REQUIEM


Ένα περιπολικό τρέχει με μεγάλη ταχύτητα έξω απ' το Μπελφλέρ, στο Όρεγκον. Στη θέση του οδηγού βρίσκεται ο Επιθεωρητής Μάιλς (τον είδαμε τελευταία φορά στο επεισόδιο "Pilot"), που ειδοποιεί τον βοηθό του, τον Ρέι Χόεζ, ότι πλησιάζει με ενισχύσεις ένα πεσμένο αεροσκάφος στο δάσος. Ξαφνικά, το ψηφιακό ρολόι γυρίζει προς τα πίσω. Το αυτοκίνητο χάνει ενέργεια και συγκρούεται πάνω σ' ένα άλλο αυτοκίνητο που είναι παρκαρισμένο στην άκρη του δρόμου. Ο ζαλισμένος και τραυματισμένος Επιθεωρητής Μάιλς βγαίνει απ' το αυτικίνητο. Μία μεγάλη φωτιά καίει πιό πέρα, μέσα στα δέντρα. Βλέπει ότι οι δείκτες του ρολογιού του γυρίζουν προς τα πίσω καθώς πλησιάζει τό άλλο όχημα. Ο αναίσθητος Ρέι Χόεζ βρίσκεται στο τιμόνι. Τα μάτια του βοηθού είναι κλειστά, πρησμένα, τα βλέφαρα γεμάτα φουσκάλες. Ο Επιθεωρητής Μάιλς κοιτάζει κάτω και βλέπει ότι πατά πάνω σ' ένα πράσινο πηχτό υγρό. Όταν γυρίζει, βλέπει τον Ρέι Χόεζ να στέκει πίσω του. Τα μάτια του άντρα είναι άθικτα. Αυτός ο Χόεζ έχει τρεις τρύπες από σφαίρες στο στήθος του και το ίδιο πράσινο υγρό βγαίνει από μέσα τους. Ο Μάιλς πισωπατά τρομοκρατημένος.

Στην Ουάσιγκτον, ο Μώλντερ κάθεται εμπρός σ' ένα μεγάλο σωρό από αποδείξεις. Ο Πράκτορας Τσέστι Σορτ, ο αρχιλογιστής του FBI, επιπλήττει τον Μώλντερ και τη Σκάλλυ για τα τεράστια έξοδα που δημιουργούν οι Φάκελοι X. Τους ρωτά τι ακριβώς ψάχνουν μιάς κι η υπόθεση της Σαμάνθα έχει πιά κλείσει. Πάλι στο γραφείο τους, οι πράκτορες παίρνουν ένα τηλεφώνημα απ' τον Μπίλι Μάιλς (επίσης απ' το επεισόδιο "Pilot"), ο οποίος τους λέει πως οι απαγωγές έχουν ξαναρχίζει. Αυτή τη φορά όμως δεν συμβαίνουν στον ίδιο.

Δύο έφηβοι οργώνουν το δάσος του Όρεγκον ψάχνοντας ενθουσιασμένοι για το UFO. Το ένα αγόρι μπαίνει σ' ένα αόρατο ενεργειακό πεδίο και αρχίζει να κινείται με τρομακτική ταχύτητα. Τρομαγμένος απ' την ξαφνική εξαφάνιση, ο φίλος του αγοριού, ο Ρίτσι, ρίχνει κάτω το φακό του, που έχει γίνει κατακόκκινος και καίει, και βγαίνει τρέχοντας απ' το δάσος.

Η Μαρίτα Κοβαρούμπιας ελευθερώνει τον Κράιτσεκ από μία Τυνησιακή φυλακή σύμφωνα με τις εντολές του Καπνιστή. Το ζευγάρι βρίσκ1ει τον Καπνιστή ετοιμοθάνατο, σε αναπηρική καρέκλα, και τον προσέχει μία νοσοκόμα. Ο Κράιτσεκ είναι έξαλλος με τον άντρα γιατί τον καταδίκασε σε ξένη φυλακή. Ο Καπνιστής του αναφέρει ότι ένα εξωγήινο σκάφος συγκρούστηκε μ' ένα πολεμικό αεροπλάνο στο Όρεγκον. Θέλει να το βρουν. "Η ευκαιρία μας να ξαναφτιάξουμε το πρόγραμμα" ψιθυρίζει με βραχνή φωνή.

