώντας μία αυτοκτονία. Βλέπει ότι λείπουν οι οικογενειακές φωτογραφίες και παρακαλεί τη Σκάλλυ να κάνει νεκροψία. Ψάχνοντας γι' απαντήσεις, ο Μώλντερ πηγαίνει στη φυλακή του Άινταχο για να ξαναδεί την Κάθι Λι Τένκεϊτ. Εκείνη του λέει πως η μητέρα του προσπαθούσε να του πει ότι η αδελφή του η Σαμάνθα βρίσκεται με τους "περιπλανώμενους" - παλιές ψυχές που κρύβονται στο φως των άστρων και προστατεύουν άλλες ψυχές απ' το κακό που θα πάθαιναν αν ζούσαν στ' αλήθεια.

Ένας περίεργος άντρας βλέπει μερικά παιδιά να παίζουν στο πάρκο με την ονομασία "Πολικό Χωριό του Αγίου Βασίλη". Φοράει τη στολή του Αγίου Βασίλη δίπλα σε μερικές οθόνες που παρακολουθούν το χωριό. Λίγο πιό πέρα υπάρχουν στοίβες από βιντεοκασέτες. Ο Μώλντερ, εν τω μεταξύ, παίζει το μήνυμα που του άφησε η μητέρα του στη Σκάλλυ, προσπαθώντας να μάθει τι προσπαθούσε να του πει. Η Σκάλλυ ανακάλυψε ότι η κυρία Μώλντερ υπέφερε από ανίατης μορφής καρκίνο και πως όντως αυτοκτόνησε. Λέει στον Μώλντερ πως η μητέρα του θα ήθελε να σταματήσει να ψάχνει για τη Σαμάνθα. Προφανώς ήλπιζε πως έτσι θα τον ανακούφιζε. Ο Μώλντερ καταρρέει στην αγκαλιά της Σκάλλυ.

Η Μπίλι ΛαΠιέρ βλέπει ένα όραμα της Άμπερ Λιν πλάι στο κρεββάτι της. Το κοριτσάκι μουρμουρίζει κάτι. Ο Σκίνερ και η Σκάλλυ πηγαίνουν τον Μώλντερ στο Σακραμέντο διότι η Μπίλι θέλει να τον δει. Η Μπίλι λέει στον Μώλντερ ότι η μορφή της Άμπερ Λιν είπε τον αριθμό εβδομήντα τέσσερα. Κανείς δεν καταλαβαίνει τη σημασία του αριθμού. Ενώ οι πράκτορες φεύγουν απ' το σπίτι των ΛαΠιέρ, ο καταβεβλημένος κι εξαντλημένος Μώλντερ ζητά να παραιτηθεί απ' την υπόθεση. Η Σκάλλυ βλέπει ένα σήμα για την Οδό 74 στο δρόμο και κοιτάζει το χάρτη. Ακολουθούν το δρόμο αυτό και φτάνουν στο "Πολικό Χωριό του Αγίου Βασίλη". Ο Σκίνερ ερευνά την περιοχή ενώ ο Μώλντερ με τη Σκάλλυ μπαίνουν στο κτίριο. Φτάνουν σε μία στοίβα από οθόνες και βιντεοκασέτες που χρονολογούνται απ' το 1960. Μία κασέτα γράφει επάνω το όνομα της Άμπερ Λιν. Ξαφνικά ο μυστήριος άντρας εμφανίζεται και κλειδώνει τον Μώλντερ και τη Σκάλλυ στο γραφείο. Ο Σκίνερ τον καταδιώκει και τον συλλαμβάνει. Ο Μώλντερ κι η Σκάλλυ τον πλησιάζουν και συνειδητοποιούν ότι στέκουν σε φρεσκοσκαμμένο χώμα. Βλέπουν γύρω τους δεκάδες σωρούς από χώμα - στο μέγεθος παιδικού τάφου.

Συνεχίζεται...