CLOSURE


Μικρόσωμα πτώματα ανασύρονται απ' τους τάφους έξω απ' το "Πολικό Χωριό του Αγίου Βασίλη" στο Σακραμέντο (επεισόδιο 7Χ10). Τα φαντάσματα των παιδιών σηκώνονται απ' τη γη, κοιτούν τον ουρανό και χάνονται στο φως των αστεριών.

Ο Μώλντερ ψάχνει τις κασέτες που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος. Η Σκάλλυ αναφέρει πως ο Εν Τρούλοβ ομολόγησε για τους φόνους όλων των παιδιών μα δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την εξαφάνιση της Άμπερ Λιν ΛαΠιέρ. Ο Μώλντερ παραδέχεται στη Σκάλλυ πως ήλπιζε να βρει την αδελφή του τη Σαμάνθα ανάμεσα στους νεκρούς. "Απλά θα ήθελα να τελειώσει αυτό" λέει. Η συζήτησή τους διακόπτεται από την άφιξη του μέντιουμ της αστυνομίας ονόματι Χάρολντ Πίλερ, που προσφέρεται να βρει την Άμπερ Λιν. Ο Πίλερ παλιότερα είχε εξιχνιάσει υποθέσεις όπου κάποια παιδιά μεταφέρθηκαν αλλού με πνευματική παρέμβαση. Αν και η Σκάλλυ αντικρούει με ετοιμότητα τον Πίλερ και τις θεωρίες του, ο Μώλντερ δείχνει ενδιαφέρον και παρατηρεί πως οι ισχυρισμοί του Πίλερ ταιριάζουν μ' αυτά που του είχε πει η Κάθι Λι Τένκεϊτ στη φυλακή.

Απορρίπτοντας την τυφλή πίστη του Μώλντερ, η Σκάλλυ επιστρέφει στην Ουάσιγκτον και δείχνει στον Ειδικό Πράκτορα Λιούις Σκόνιγκερ ένα βίντεο από το 1989, το οποίο δείχνει κάποια απ' τις υπνοθεραπείες του Μώλντερ. Καθώς ο Μώλντερ ανακαλεί την απαγωγή της Σαμάνθα στην κασέτα, ο ειδικός επισημαίνει πως η εμμονή του Μώλντερ βασίζεται στην ασυναίσθητη ελπίδα του πως η αδελφή του είναι ακόμη ζωντανή. Αυτό τον πιέζει να την ψάχνει. Ο φάκελος της υπόθεσης αποκαλύπτει πως είχε γίνει εκτεταμένη έρευνα από υψηλόβαθμους το 1973 για τη Σαμάνθα. Ο Σκόνιγκερ καταλήγει πως η Σαμάνθα είναι πιθανότατα νεκρή, και συμβουλεύει τη Σκάλλυ να μην σκαλίζει περισσότερο. Η Σκάλλυ διαφωνεί, λέγοντας ότι κάποιος οφείλει μία εξήγηση στον Μώλντερ διότι "του αξίζει η γαλήνη, όπως σε όλους".

Πίσω στο Σακραμέντο, ο Μώλντερ πηγαίνει τον Πίλερ στους τάφους. Το μέντιουμ διαισθάνεται πως όλα τα θύματα του Εντ Τρούλοβ πέθαναν υποφέροντας. Όμως οι περιπλανώμενοι παρεμβαίνουν πριν συμβεί οτιδήποτε βίαιο στα παιδιά. Ο Πίλερ πιστεύει πως παρ' όλο που η Άμπερ Λιν δεν ήταν ανάμεσα στα νεκρά παιδιά στους τάφους, έχει κάποιου είδους σύνδεση με τον Μώλντερ και την χαμένη αδελφή του. Εκείνη τη νύχτα ο Πίλερ πηγαίνει στο μοτέλ του Μώλντερ διότι κάποιος "επισκέπτης" θέλει να του μιλήσει. Ένα αχνό φάντασμα της κυρίας Μώλντερ εμφανίζεται, προσπαθώντας να πει κάτι στον Μώλντερ. Όταν εξαφανίζεται ξαφνικά ο Μώλντερ δυσπιστεί για τις ικανότητες του Πίλερ, μα μετά συνειδητοποιεί πως έχει γράψει ασυναίσθητα τις λέξεις "Βάση Έιπριλ" σ' ένα κομμάτι χαρτί.