Αποφασισμένοι να εξοργίσουν τον Πράκτορα Σορτ και να ξοδέψουν ακόμα περισσότερα χρήματα, ο Μώλντερ κι η Σκάλλυ ξεκινούν για το Όρεγκον για να συναντήσουν τον Μπίλι Μάιλς, που τώρα είναι βοηθός σερίφη. Το άγνωστο σκάφος δεν είναι πουθενά, κι ο Βοηθός Χόεζ αγνοείται. Ο πατέρας του Μπίλι, ο Επιθεωρητής Μάιλς, ισχυρίζεται πως ποτέ δεν υπήρξε δεύτερο σκάφος. Οι πράκτορες ακολουθούν τους αστυνομικούς. Στο σημείο όπου σταμάτησε το αυτοκίνητο του Μάιλς, ο Μώλντερ βλέπει ένα "Χ" γραμμένο με σπρέι στην άσφαλτο. Είναι το ίδιο σημάδι που είχε κάνει ο ίδιος πριν επτά χρόνια, για να επισημαίνει μία περίεργη ηλεκτρική θύελλα. Η Σκάλλυ βρίσκει κάλυκες απ' το όπλο του Χόεζ, μα δεν μπορούν να καταλάβουν ποιόν ή τι πυροβόλησε. Οι πράκτορες φεύγουν, κι ο Επιθεωρητής Μάιλς βάζει τη σακκούλα με τα στοιχεία στο πορτ-μπαγκάζ του, δίπλα στο σώμα του Ρέι Χόεζ. Ο Μώλντερ κι η Σκάλλυ συναντούν την σύζυγο του Χόεζ, την Τερέζα, κι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν πως η γυναίκα ήταν ένα απ' τα θύματα των απαγωγών κι ότι τους είχε πλησιάσει για να τη βοηθήσουν πριν επτά χρόνια. Τους λέει πως κι ο σύζυγός της είχε απαχθεί πολλές φορές κι είχε υποστεί διάφορες εξετάσεις. Ενώ η Σκάλλυ κρατά στην αγκαλιά της το μωρό της Τερέζα, ο Μώλντερ την παρατηρεί προσεκτικά. Το θέαμα της Σκάλλυ με το μωρό τον επηρρεάζει.

Η Σκάλλυ πηγαίνει στο δωμάτιο του Μώλντερ αργά το βράδυ, χλωμή και ζαλισμένη, και λέει ότι κρυώνει. Εκείνος την βάζει στο κρεββάτι του και την αγκαλιάζει. "Δεν αξίζει, Σκάλλυ" της λέει. Σκέφτεται ότι το προσωπικό της τίμημα ήταν τεράστιο γιατί έχασε τη χαρά της μητρότητας και την υγεία της. Απαιτεί να δοθεί ένα τέλος. Έξω απ' το ξενοδοχείο, ο Κράιτσεκ κάθεται σ' ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Μιλά στο τηλέφωνο με τον Καπνιστή και του λέει πως κανείς δεν μπορεί να βρει το διαστημόπλοιο, ακόμη κι αν ο Μώλντερ με τη Σκάλλυ ψάχνουν το βοηθό. Ο Καπνιστής του λέει πως το σκάφος βρίσκεται εκεί. Μόλις βρουν το βοηθό, θα βρουν και το σκάφος. Ο Καπνιστής κλείνει το τηλέφωνο κι η Μαρίτα ρωτά γιατί τους έχει βάλει να ψάξουν. "Το σκάφος ανασυγκροτείται μόνο του" λέει ο Καπνιστής. Πιστεύοντας ότι η αποστολή θα είναι επιτυχής, ο Καπνιστής ανησυχεί μόνο για τις πραγματικές προθέσεις του Κράιτσεκ όταν θα βρει το σκάφος. Στην άλλη άκρη της πόλης, η Τερέζα Χόεζ ξυπνά και βλέπει τον σύζυγό της. Όταν ο Ρέι δεν της μιλά, καταλαβαίνει πως είναι απλώς ένας σωσίας του. Του επιτίθεται μ' ένα ψαλίδι, μα οι πληγές δεν τον σταματούν. Πράσινο υγρό κυλά απ' τις τρύπες στο στήθος του και τα μάτια της Τερέζα πρήζονται και φουσκαλιάζουν. Παραπατά κι ο άντρας την αρπάζει.