Η Σκάλλυ συνεχίζει τη δική της έρευνα στο σπίτι της κυρίας Μώλντερ και βρίσκει απομεινάρια από καμένες φωτογραφίες και χαρτιά. Φωνάζει τον Μώλντερ για να του πει ότι ένα απ' τα έγγραφα έχει την υπογραφή του Καπνιστή, ο οποίος ανακαλεί την έρευνα για τη Σαμάνθα. Ο Μώλντερ δεν δίνει σημασία. Όταν η Σκάλλυ γυρίζει σπίτι της, ο Καπνιστής την περιμένει. Την προειδοποιεί να σταματήσει την έρευνα για τη Σαμάνθα γιατί αυτός πιστεύει πως είναι νεκρή. Παρ' όλο που η Σκάλλυ τον παρακαλεί για την αλήθεια, ο Καπνιστής δηλώνει πως ο Μώλντερ δεν πρέπει να μάθει. Είναι το μόνο πράγμα που του δίνει ελπίδες. Εν τω μεταξύ, ο Μώλντερ κι ο Πίλερ τρυπώνουν στην έρημη πιά Βάση Έιπριλ. Ο Πίλερ έχει ένα όραμα της Σαμάνθα κι άλλων παιδιών που υποβάλλονται σε εξετάσεις μέσα σε βαγόνια. Ο Μώλντερ στην αρχή είναι δύσπιστος, μα έπειτα βρίσκει το αποτύπωμα του χεριού ενός παιδιού στο τσιμέντο ενός απ' τα σπίτια της βάσης. Το όνομα Σαμάνθα είναι γραμμένο από κάτω. Δίπλα στο αποτύπωμα υπάρχει κι άλλο ένα, με το όνομα Τζέφρι.

Ο Μώλντερ απορρίπτει όσα είπε ο Καπνιστής στη Σκάλλυ, πιστεύοντας ότι η Σαμάνθα επέστρεψε μετά την απαγωγή της για να μεγαλώσει με τον Καπνιστή και το γιό του, τον Τζέφρι Σπέντερ. Η Σκάλλυ πιστεύει ότι ο Πίλερ καθοδηγεί τον Μώλντερ. Οι πράκτορες αντιμετωπίζουν τον Πίλερ ξέροντας ότι είχε νοσηλευτεί για σχιζοφρένεια και ότι βρίσκεται υπό παρακολούθηση για το φόνο του γιού του. Ο Πίλερ διαφωνεί και λέει ότι θέλει απλά να βρει το παιδί του. Προσπαθεί ν' αποδείξει ότι ξέρει πως η Σαμάνθα βρίσκεται ακόμη εκεί έξω πηγαίνοντάς τους πάλι στη βάση. Στο έρημο σπίτι του Καπνιστή, οι τρεις τους κρατιούνται απ' το χέρι για να καλέσουν τα πνεύματα. Φαντάσματα εμφανίζονται γύρω τους. Ένα αγοράκι φάντασμα πιάνει το χέρι του Μώλντερ και τον οδηγεί σ' ένα άλλο δωμάτιο. Μέσα σ' ένα τοίχο ο Μώλντερ βρίσκει ένα ημερολόγιο που ανήκε στη Σαμάνθα. Αργότερα, σ' ένα εστιατόριο, διαβάζει κομμάτια του στη Σκάλλυ. Η δεκατετράχρονη Σαμάνθα θυμάται κάποια άλλη οικογένεια κι έναν μεγαλύτερο αδελφό, μα φαίνεται ότι πιστεύει πως οι γιατροί που της έκαναν εξετάσεις της έκλεψαν τις αναμνήσεις της. Το τελευταίο της κείμενο αναφέρεται στο ότι θέλει να φύγει. Έξω, ο Μώλντερ κοιτάζει το νυχτερινό ουρανό κι αναρωτιέται αν τ' αστέρια είναι στ' αλήθεια χαμένες ψυχές. Λέει στη Σκάλλυ πως αναρωτιέται τι ήθελε να του πει η μητέρα του πριν πεθάνει. Αργότερα τη νύχτα, ενώ ο Μώλντερ κοιμάται, το φάντασμα της κυρίας Μώλντερ ψιθυρίζει στο αυτί του γιού της.