Το επόμενο πρωί ο Μπίλι αναφέρει στον Μώλντερ και τη Σκάλλυ πως η Τερέζα λείπει. Αναγνωρίζουν αμέσως το πράσινο οξύ που έχει κάψει το πάτωμα, κι όταν η Σκάλλυ το αγγίζει ζαλίζεται ξανά. Έξω απ' το σπίτι των Χόεζ, ο Μώλντερ κι ο Μπίλι βλέπουν πως ο Ρίτσι τους παρακολουθεί. Ο Ρίτσι παραδέχεται πως "εκείνοι" πήραν το φίλο του, κι ότι ο Επιθεωρητής Μάιλς ξέρει τι συνέβη διότι ήταν εκεί. Ο Ρίτσι οδηγεί τους πράκτορες στο σημείο του δάσους όπου χάθηκε ο φίλος του. Η Σκάλλυ μπαίνει στο ενεργειακό πεδίο και χάνεται. Όταν αντιλαμβάνεται την απουσία της, ο Μώλντερ αρχίζει να ψάχνει. Τη βρίσκει ημιαναίσθητη στο χώμα, σαν να ζαλίστηκε και πάλι. Ενώ ο Μώλντερ την κρατά, η Σκάλλυ αναρωτιέται γιατί της συμβαίνει αυτό. Ο Μώλντερ καταλήγει πως δεν πρόκειται για απαγωγές αλλά για ανθρώπους που δεν επιστρέφουν ξανά.

Ο καχύποπτος Μπίλι γυρίζει στο σπίτι του κι απειλεί με όπλο τον άντρα που υποτίθεται πως είναι ο πατέρας του. "Δεν ξέρω ποιός είσαι, μα δεν θα με πάρεις μαζί σου" του λέει. Ο Επιθεωρητής Μάιλς καθησυχάζει τον γιό του πριν μεταμορφωθεί στον Κυνηγό. Την ίδια στιγμή ο Μώλντερ κι η Σκάλλυ μπαίνουν στο σπίτι για να προειδοποιήσουν τον Μπίλι. Και οι δύο άντρες έχουν εξαφανιστεί.

Ο Μώλντερ κάθεται στο γραφείο του στο FBI δύο ημέρες αργότερα, όταν ο Σκίνερ μπαίνει με τον Κράιτσεκ και την Μαρίτα. Για μία στιγμή παγώνουν όλοι, μα ο Μώλντερ σηκώνεται απ' την καρέκλα του για να επιτεθεί στον Κράιτσεκ. Του εξηγούν ότι ο Καπνιστής πεθαίνει μα η τελευταία του επιθυμία είναι να δώσει πάλι ζωή στη συνομωσία. Ενώ ο Κυνηγός καταστρέφει τα στοιχεία των πειραμάτων στα θύματα απαγωγών, το διαστημόπλοιο, κρυμμένο μέσα στο ενεργειακό πεδίο, ξαναγεννιέται. Εκείνο το βράδυ οι Μοναχικοί Πιστολάδες πηγαίνουν στο γραφείο του Σκίνερ για να μιλήσουν. Εντοπίζουν τη θέση του σκάφους παρ' όλο που δεν το βρίσκουν ούτε οι στρατιωτικοί δορυφόροι. Ο Μώλντερ ακούει καχύποπτος τον Κράιτσεκ και την Μαρίτα. Η Σκάλλυ ξαφνικά φεύγει απ' το δωμάτιο κι ο Μώλντερ την ακολουθεί στο διάδρομο. Μιάς και συγκεντρώνουν ξανά τα θύματα των απαγωγών, ο Μώλντερ δεν της επιτρέπει να γυρίσει στο Όρεγκον. "Δεν θα ρισκάρω να σε χάσω" της λέει. Εκείνη τον αγκαλιάζει και του λέει πως δεν θα τον αφήσει να κάνει το ταξίδι μόνος του.