Το επόμενο πρωί η Σκάλλυ διαβάζει μία αναφορά της αστυνομίας απ' το 1979, η οποία ταιριάζει με την περιγραφή της Σαμάνθα. Οι πράκτορες ψάχνουν σε παλιά αρχεία νοσοκομείων και βρίσκουν μία ασθενή ονόματι "Τζέιν Ντο" με συμπτώματα παράνοιας. Το κορίτσι επίσης είχε παράξενα κοψίματα στα άκρα. Πηγαίνουν με τον Πίλερ στο σπίτι της Άρμπουτους Ρέι, της νοσοκόμας που είχε αναλάβει την ασθενή. Ο Μώλντερ διστάζει να πλησιάσει την πόρτα της γυναίκας γιατί νιώθει ότι έχει φτάσει στο τέρμα του δρόμου του. Η Σκάλλυ κι ο Πίλερ χτυπούν την πόρτα ενώ ο Μώλντερ περιμένει στο αυτοκίνητο. Η Ρέι θυμάται την ασθενή και θυμάται επίσης πως είχε ένα όραμα ότι το κορίτσι δολοφονήθηκε. Η Ρέι, τρομαγμένη, είχε ανοιγοκλείσει τα μάτια της, μα μετά κατάλαβε πως το κορίτσι κοιμόταν ασφαλές. Αυτή η ιστορία ταιριάζει με το όραμα της ΛαΠιέρ. Η Ρέι επίσης λέει πως μαζί με τον πατέρα - έναν καπνιστή - ήρθαν μερικοί άντρες, για να πάρουν το κορίτσι. Όταν οι άντρες άνοιξαν το κλειδωμένο δωμάτιό της, το κορίτσι είχε χαθεί. Η Σκάλλυ στρέφεται στον Μώλντερ, μα έχει φύγει. Δεν βλέπει ότι τον έχει πάρει απ' το χέρι το ίδιο αγόρι που είχε δει στο σπίτι στην Αεροπορική Βάση. Ο Μώλντερ περπατά σ' ένα ξέφωτο στο δάσος και βλέπει μία ομάδα παιδιών - φαντασμάτων να παίζουν χαρούμενα. Η Άμπερ Λιν ΛαΠιέρ είναι εκεί. Ο Μώλντερ διαισθάνεται πως ο οδηγός του είναι ο γιός του Χάρολντ Πίλερ. Ξαφνικά, η Σαμάνθα τρέχει προς τον Μώλντερ και πηδά στην αγκαλιά του αδελφού της. Αυτή η συνάντηση του φέρνει δάκρυα.

Ο απόλυτα γαλήνιος Μώλντερ εμφανίζεται απ' το σκοτάδι, προχωρώντας προς τη Σκάλλυ και τον Πίλερ. Ο Πίλερ δεν δέχεται τα λόγια του Μώλντερ πως ο γιός του βρίσκεται στο δάσος προστατευμένος ανάμεσα στους Περιπλανώμενους. Μα η Σκάλλυ ενδιαφέρεται για τον συνεργάτη της. "Είμαι καλά" της λέει ήσυχα. "Είμαι ελεύθερος".