Η Σκάλλυ παραμένει στην Ουάσιγκτον με τους Μοναχικούς Πιστολάδες και διαβάζει τις αναφορές των απαγωγών. Όλοι έχουν εμφανίσει την ίδια ασυνήθιστη εγκεφαλική λειτουργία που είχε κι ο Μώλντερ πριν καιρό. Καταλήγει πως ο Μώλντερ είναι αυτός που κινδυνεύει στ' αλήθεια να απαχθεί. Ξαφνικά η Σκάλλυ καταρρέει κι οι Πιστολάδες τρέχουν να τη συνεφέρουν. Εν τω μεταξύ ο Μώλντερ κι ο Σκίνερ μπαίνουν στο δάσος του Όρεγκον. Τοποθετούν μερικούς αισθητήρες λέιζερ για να ανιχνεύσουν οποιαδήποτε παράξενη κίνηση. Ενώ ο Μώλντερ ακολουθεί τις κόκκινες ακτίνες, βλέπει κάτι. Οι κόκκινες γραμμές αντανακλώνται στο κενό και καθορίζουν το σχήμα ενός θόλου, μα μοιάζουν να συγκρούονται μ' ένα ενεργειακό πεδίο. Ο Μώλντερ το αγγίζει, και το χέρι του αρχίζει να δονείται πολύ γρήγορα. Έχοντας τοποθετήσει τον τελευταίο αισθητήρα, ο Σκίνερ συνειδητοποιεί ότι ο Μώλντερ λείπει. Μέσα στο πεδίο, ένα λαμπερό φως τυλίγει τον Μώλντερ. Τα άλλα θύματα των απαγωγών είναι εκεί και τον καλοσωρίζουν με χαμόγελα. Το φως δυναμώνει και ο Μώλντερ αρχίζει να φοβάται. Έξω απ' το πεδίο, ο Σκίνερ δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί και φωνάζει τον Μώλντερ. Ξαφνικά, ένα διαστημόπλοιο εμφανίζεται από το πουθενά κι ο Σκίνερ το βλέπει να χάνεται στο νυχτερινό ουρανό. Έχει μείνει μόνος στο σκοτάδι.

Ο Κράιτσεκ δίνει αναφορά στον Καπνιστή ότι απέτυχε στην αποστολή του, μα ο Καπνιστής του λέει πως ίσως δεν είχε ποτέ σκοπό να πετύχει. Καθώς η Μαρίτα παρακολουθεί, ο Κράιτσεκ σπρώχνει την καρέκλα του Καπνιστή στη σκάλα. Το σώμα του Καπνιστή κείτεται στο πάτωμα, ακίνητο κι απ' ότι φαίνεται, άψυχο.

Το επόμενο πρωί ο Σκίνερ επισκέπτεται τη Σκάλλυ στο νοσοκομείο. Εκείνη νιώθει καλύτερα μα περιμένει κι άλλες εξετάσεις. Ο Σκίνερ προσπαθεί να συγκρατηθεί όταν της ανακοινώνει πως έχασε τον Μώλντερ. Εκείνη του πιάνει το χέρι και του λέει πως άκουσε τα νέα. "Αυτά που είδα δεν μπορώ να τ' αρνηθώ. Δεν θα το κάνω" της υπόσχεται. Αρχίζουν κι οι δύο να κλαίνε, κι η Σκάλλυ τον διαβεβαιώνει πως πρέπει να βρει τον συνεργάτη της. "Υπάρχει και κάτι άλλο" του λέει. Αν και δεν μπορεί να το αιτιολογήσει ή να το πιστέψει, είναι έγκυος.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...